
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. Lee J. Panza 
15 Ross Way 
Brisbane, CA 94005 

Dear Mr. Panza: 

December 28, 1989 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-523 

You have requested advice concerning the campaign provisions 
of the Polit 1 Reform Act (the "Act") .11 

You were a successful candidate for Brisbane city Council in 
a spec 1 election held August 8, 1989, to fill two vacancies 
created by a recall election held on May 9, 1989. As a result of 
these terms iring in 1989, you were also a candidate in the 
regular election held on November 7, 1989. 

QUESTIONS 

1. For reporting purposes, are you required to aggregate 
contributions from an individual who has contributed to you in the 
special election held August 8, 1989 and the regular election held 
on November 7, 1989? 

2. May you use surplus funds remaining from your successful 
election to city council in August, 1989 to support your candidacy 
in the November 7th election? 

3. Are both of your controlled committees required to file 
semi-annual disclosure statements? 

CONCLUSIONS 

1. For reporting purposes, you are required to aggregate all 
contributions received from a single source and you must itemize 
any contributor who has contributed a total of $100 or more to 
your special election committee and the committee established for 
the November 7th regular election. 

IIGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commiss 
regulations at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
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2. You may transfer the surplus funds remaining in your 
special election campaign account into your regular election 
campaign account as long as the transfer does not cause any 
person's contributions to exeed the contribution limits 
established by Proposition 73. 

3. Both of your controlled committees are required to file 
semi-annual disclosure statements until they have been terminated. 

1. The Act requires candidates to itemize on their campaign 
disclosure statements contributions they receive of $100 or more 
from a single source during a calendar year. (Section 84211.) 
Calendar year means January 1 through December 31. (Section 
82018.) In addition, because the limitations imposed by 
Proposition 73 are applied on a fiscal year basis, candidates are 
also required to aggregate and report cumulative amounts received 
based on the fiscal year. (Regulation 18432, copy enclosed.) 
Fiscal year means July 1 through June 30. (Sections 85301, 85302, 
85303.) Although section 85305 allows the contribution limits to 
be calculated separately in the case of a special election held to 
fill a vacant elective office, there is nothing in the Act or 
Commission regulations which allows contributions made to multiple 
committees controlled by a single candidate to be cumulated 
separately for reporting purposes. You may wish to include a note 
of explanation on your campaign report, however. 

2. On November 1, 1989, the U.S. District Court for the 
Eastern District of California ordered that transfers between a 
candidate's regular campaign committee and a committee formed by 
that candidate in connection with a special election held to fill 
a vacant elective office are permissible as long as the transfer 
does not cause the total amount contributed by any person to 
exceed the contribution limits established by sections 85301, 
85302 and 85303. (Service Employees International Union, AFL-CIO, 
CLC; et al v FPPC, Case No. CIVS 89-0433 Lkk-JFM.) The order does 
not provide any guidance concerning the method to be used to 
ensure that the contribution limits imposed by Proposition 73 are 
not exceeded. An accounting method, such as "first in, first 
out," will be acceptable as long as it ensures that the maximum 
contribution from a single source to the special election campaign 
account and the regular election campaign account does not exceed 
the applicable contribution limitations. 

Division 6 of the California Code of Regulations. 
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3. The Act provides that committees must continue to file 
campaign disclosure statements until they are terminated. 
(Sections 82013 and 84214.) You may terminate a committee if all 
of the following criteria are met: 

(1) The committee has ceased to receive contributions 
and make expendituresi and 

(2) Does not anticipate receiving contributions, 
repayments of outstanding loans made to others, or any 
other receipts in the future and does not anticipate 
making expenditures in the future; and 

(3) Has eliminated or has declared that the committee 
has no intention or ability to discharge all debts, loans 
received and other obligations; and 

(4) Has no surplus funds; and 

(5) Has filed all required campaign statements 
disclosing all reportable transactions. 

(Section 84214 and FPPC 
Regulation 18404.) 

Enclosed is a Form 415, Statement of Termination, which lS 
used to terminate a recipient committee. 

I hope the above information is helpful. Please do not 
hesitate to contact me at 916/322-5662 if I may be of further 
assistance. 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 

Gener~al Counsel . / 

{) . yYy\ t\V(~t) 
By: Mary, n Kvasager ~ 

Political Reform Consultant 



CALIFORNIA FAIR POLITICAL PRACITCES CDMMISSION 
Legal Division 
428 J Street, SUite 800 
Sacramento, CA 95814 

RE: Request for clarification 

15 Ross Way 
Brisbane, CA 94005 
September 4, 1989 

As a candidate for City Cbuncil in Brisbane, California, I have several 
questions about how to handle contributions. 

We held a Special Election, on August 8th, to fill two vacancies created 
by a Recall Election held on May 9th. Both of those terms expire and 
will have to be voted on again in a Regular Election on November 7th. 
A third seat will also be voted on at that time. 

I ran in the recent Special Election, and I am running in this Regular 
Election, and I was advised by our City Clerk to set up a separate 
committee and separate records. 

I wish to know if - for record keeping and reporting purposes - both 
campaigns are truly independent or will be considered as one. 

Specifically: 

1) Do I lump contributions from an individual in each campaign together 
and report aggregate contributions exceeding $100.00 (should my 
"contributors cards" be maintained for both campaigns combined)? 

2) Are resources remalnlng unused from the first campaign be used in 
the second without violating the prohibition of transfer of funds 
from one candidate to another? 

3) Do both committees file semi-annual statements? 

Your timely response would be appreciated. 

'I'hank you. 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Lee J. Panza 
15 Ross Way 
Brisbane, CA 94005 

Dear Mr. Panza: 

September 12, 1989 

Re: Letter No. 89-523 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 6, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, , 

C;~~~~~il} c_/(Jvct '<-l-
eanne Pr i tchard cf r---. IJV 

Chief Technical Assistance 
and Analysis Division 

JP:plh 
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