
California 
Fair Political 
Practic"es Commission 

Randy Riddle 
Deputy City Attorney 
Office of City Attorney 

November 30, 1989 

City and County of San Francisco 
City Hall, Room 206 
San Francisco, CA 94102-4682 

Dear Mr. Riddle: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-536 

This is in response to your request for advice concerning 
application of the Political Reform Act (the "Act") 1 to provisions 
of the San Francisco Municipal Election Campaign contribution 
Control Ordinance. (San Francisco Administrative Cod~ 
Sections 16.501, et seq.; the "Ordinance.") 

Since your request does not identify a specific person or 
persons on whose behalf you are authorized to request this advice, 
we must treat the request as one for informal assistance under 
Regulation 18329. 2 

QUESTIONS 

1. Section 16.510, paragraph 4 of the Ordinance specifically 
lists what a candidate can do with campaign funds that have been 
raised but not expended in connection with an election. The 
permitted uses do not include expenditure of the funds for 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regul~_~ons are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with tpe 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Govern-
ment Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section . 
18329(c) (3).) 
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activities related to holding the office sought in the election. 
Is this provision in conflict with and superseded by the provi­
sions of the Act? 

2. Section 16.503(d) of the Ordinance essentially states 
that a contribution is defined as set forth in the Act. Under the 
Act, how long can a debt that is in excess of the legal contribu­
tion limit remain a debt without becoming an illegal contribution? 
Can a creditor's decision not to collect a billowed by a 
candidate effect a contribution of the unpaid amount? 

CONCLUSIONS 

1. section 16.510, paragraph 4 of the Ordinance, to the 
extent it prohibits successful candidates for city office to use 
their unspent campaign funds to pay for expenses associated with 
holding that office, does not conflict with the Act. However, it 
may conflict with provisions of the Elections Code. Please 
contact the Attorney General's Office for advi~e in this regard. 

2. Under the Act, a creditor's decision not to collect a 
debt may result in a contribution to the candidate. If the amount 
forgiven exceeds the contribution limits, the Act has been 
violated. 

DISCUSSION 

section 16.510 

Proposition 73, passed by California voters at the 
June 7, 1988 primary election, sets forth a statutory scheme 
designed to control the making of campaign contributions in 
California. Its provisions amended the Act and were generally 
intended to apply to all candidates for public office in 
california. 

However, Section 85101, which was added to the Act by 
Proposition 73, states: 

(a) Nothing in this chapter shall affect the 
validity of a campaign contribution limitation in 
effect on the operative date of this chapter which. 
was enacted by a local governmental agency and 
imposes lower contribution limitations. 

(b) Nothing in this chapter shall prohibit a 
local ~~vernmental agency from imposing lower 
campaign contribution limitations for candidates 
for elective office in its jurisdiction. 



Our File No. 1-89-536 
Page 3 

Furthermore, section 81013, which predated Proposition 73, 
states: 

Nothing in this title prevents the Legislature 
or any other state or local agency from imposing 
additional requirements on any person if the 
requirements do not prevent the person from comply­
ing with this title. If any act of the Legislature 
conflicts with the provisions of this title, this 
title shall prevail. 

Based upon these sections, it is apparent that the Act is not 
intended to prevent local jurisdictions either from imposing lower 
contribution limitations on local candidates or from imposing 
other campaign requirements so long as the requirements do not 
prevent candidates from complying with the Act. 

section 16.510, paragraph 4 of the Ordinance lists the 
permitted uses of campaign contributions that were not used by the 
candidate in an election. It does not include use of the excess 
contributions to pay for expenses associated with holding the of­
fice sought in the election. 

By contrast, section 85202(b) states that contributions in 
the campaign account are held in trust for campaign expenses as­
sociated with the office sought or expenses associated with hold­
ing that office. 

since section 16.510 of the Ordinance does not permit the 
scope of excess campaign funds uses permitted by section 85302(b) , 
it is arguably superseded by section 85302(b) and, thus, void. 
However, as stated under section 81013, the Act does not prevent 
local governments from imposing requirements that are different 
from the Act as long as the requirements do not prevent persons 
from complying with the Act. An elected officeholder is not 
required to spend his or her excess campaign contributions on 
expenses associated with holding office in order to comply with 
the provisions of the Act. Thus, any local limitation which 
prohibits such a use of campaign contributions does not violate 
the Act. Accordingly, section 16.510, paragraph 4 of the 
.Ordinance is not superseded by the provisions of the Act. 

Finally, to the extent that the use of contributions is not 
governed by the Act, the "personal use" law, at Elections Code' 
sections 12400, et seq., governs the disposition of- campaign 
contributions after an election. The Attorney Gene--l's Office, 
and not the Commission, has jurisdiction to enforce the "personal 
use" law until January 1, 1990, after which the Commission will 
assume those duties. Therefore, if you plan to act on this advice 
prior to January 1, 1990, we suggest that you contact the Attorney 
General's office to ascertain whether Section 16.510 is in 
conflict with any provisions of that law. 
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Section 16.503(d) 

Section 16.503(d) of the Ordinance imposes the same defini­
tion of "contribution" on provisions of the Ordinance as that set 
forth in the Act. The question posed pertaining to this section 
is when, after a candidate incurs a debt, does the debt become a 
"contribution" for purposes of the Act? You apparently ask this 
question so that you can ascertain whether the debt has violated 
the contribution limits of the Ordinance. 

The Act defines a contribution, in part, as "a payment ••• 
except to the extent that full and adequate consideration is 
received unless it is clear from the surrounding circumstances 
that it is not made for political purposes. 1f (Section 82015.) 
"Payment" includes the Ifrendering of ••• property, services or 
anything else of value, whether tangible or intangible." 
(Section 82044.) 

If the creditor has provided goods and services to the 
candidate's campaign, he or she has made a "payment" within the 
Act. The forgiveness of a debt owed for such goods and services 
would mean that the payments were made in exchange for less than 
full and adequate consideration. Thus, the portion of the debt so 
forgiv~n would constitute a contribution by the creditor to the 
candidate unless the decision to forgive the debt is not made for 
political purposes. (See, Steinberg Advice Letter, No. A-86-344, 
and Summers Advice Letter, No. A-77-014, copies enclosed.) 

If the decision to forgive or reduce the debt is a product of 
a bona fide business judgment that all or part of the debt is 
uncollectable, the forgiveness or reduction will not be considered 
a contribution by the creditor. However, if the circumstances 
surrounding the debt forgiveness indicate that the creditor 
intended to bestow a political benefit on the debtor or that the 
creditor did not take reasonable steps to collect the debt, then 
the amount ,of debt forgiven will be considered a contribution. 
(See, Steinberg, supra.) 

Basically, all circumstances surrounding the debt will be 
evaluated to determine if the creditor has pursued remedies in thE' 
same manner as he or she would pursue a non-political debtor. For 
example, if the debt is not repaid in a timely fashion, consistent 
with normal business trade or practice, the creditor must commence 
reasonable efforts to collect which parallel the steps taken to· 
collect from non-political debtors. Failure to pursue com­
mercially reasonable remedies, including litigation if appropri­
ate, will result in a _~ntribution to the candidate. If the 
forgiveness of debt is dee~ed to be a contribution, and the amount 
so forgiven is in excess of permissible contribution limits, a 
violation of the Act would occur. 

The violation would occur on the ~arlier of when the 
circumstances of the debt indicate that the creditor intended to 
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bestow a political benefit on the debtor or when it is clear that 
the creditor has forsaken reasonable efforts to collect the debt. 

Should you have any further questions, please contact me at 
(916) 322-5901. 

KEDjSHjaa 

Enclosures 

Sincerely 

Kathryn E. Donovan 
Genery Counsel 

~~{~~t1fJlJc~ 
Counsel, Legal Division 



City and County of San Francisco: Office of Cit~ttorney 
~ 

Louise H. Renne, 
City Attorney 

RANDY RIDDLE 
Deputy City Attorney 
(415) 554-4211 

September 12, 1989 

Kathryn E. Donovan 
Fair Political Practices Commission 
Legal Division 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 

Dear Ms. Donovan: 

We write to seek your advice regarding application of the 
campaign provisions of Political Reform Act (Government Code 
Sections 81000 et seq.; "the Act.") Our questions relate to the 
definition of contribution and use of campaign contributions held 
by a candidate after an election. 

The San Francisco Municipal Election Campaign Contribution 
Control Ordinance (San Francisco Administrative Code Sections 
16.501 et seq.; "the Ordinance") limits to $500 the amount a 
person may contribute "in support of or opposition to" a 
candidate for City office. Also, as explained in more detail 
below, the Ordinance specifies how a candidate may use funds on 
hand after an election. I have enclosed a copy of the Ordinance 
with this letter. 

Under the Ordinance, the City Attorney's office is charged 
with providing advice regarding application of the Ordinance. We 
have received two questions from a member of the public. Since 
both of these questions implicate the Act as well as the 
Ordinance, we seek your views to ensure that our opinion properly 
applies and is consistent with the relevant provisions of the Act. 

The first question is: 

1. Article XII, Section 16.510, paragraph 4, of 
the San Francisco Administrative Code 
specifically states what can be done wlth 
"Unexpended contributions held by a candidate 
or committee after the date of the election in 
which said candidate or measure appeared on 
the ballot .. .. Using the funds for 
activities related to holding office is not 
listed. Mayan office holder in San Francisco 
legally use funds from this committee for 
activities related to holding office? 

Under Proposition 73 a 
expenses associated with the 
specific office r which t 

candidate may use contributions "for 
election of the candidate to the 

idate has stated . . . that he 
or she intends to s r associ with holding that 

(415) 554-4283 Room 206 City Hall San Francisco 94102-4682 
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office." Government Code Section 85202(b). This appears to 
apply to the use of contributions both before and after the 
election at which the candidate stands. 

The Ordinance also limits the disposition of contributions 
on hand after the election. The candidate is limited to 
returning the contributions to contributors on a pro rata basis, 
donating the funds to a charitable organization or transferring 
the funds to another committee of the candidate. San Francisco 
Administrative Code Section 16.510. 

Our question is whether the Proposition 73 regulating the 
use of campaign funds preempt the Ordinance's provisions on that 
subject. We note that Proposition 73 expressly provides that it 
does not affect the validity of a local campaign contribution 
limitation which imposes lower contributions. Government Code 
Section 85101. Proposition 73, however, does not speak to its 
effect on the provisions of local ordinances relating to the use 
of campaign funds. 

The second question we received is: 

2. How long can a debt that is in excess of the legal 
contribution limit stay on the books without 
becoming an illegal campaign contribution? 

The Ordinance provides: 

Contribution shall be defined as set forth in the 
Government Code of the State of California, provided, 
however, that "contribution" shall include loans of 
any kind or nature. 

San Francisco Administrative Code Section 16.503(d). 

Since the definition of contribution for the purposes of 
our local ordinance is the same as the definition under the Act, 
we solicit your views on this question. In particular we are 
interested in the criteria the Commission employs in deciding 
whether a creditor's decision not to collect a billowed by a 
candidate effects a contribution of the unpaid amount. We ask 
that your answer address debts incurred both before and after the 
adoption of Proposition 73. 
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Please feel free to contact me at (415) 554-4211 if you 
have any questions regarding this matter. 

Very truly yours, 

LOUISE H. RENNE 
Ci 

RANDY RIDDLE 
Deputy City Attorney 

cc: John Carbone 

5587g 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Randy Riddle 
Deputy city Attorney 
City Hall, Room 206 

September 18, 1989 

San Francisco, CA 94102-4682 

Re: Letter No. 536 

Dear Mr. Riddle: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 13, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Scott Hallabrin an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person"assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public xecords which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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