
David J. Aleshire 
Rutan & Tucker 

December 29, 1989 

Central Bank Tower, suite 1400 
South Coast Plaza Town Center 
611 Anton Boulevard 
Post Office Box 1950 
Costa Mesa, CA 92628-9990 

Dear Mr. Aleshire: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-539 

You have requested advice on behalf of the Rossmoor community 
Services District regarding application of the mass mailing 
provisions of the political Reform Act (the "Act,,).l Since your 
question is of a general nature, we are treating it as a request 
for informal assistance. 2 

QUESTION 

Maya community services district newsletter with which the 
elected board of the district has no involvement, be sent in a 
mass mailing at public expense? 

CONCLUSION 

The Act only prohibits the mass mailing at public expense of 
a community services district newsletter which contains references 
to elected officers. If the newsletter is prepared or sent in 
cooperation, consultation, coordination or concert with the board, 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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the newsletter may not make any reference to the board except for 
a roster listing of the board members. If the newsletter is not 
sent in cooperation, consultation, coordination or concert with 
the board, it may make references to the board members so long as 
they are not IIfeatured" in the newsletter. 

ANALYSIS 

section 89001 of the political Reform Act, as amended by 
Proposition 73, provides that "no newsletter or other mass mailing 
shall be sent at public expense. 1I A mass mailing is defined in 
section 82041.5 as two hundred or more substantially similar 
pieces of mail. The Commission has determined that the intent of 
the voters in adopting Proposition 73 was to prevent elected 
officers from gaining an advantage from incumbency by using public 
funds to send out newsletters and other mass mailings which 
increase their name recognition. (Regulation 18901, copy 
enclosed.)3 

Regulation 18901(c) provides: 

Mass Mailings sent at Public Expense 

(c) Except as otherwise provided in this 
section, a newsletter or other mass mailing may not 
be sent within the meaning of Government Code 
section 89001 if: 

(1) The name of the elected officer or 
his or her photograph appears on the document; 
and 

(2) (A) The elected officer is 
affiliated with the agency which produces or 
distributes the document; and 

(B) An elected officer is 
"featured" in a mass mailing if he or she 
is singled out for attention of the 
reader by use of his or her signature, 
inclusion in any photograph, or the 
manner of display of his or her name or 
office in the layout of the document such 
as by headlines, type size, or typeface. 

Thus, a mass mailing may not be sent at public expense by a 
community services district if it contains the name, office, 

On December 13, 1989, the Commission adopted a revised version 
of Regulation 18901 (copy enclosed). While the revised regulation 
has not yet taken effect, our advice would be the same under that 
regulation. 
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photograph or any other reference to an elected officer of the 
district and the document is prepared or sent in cooperation! 
consultation, coordination or concert with the elected officer. 

You have asked whether mere knowledge of the contents of the 
newsletter without any direction or control is sufficient to 
conclude that a document is sent in cooperation, consultation, 
coordination or concert with the elected officer. This depends on 
the factual situation. If the elected officer is made aware of 
the contents of the mailing prior to its sending, this is relevant 
in determining whether the document is considered to be sent in 
cooperation, consultation, coordination or concert with the 
elected officer. However, if the elected officer has no direction 
or control over the document and merely learns of the contents of 
the document after it has been sent, that factor does not lead to 
the conclusion that the document is sent in cooperation, 
consultation, coordination or concert with the elected officer. 

Assuming a document is not sent in cooperation, consultation, 
coordination or concert with the elected officer, the document may 
contain references to the elected officer so long as he or she is 
not "featured" in the document as defined above. 

If you have any further questions, please contact me at (916) 
322-5901. 

KED:JGM:aa 

Enclosure 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

\L 
By: \J~n G. McLean 

Counsel, Legal Division 
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Mr. John McLean 
Legal Division 
CALIFORNIA FAIR POLITICAL 

PRACTICES COMMISSION 
428 "J" Street, Suite 800 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Re: warning Letter FPPC No. 89/192, concerning the 
Rossmoor community services District 

Dear Mr. McLean: 

I am legal counsel to the Rossmoor community Services 
District. We recently received Warning Letter No. 89/192 
from the FPPC and have had subsequent conversations and 
correspondence with the FPPC concerning this letter. We 
recently received some backup material concerning this 
complaint which outlines internal conversations which the 
FPPC had in considering whether to issue the Warning Letter. 
In addition, I had a telephone conversation with Connie 
Pereira concerning this subject. This has raised a question 
in my mind whether I correctly understand Regulation 18901. 
It is evident from the materials forwarded to me that you 
were a principal person consulted concerning this matter and 
I thought I would seek to have you clarify the issue for me. 

Assume the following facts. A community services 
district publishes a newsletter. The editor of the 
newsletter is the general manager of the district. The 
general manager is hired by the board and paid with district 
funds. The newsletter is paid for with district funds. The 
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general manager has complete editorial discretion over the 
newsletter. He and his staff decide what subjects should be 
covered, write all the articles, edit the articles, and 
review the printing proofs of the newsletter. The board 
members of the district have no involvement whatsoever in the 
preparation of the newsletter. However, after the newsletter 
is printed, copies of the newsletter are made available to 
the board members as courtesy copies. Hot",ever, since the 
newsletter has been printed, no changes can be made. Also 
assume that from time to time board members may make comments 
to staff concerning past volumes of the newsletter such as "I 
sure like that article on the community fun fair. Given the 
affiliation of the newsletter to the district, is the mere 
knowledge of the contents of the newsletter and occasional 
gratuitous, nondirectory, observation constitute a violation 
of Regulation 18901? 

I am a city attorney for several cities besides being 
general counsel to the district. The above hypothetical is 
not intended to suggest that any of my clients operate in 
this manner. However , it is a scenario I can readily 
envision for many local public agencies in the state. My 
assumption has been that as long as the elected officials are 
not attempting to control or direct the newsletter by 
suggesting its content or having editorial input, it is okay 
to use their names if they are not featured. It has now been 
suggested to me that mere knowledge of the contents of the 
newsletter without any direction or control is sufficient to 
constitute a violation. If mere knowledge is sufficient to 
constitute a violation, then I think this information should 
be disseminated to organizations such as the Leaque of 
California cities to prevent inadvertent violations which are 
probably now commonly occurring. 
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Thank you for providing me with this information. 

DJA/cls 

cc: Mr. Daniel E. Stone 
Ms. Cheryl Patterson 

5/276/012086-0001/035 

Sincerely, 

RUTAN & TUCKER 

Aleshire 
General Counsel 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

David J. Aleshire 
Rutan & Tucker 
P.O. Box 950 

September 20, 1989 

Costa Mesa, CA 92628-9990 

Re: Letter No. 89-539 

Dear Mr. Aleshire: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 15, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact John McLean an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

k~( 
Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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