
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 27, 1989 

Timothy J. Gawron, Esquire 
Deputy City Attorney 
City of vista 
c/o Higgs, Fletcher and Mack 
2000 First National Bank Building 
401 West "A" street 
San Diego, CA 92101-7908 

Dear Mr. Gawron: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-550 

This is in response to your letter requesting assistance 
regarding a proposed campaign ordinance for the City of vista and 
its validity with respect to the provisions of the Political 
Reform Act (the "Act") .1/ Your advice request focuses on a 
single provision of your proposed campaign ordinance that was not 
included with your inquiry. We decline to provide formal written 
advice on the provision out of the context of the ordinance which 
it attempts to implement. Consequently, we are treating your 
request as one for informal assistance and have provided the fol­
lowing general guidelines. 2 / 

QUESTION 

May the City of vista enact a local campaign ordinance which 
sets contribution limits that are lower than the Act's and 
automatically voids the election of a candidate if the candidate 
exceeds the limits? 

Government Code sections 81000-91015. All statutory refer­
ences are to the Government Code unless otherwise indicated. Com­
mission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (section 
83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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CONCLUSION 

Where the provisions of local law conflict with the Act, the 
local law will be superseded. However, the Act does not prevent a 
local governmental agency from imposing lower campaign contribu­
tion limitations for candidates for elective office in its 
jurisdiction or penalties for violation of these local limits. To 
the extent that the local ordinance conflicts, if at all, with 
provisions of the law outside the Act, we offer no advice as to 
the validity of the ordinance. 

DISCUSSION 

The Proposition 73 amendments to the Act provide that 
contributions to candidates for elective office must comply with 
the contribution limits set forth in Sections 85301, 85303 and 
85305. Contributions from a person to a candidate are limited to 
$1,000 each fiscal year. 3 ! (Section 85301.) Contributions from a 
political committee to a candidate are limited to $2,500 each fis­
cal year, and contributions from a broad based political committee 
or political party to a candidate are limited to $5,000 per fiscal 
year. (Section 85303.) Contributions from a person to a 
political committee, broad based political committee or political 
party are limited to $2,500 in any fiscal year. (Section 85303.) 

3! 

However, Section 85101 provides: 

(a) Nothing in this chapter shall affect the 
validity of a campaign contribution limitation in 
effect on the operative date of this chapter which 
was enacted by a local governmental agency and 
imposes lower contribution limitations. 

(b) Nothing in this chapter shall prohibit a 
local governmental agency from imposing lower 
campaign contribution limitations for candidates 
for elective office in its jurisdiction. 

Moreover, section 81013 states: 

Nothing in this title prevents the Legislature 
or any other state or local agency from imposing 
additional requirements on any person if the 
requirements do not prevent the person from comply­
ing with this title. If any act of the Legislature 
conflicts with the provisions of this title, this 
title shall prevail. 

The fiscal year is July 1 through June 30. (Section 85102(a).) 



File No. I-89-550 
Page 3 

According to these sections of the Act, the Act does not 
prevent local jurisdictions from either imposing lower contribu­
tion limitations on local candidates or from imposing other 
campaign requirements so long as the requirements do not prevent 
candidates from complying with the Act. (Van Winkle Advice Let­
ter, No. 1-89-335, copy enclosed.) Also, where the provisions of 
local law do not conflict with the Act, the local law will not be 
superseded. (Riddle Advice Letter, No. A-88-409, copy enclosed.) 

You have not provided us with sufficient information about 
the proposed campaign ordinance to determine whether it will be 
superseded by the Act. 41 You did state in your letter that the 
limits on individual contributions would be $500 per candidate per 
election. While on its face it would appear the proposed 
ordinance provides lower contribution limits than the Act, this is 
not necessarily so. The Act limits contributions on a fiscal year 
basis, running from July 1 through June 30. (Section 85102(a).) 
Thus, even a lower per election limit may in aggregate exceed the 
limits of the Act under some circumstances. 

For example, in San Jose the local ordinance also permitted a 
person to contribute up to $500 to a candidate for mayor in each 
primary, general or special election. In addition, if a mayoral 
candidate was successful, the same contributor could contribute an 
additional $500 to the candidate for officeholder expenses for 
that term of office. 51 This meant that an individual could give 
potentially $1,500 in a fiscal year--$500 for the primary elec­
tion, $500 for the general election and $500 for officeholder 
expenses. 61 However, since the primary election was held in June 
and the runoff, if one was necessary, was held in November of the 
following fiscal year, the San Jose ordinance actually permitted 
candidates to receive no more than $1,000 in campaign contribu­
tions from a contributor in a fiscal year and was therefore valid 

4/ Please note, Section 81009.5 requires that any local govern­
ment agency which has enacted, enacts, amends, or repeals an 
ordinance or other provision of law affecting campaign contribu­
tions and expenditures shall file a copy of the action with the 
commission. 

5/ The Act treats contributions for officeholder purposes no dif­
ferently than campaign contributions generally with respect to the 
fiscal year limits. (La Follette Advice Letter, No. I-89-122, 
copy enclosed.) 

6/ The San Jose ordinance also permitted a $500 contribution to a 
candidate for special elections. Under the Act a contributor may 
contribute $1,000 to a candidate in a special election in addition 
to the basic contribution limits in Sections 85301, 85302 and 
85303. Thus the San Jose special election limit was consistent 
with that of the Act. (Section 85305.) 
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with respect to the limits of the Act. 
1-88-454, copy enclosed) 

(Gallo Advice Letter, No. 

Thus, since we do not have sufficient information on your 
proposed ordinance, we cannot determine if the limits of the Act 
supersede the ordinance. However, if your local ordinance is 
valid, penalties provided by the ordinance for violation of your 
city's contribution limits would apparently not prevent candidates 
from complying with the Act. Therefore, the Act does not prohibit 
a local ordinance from imposing penalties in addition to those 
imposed by the Act. Please note, however, that since the Commis­
sion has no jurisdiction beyond the Act, we offer no advice as to 
whether the penalty provisions of the ordinance violate any other 
provisions of law. 

If any further questions regarding this matter, please feel 
free to contact me at (916) 322-5901. 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
G neral Counsel 

KED:JWW:plh 

Enclosures 
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Fair Political Practices commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 
Attn: Legal Division 

Dear Sirs: 

NORTH COUNTY OFFiCE 
513 WEST VALLEY PARKWAY 
SUiTE 345 
ESCONDiDO, 
(6Hi} 74:H201 

September 15, 1989 

I am requesting an advice letter on the following issue: 
Does a city ordinance, which purports to automatically void the 
election of a candidate and vacate that office if it has been 
determined that such candidate has violated a provision of a 
local ordinance limiting campaign contributions, contravene the 
aims of the FPPA? 

The Political Reform Act of 1974, Government Code 
Section 81000 et seq., (the "Act") calls for civil sanctions 
including fines and penalties for violations of its provisions. 
The city of vista, County of San Diego, is proposing to enact a 
municipal ordinance whereby campaign contributions to candidates 
for elective offices will be limited to $500.00 per candidate per 
election. The proposed ordinance also contains other provisions 
which are based upon the Act. The proposed ordinance 
specifically purports to void the election and vacate the office 
of any candidate who is found to have violated the campaign 
contribution limits as described in the ordinance. 

While the political Reform Act of 1974 and the campaign 
Spending Limits Act of 1986 expressly allows for local ordinances 
which do not contravene the purposes of either act, the legal 
uncertainty over Propositions 86 and 73 clouds this area. 

Please advise the city of vista as to whether the above­
referenced provision in its proposed ordinance would contravene 
the spirit of the Acts, and indeed, whether in the opinion of the 
FPPA, such proposed municipal action is legally enforceable. 

We anxiously await receipt of your advice letter. 
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Thank you for your time and effort. Your attention to this 
matter will be greatly appreciated. 

C24/TJG 

Sincerely, 

-(;;;~&d~ 
TIMOTHY J. GAWRON, ESQ. 
Deputy city Attorney, city of 
Vista 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Timothy R. Gawron 
Higgs, Fletcher & Mack 

September 27, 1989 

2000 First National Bank Building 
401 West "A" Street 
San Diego, CA 92101-7908 

Re: Letter No. 89-550 

Dear Mr. Gawron: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 22, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact John Wallace an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You arso should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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