
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mary A. Lolonis 
Risley & Goor 
Sixteenth Floor 
Los Angeles, CA 

October 23, 1989 

800 west Sixth Street 
90017 

Re: Your Request for I·nformal Assistance 
Our File No. 1-89-552 

Dear Ms. Lolonis: 

You have requested information regarding contribution limits 
applicable to nonprofit corporations under the Political Reform 
Act (the "Act").l Since your request is one for general informa­
tion, we are treating your request as one for informal as­
sistance. 2 

QUESTION 

How much can an individual or a corporation donate to an 
organization that is involved in fundraising to qualify an initia­
tive for the ballot? 

CONCLUSION 

As a general rule, there are no contribution limits with 
respect to contributions made by an individual or corporation to a 
ballot measure committee. However, the Commission may reconsider 
this advice with respect to ballot measure committees controlled 
by candidates. 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seg. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329 (c) (3) .) 
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FACTS 

You have been asked to obtain information on behalf of a 
nonprofit corporation. The corporation is organized as a tax­
exempt organization, qualifying for tax-exem~t status under sec­
tion 50l(c) (4) of the Internal Revenue Code. The corporation is 
doing fundraising to qualify an initiative for the ballot. You 
would like information as to limits imposed by the Act upon 
contributions to the corporation by individuals or corporations. 
You do not know if the corporation has filed a statement of 
organization as a committee under the Act. 

ANALYSIS 

As explained in our conversation of October 6th, it is dif­
ficult to analyze your question without more specific information. 
Therefore, this analysis will be confined to a general overview of 
the Act as it pertains to your question. 4 

Under the Act, corporations are included within the 
definition of "persons". (Section 82047.) The Act requires 
persons qualifying as "committees" to file periodic reports 
disclosing money raised and spent for political purposes. 
(Sections 84200-84217.) A "committee" is defined as follows: 

"Committee" means any person or combination of 
persons who directly or indirectly does any of the 
following: 

(a) Receives contributions totaling one 
thousand dollars ($1,000) or more in a calendar 
year; 

(b) Makes independent expenditures totaling 
one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar 
year; or 

Section 50l(c) (4) extends tax-exempt status to the following 
organizations: "civic leagues or organizations not organized for 
profit but operated exclusively for the promotion of social 
welfare, or local associations of employees, the membership of 
which is limited to the employees of a designated person or 
persons in a particular municipality, and the net earnings of 
which are devoted exclusively to charitable, education, or 
recreational purposes." 

4 You have not indicated that a candidate is involved in the 
activities of the corporation. Therefore, this analysis assumes 
no candidate involvement. The Commission will be considering is­
sues relating to the involvement of a candidate in the activities 
of a nonprofit corporation at its November meeting. 
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(c) Makes contributions totaling ten thousand 
dollars ($10,000) or more in a calendar year to or 
at the behest of candidates or committees. 

A person or combination of persons that 
becomes a committee shall retain its status as a 
committee until such time as that status is 
terminated pursuant to section 84214. 

section 82013. 

Therefore, if the "donations" to the corporation constitute 
"contributions," the corporation may have to file a statement of 
organization as a committee and file periodic disclosure reports. 

A contribution is any monetary or nonmonetary payment made 
for political purposes for which full and adequ~te consideration 
is not made to the donor. (Section 82015; Regulation 18215, copy 
enclosed.) A payment for "political purposes" includes a payment 
made to influence or attempt to influence the voters with respect 
to the qualification or passage of any measure. (Regulation 
18215(a) (1).) 

"contribution" also includes any payment for less than full 
and adequate consideration that is received by a person or 
organization, if the payment is "earmarked" for the making of 
contributions or expenditures. A payment is "earmarked" when, at 
the time of making the payment, the donor knows or has reason to 
know that the payment or funds with which the payment will be 
commingled will be used to make contributions or expenditures. 
(Regulation 18215(C).) 

From the limited information provided, it would appear that 
the corporation is raising funds for the "qualification" of a bal­
lot measure. Funds raised for this purpose would thus be 
contributions and would require the corporation to comply with the 
filing and disclosure requirements for a "committee." 

The Act does not place limitations on the amount that a 
person may contribute to ballot measure committees. (Citizens 
Against Rent Control v. Bukeley (1981) 454 U.S. 290.) Under the 
Act, corporations are treated as "persons" and are able to make 
unlimited contributions to a ballot measure committee. (Section 
82047.) Please note, however, that questions have been raised 
about application of the contribution limits to a ballot measure 
committee controlled by a candidate or elected officer. The 
Commission may consider changing its advice concerning application 
of contribution limits to such committees. (Van Winkle Advice 
Letter, No. 1-89-434, copy enclosed.) 

Please also note that tax matters are not within the 
jurisdiction of the Commission. Therefore, we express no opinion 
as to whether the corporation's fundraising activities described 
in your letter are consistent with its status under 
Section 501(c) (4) of the Internal Revenue Code. 
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Enclosed for your re~iew are the following materials which 
may be of assistance to you: 

1. Form 410 (statement of organization): 

2. Form 420 (Recipient committee Campaign statement); 

3. Information Manual on Campaign Disclosure Provisions of 
the Political Reform Act; 

4. Interim Information Manual on proposition 68 and Proposi­
tion 73 (September 18, 1989). 

If you have any further questions, you may contact me at 
(916) 322-5901. 

KED/MWE/aa 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

~-##L 
By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 
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J. HAROLD WILLIAMS 

September 13, 1989 

Fair Political Practices Commission 
428 J Street 
Sacramento, CA 95814 

Re: Limits on Contributions 

Dear Sir/Madam: 

I am writing to request that information regarding limits on 
contributions to non-profit organizations under Prop. 73 be 
sent to the above address. 

Thank you for your attention to this matter. 

Very truly yours, 

RISLEY & GOOR, 
A Professional Law Corporation 

~{ltat~'j 
\ 

By MARY A. LOLONIS 

MAL:gt 
ML.002 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mary A. Lolonis 
Risley & Goor 

September 27, 1989 

800 West Sixth Street, 16th Floor 
Los Angeles, CA 90017 

Re: Letter No. 89-552 

Dear Ms. Lolonis: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 15, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public~records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

/ 
L 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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