
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 26, 1989 

Phillip Recht 
Manatt, Phelps, Rothenberg and Phillips 
11355 West Olympic Boulevard 
Los Angeles, CA 90064 

Dear Mr. Recht: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-571 

This is in response to your letter requesting advice with 
respect to the campaign reporting provisions of the political 
Reform Act (the "Act") .1/ The Act requires the Commission to 
provide formal written advice only to persons whose duties under 
the Act are in question or their authorized representative. The 
Commission will not provide formal written advice to a representa­
tive of a person whose duties are in question unless the name of 
the person whose duties are in question is provided. (Section 
83114(b); Regulation 18329(b) (2) (A), copy enclosed.) 
Consequently, we can only provide the following informal 
guidelines with respect to your questions. 2 / 

QUESTIONS 

1. The contributions of a partnership are controlled by a 
steering committee of five of the 50 partners. Some of the five 
controlling partners are corporations, wholly owned and controlled 
by single shareholders. You have asked if the contributions of 
the partnership must be cumulated with the contributions of the 
controlling partners, the individual shareholders of the control­
ling partners, or both, to determine whether the partnership, the 
partners or the individual owners of the partners have reached the 
contribution limits of the Act. 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory refer­
ences are to the Government Code unless otherwise indicated. Com­
mission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 
83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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2. A general partnership consists of two corporate partners. 
The contributions of the partnership are controlled and directed 
by two individuals. One of the controlling individuals is the 
president of one of the two corporate partners. The other 
controlling individual is the chairman and chief executive officer 
of the same corporation. You have asked if the contributions of 
the partnership must be cumulated with the contributions of the 
individuals that direct and control the partnership's contribu­
tions to determine whether the partnership, the individuals, or 
both, have reached the contribution limits of the Act. 

3. A shareholder owns 51 percent of a corporation and 
directs and controls the contributions of the corporation. You 
have asked if the individual's contributions must be cumulated 
with the contributions of the corporation to determine whether the 
corporation and the individual have reached the contribution 
limits of the Act. 

CONCLUSIONS 

1. The partnership in your first question is controlled by a 
steering committee of five. Thus, no single member of the steer­
ing committee in fact directs and controls the contributions of 
the partnership. consequently, cumulation of contributions made 
by the partnership, on one hand, and the individual members of the 
steering committee on the other is not required. 

2. Where the controlling majority of persons directs and 
controls both the partnership's contributions and the contribu­
tions of a corporation, cumulation of the corporate and partner­
ship contributions is required. However, the contributions of the 
partnership will not be cumulated with the individuals that 
control the partnership unless one of the individuals in fact 
directs and controls the contributions of the partnership or the 
corporation. 

3. Where a shareholder owns 51 percent of a corporation and 
directs and controls the contributions of the corporation, cumula­
tion of the corporate and individual contributions is required. 

DISCUSSION 

The Act, as amended by Proposition 73, provides that 
contributions from persons to candidates for elective office and 
to political committees must comply with the fiscal year 
contribution 1imits3/ as set forth in Sections 85301, 85302 and 

J/ The fiscal year is July 1 through June 30. (Section 85102(a).) 
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85303. 4/ The Act also sets forth contribution limits for special 
elections and special runoff elections. (Section 85305.) The 
purpose of proposition 73's contribution limits was to place a 
reasonable ceiling on how much one donor can give to a candidate. 
(Argument in Favor of proposition 73, California Ballot Pamphlet, 
June 7, 1988 Primary Election, p. 34, copy enclosed.) 

Under some circumstances the Act requires that contributions 
made by more than one person be cumulated and the persons be 
treated as a single contributor to determine if the persons have 
reached the contribution limits of the Act. 5/ Cumulation is 
required under two lines of authority. First, in 1976, the Com­
mission set out standards for the cumulation of contributions in 
two opinions, In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 150 and In re Lumsdon 
(1976) 2 FPPC Ops. 140 (copies enclosed). In the Kahn Opinion the 
Commission concluded that cumulation of contributions was required 
where contributions were made by a parent company and its wholly 
owned subsidiary. In the Lumsdon Opinion, the Commission found 
cumulation of contributions was required where contributions were 
made by a corporation and the corporation's majority shareholder. 
Both the opinions focused on the ability of one person to control 
the contributions of another. 

At the Commission's June 1989 meeting, Regulation 18531.5 
(copy enclosed) was adopted to further clarify when cumulation is 
appropriate. 6/ Specifically, where the question concerns two 
contributors which are both entities, Regulation 18531.5 requires 
cumulation under the following circumstances: 

4/ Contributions from a person to a candidate are limited to 
$1,000 in any fiscal year. (Section 85301(a).} Contributions to 
a political committee or broad based political committee are 
limited to $2,500 per fiscal year per contributor. (Section 
85302.) Contributions from a political committee to a candidate 
are limited to $2,500 each fiscal year, and contributions from a 
broad based political committee or political party to a candidate 
are limited to $5,000 per fiscal year. (Section 85303.) 

5/ You have also asked about cumulation with respect to the 
qualification of major donor committees. The qualification of 
major donor committees is governed by the same cumulation rules 
discussed herein. A major donor is defined as any person who 
makes contributions totaling $10,000 or more in a calendar year 
or at the behest of candidates or committees. (Section 82013.) 

as 

to 

6/ Regulation 18531.5 has been submitted to the Office of 
Administrative Law for review. Although not currently effective, 
the regulation expresses the Commission's policy concerning 
cumulation of contributions. We anticipate that the regulation 
will become effective as law in early February 1990. 
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(a) If the same person or a majority of the 
same persons in fact directs and controls the deci­
sions of two or more entities to make contributions 
or expenditures to support or oppose a candidate or 
candidates for elective office, those affiliated 
entities shall be considered one person, one 
political committee, or one broad based political 
committee for purposes of the contribution limita­
tions in Government Code Sections 85301, 85302, 
85303 and 85305. 

(b) Business entities in a parent-subsidiary 
relationship and business entities with the same 
controlling (more than 50-percent) owner shall be 
considered one person for purposes of the contribu­
tion limitations in Government Code Sections 85301, 
85302, 85303 and 85305, unless the business enti­
ties act completely independently in their deci­
sions to make contributions and expenditures to 
support or oppose candidates for elective office. 
For purposes of this section, a parent-subsidiary 
relationship exists when one business entity owns 
more than 50 percent of another business entity. 

Thus, the regulation requires cumulation of contributions 
made by two different entities where: (1) the same person or a 
majority of the same persons, (2) in fact directs and controls, 
(3) the decisions of two or more entities, (4) to make 
contributions or expenditures to support or oppose a candidate or 
candidates for elective office. If there is no direction and 
control in fact by the same person or majority of persons as to 
either entity, cumulation is not required. 

In your first question, the partnership is controlled by a 
steering committee of five. Based on the facts you have provided, 
no single member of the steering committee directs and controls 
the contributions of the partnership. Similarly, without specific 
facts to the contrary, we presume that the steering committee 
members do not direct and control the contributions made by the 
other members of the steering committee, including those members 
who are the sole shareholders of the controlling corporate 
partners. Consequently, cumulation of contributions made by the 
partnership and the members of the steering committee is not 
required in this situation. (Regulation 18531.5(a); In re 
Lumsdon, supra.)7/ 

Your second question is analyzed in substantially the same 
manner. Clearly, the controlling majority of persons directs and 

7/ This result would be different if the majority of the steering 
committee also controlled contribution decisions of another busi­
ness entity. Under such circumstances cumulation between the two 
business entities would be appropriate. 
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controls both the partnership's contributions and the contribu­
tions of one of the corporate partners, requiring cumulation of 
contributions made by the partnership and that corporation. S/ The 
same cannot be said about contributions made by either of the 
individuals that controls the partnership. According to your 
facts, the president does not in control the contributions of the 
partnership or the corporation because the chairman equally 
controls the contributions of the business entities. 9/ Thus, 
cumUlation is not required. (Regulation 18531.5(a); In re 
Lumsdon, supra.) The same analysis also applies to the chairman's 
individual contributions. 

Your last question appears to fall precisely in the facts of 
the Lumsdon Opinion. Thus, where a shareholder has a controlling 
ownership interest in a business entity and controls the contribu­
tions of the business entity, cumUlation of the contributions of 
the business entity and the majority shareholder is required. 

If you have an~ further questions regarding this matter, 
please feel free to contact me at (916) 322-5901. 

KED:JWW:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

/g\ ~~"---
,By: ohn W. Wallace 
'" ounsel, Legal Division 

~-'" 

8/ You stated in our telephone conversation of October 6th that 
the corporation in question in fact did not make political 
contributions. 

9/ Of course, if either person in fact controlled the contribu­
tions of either the corporations or the partnership, cumulation 
would be appropriate despite the appearance of joint control. You 
have not provided us facts that would indicate that the control is 
not shared equally between the two controlling persons. 
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Re: Reporting by Affiliated Persons and Entities 

Dear Ms. Donovan: 

At the suggestion of Wayne Imberi of the FPPC's 
technical assistance division, we have prepared this letter to 
seek advice concerning the appl ication of the FPPC' s recently 
adopted regulation on reporting by committees and affiliated 
entities, i.e., 2 Cal. Admin. Code §18428, and other applicable 
precedent (e.g., the Lumsdon and Kahn opinions, 2 FPPC Opinions 
140, 151 (1976», to three situations. The situations are as 
follows: 

1. A general partnership, consisting of two partners 
(both of which are corporations), is a major donor. The general 
partnership's contributions are directed and controlled by two 
individuals, including the (1) president and (2) chairman and 
chief executive officer of one of the corporate partners. Does 
one or both of the individuals need to cumulate his contributions 
wi th those of the general partnership for the purpose of 
determining whether the individual may make political 
contributions and/or whether the individual qualifies as a major 
donor? Need the general partnership and one or both of the 
i ndi viduals file a single major donor (or pol it ical commi t tee) 
campaign statement reflecting their combined activities? 

2. A corporation is a major donor. The major i ty 
shareholder, who owns 51% of the corporate shares, directs and 
controls the corporation's contributions. Does the shareholder 
need to cumulate his contributions with those of the corporation 
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in determining whether the individual may make contributions 
and/or whether the individual qualifies as a major donor? Need 
the corporation and the shareholder file a single major donor (or 
political committee) campaign statement reflecting their combined 
activities? 

3. A law firm partnership, consisting of 
approximately 50 partners, some of which are professional 
corporations, is a major donor. The law firm's contributions are 
controlled and directed by a steering committee consisting of 
five partners. Some of these five partners are professional 
corporations. The professional corporations, in turn, are 
di rected and cont rolled by thei r respect i ve sole shareholders. 
Do some or a 11 of the five partners need cumulate their 
contributions with those of the law firm partnership in 
determining whether the partners may make political contributions 
and/or whether the partners qualify as major donors? Need the 
partnership and some or all of the partners file a single major 
donor (or political committee) campaign statement reflecting 
their combined activities? To the extent the partners which are 
professional corporations need cumulate their contributions or 
otherwise file a joint statement with the law firm partnership, 
must the individuals who are the sole shareholders of the 
professional corporations also cumulate their contributions with 
the professional corporation and/or the law firm partnership? 
Must they also jointly file a campaign statement with the 
professional corporation and/or the law firm partnership? 

4. Do the answers to any of the above questions 
change should the general partnership, corporation, and law firm 
partnership respectively not qualify as major donorsi in other 
words, should these entit es make less than $10,000 in state and 
local contributions in a calendar year? 

Should you have any quest ions concerning the adv ice 
sought herein, do not hesitate to call. Otherwise, we look 
forward to your response. 

PRR:kam 

Recht 
Phelps 

Rothenberg & Phillips 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

October 6, 1989 

Phillip Recht 
Manatt, Phelps, Rothenberg, 

& Phillips 
11355 West Olympic Boulevard 
Los Angeles, CA 90064 

Re: Letter No. 89-571 

Dear Mr. Recht: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on october 2, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact John Wallace an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer a'll advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

/ 

Kathryn :e. Donovan 
General Counsel 

./ 
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