
California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 7, 1989 

Reb Wayne 
Response Dynamics, Inc. 
2070 Chain Bridge Road, suite 400 
Vienna, VA 22180 

Dear Mr. Wayne: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-577 

Your have requested information with respect to the use of 
campaign disclosure statements filed pursuant to the Political 
Reform Act (the trAct tr ).l Since your question is general in nature 
and does not relate to a specific decision, we are treating your 
request as one for informal assistance. (Regulation 18329(c) (3), 
copy enclosed).2 

QUESTION 

Does the Act prohibit a candidate or committee from purchas­
ing copies of campaign contribution statements filed by other 
candidates or committees from the Secretary of State and then us­
ing the information to solicit contributions? 

CONCLUSION 

The Act does not prohibit a candidate or committee from 
obtaining copies of campaign contribution statements filed by 
other candidates from the Secretary of State and then using 
information contained in those statements to solicit contribu­
tions. 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329(c)(3).) 
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FACTS AND ANALYSIS 

In our conversation of October 17th, you indicated that 
federal law prohibits candidates or committees from using informa­
tion copied from campaign reports filed with the Federal Elections 
commission to solicit contributions.] You wish to know if the Act 
contains a similar prohibition. 

The Act requires candidates and committees to file periodic 
campaign contribution disclosure statements. (Sections 84100 -
84400.) Some candidates and committees are required to file with 
the Secretary of State and others are not. (Section 84215.) 
Every report and statement is a public record open for public 
inspection and reproduction. (Section 81008.) The Act does not 
prohibit the use of the information obtained from such reports and 
statements to solicit contributions. 

If you have any questions regarding the above, you may 
contact me at (9 1 S} 322-5901. 

KED/MWE/aa 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel . ~~ 

~lif 'fli' J '/ . I'l)Y 
/ ./ '[/""j£,( "/ -" .' 

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 

Title 2, section 438 of the united states Code provides that 
information copied from federal campaign reports "may not be sold 
or used by any person for the purpose of soliciting contribu­
tions .. ", other than using the name and address of any pu1 ical 
committee to solicit contributions from such committee." (2 USC 
S438(a) (4).) 



October 2, 1989 

Fair Political Practices commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95807 

To the Legal Department, FPPC: 

This letter is to request clarification of the California 
Political Reform Act with regards to the use of campaign 
contribution statements by third parties. 

Put simply, does the Political Reform Act prohibit the use 
of campaign contribution statements (purchased through the the 
Office of secretary of state) for solicitation by other 
candidates and other political organizations? 

Your help in clarifying this question would be greatly 
appreciated. 

sincerely, 

7?~YV~ 
Reb Wayne 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

october II, 1989 

Reb Wayne 
Response Dynamics, Inc. 
2070 Chain Bridge Rd., Ste. 400 
Vienna, VA 22180 

Re: Letter No. 89-577 

Dear Mr. Wayne: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on october 5, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 
/ 

, 
/ ,- II 

~r( (,,/1 \, ) 
Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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