
California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 7, 1989 

Hon. David B. Finkel 
Councilmember, santa Monica City Council 
1424 Fourth street, suite 238 
santa Monica, CA 90401 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-581 

Dear Councilmember Finkel: 

In your letter of October 2, 1989, you requested our advice 
concerning your duties and responsibilities under the campaign 
contribution provisions of the Political Reform Act (the "Act").l 

QUESTIONS 

1. Is there a period commencing October 1, 1989 and ending 
in January 1990 during which a judicial candidate in a municipal 
court election in June 1990 is barred from raising campaign funds? 

2. What limitations exist on your right to obtain campaign 
contributions in a municipal court election? 

3. May funds raised by a city council member's campaign 
committee in 1986, 1987 and 1988 be transferred to the committee 
formed for the council member's candidacy for municipal court in 
the June 1990 election? 

CONCLUSIONS 

1. The off-year fundraising ban in the Act does not apply to 
candidates for municipal court judge. It would apply only to 
candidates for the state Legislature. 

2. Limitations on the solicitation, receipt and use of 
campaign contributions during election campaigns are set forth 
primarily in sections 85100 through 85307 of the Act. Recent 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. 
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court decisions affect the applicability of some of these 
sections. 

3. Under an existing preliminary injunction issued in the 
case of Service Employees International Union. et al. v. Fair 
political Practices Commission, U.s. District Court, Eastern 
District of California, Case No. CIVS 89-0433 LKK-JFM, a candidate 
may transfer contributions between his or her controlled 
committees. The court has also ruled that candidates may use 
campaign funds raised prior to January I, 1989 to seek elective 
office after that date. Therefore, you may transfer contributions 
from your existing committee to your judicial committee. 

FACTS 

You intend to be a candidate for Judge of the Municipal 
Court in the June 1990 election. You have heard that there is a 
period commencing october I, 1989 and ending on a date in January 
1990 during which a candidate for that office is barred from 
raising campaign funds. 

You are presently a member of the Santa Monica City Council 
and you have a campaign committee which raised funds in years 
preceding 1989 in connection with your campaign for that office. 
A balance of approximately $900 exists in the committee's account. 

ANALYSIS 

On June 7, 1988 California voters passed two campaign 
reform initiatives known as Propositions 68 and 73. Both 
initiatives amended the Act and contained limitations on the 
solicitation, receipt and use of campaign contributions during 
election campaigns. 

Proposition 68's contribution limitations applied solely to 
contributions to and for candidates for the Legislature. Among 
its provisions was section 85309 which prohibits legislative 
candidates and certain committees which contribute to legislative 
candidates from receiving contributions in non-election years. 2 
Proposition 73's contribution limitations applied to all 
candidates for elective office, but had no prohibition against 
receiving contributions in non-election years. Thus, since 
Proposition 73 applies to candidates for municipal court judge, 

2 The operability of several provisions of Proposition 68, 
including Section 85309 is currently being contested in Taxpayers 
to Limit Campaign Spending v. Fair Political Practices Commission, 
California Court of Appeal, Second Appellate District, Case No. 
B039177 and Committee to Protect the Rights of Minorities v. Fair 
Political Practices commission, U.S. District Court, Eastern 
District of California, Case No. CIVS 89-1255 EJG-EM. 
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there is no prohibition against you receiving contributions in 
non-election years. 

Proposition 73's limitations on the solicitation, receipt, 
and use of contributions during election campaigns are set forth 
in sections 85100 through 85307 of the Act. We refer you to these 
provisions for information on the contribution limitations 
applicable to your campaign for municipal court judge. Please 
note, however, that recent rulings by the court in Service 
Employees International Union, et ale V. Fair Political Practices 
Commission, U.s. District Court, Eastern District of California, 
Case No. CIVS 89-0433 LKK-JFM have either invalidated or 
preliminarily enjoined the enforcement of some of proposition 73's 
limitations. We enclose copies of those rulings and a copy of our 
Interim Campaign Manual for your reference. 

Most notable as regards to your situation was the court's 
invalidation of Section 85306 and its ban against the enforcement 
of Sections 85200, 85201, 85202 and 85304 to the extent these 
provisions prevent a candidate from transferring contributions 
among his or her separate committees for elective office. 

Section 85306 prohibited candidates from using pre-1989 
contributions in elections to offices sought on or after 
January 1, 1989. The court's order dated September 14, 1989 
invalidated this section and thus allows a candidate to use pre-
1989 contributions to support himself or herself in a later 
election. 

Sections 85200, 85201, 85202 and 85304 were interpreted by 
the Commission to prohibit a candidate from transferring 
contributions he or she received in running for one office to a 
committee established by that candidate to run for another office. 
The court's order dated May 19, 1989 permitted these types of 
transfers. Therefore, based on these orders, you are permitted to 
transfer contributions you have received for your city council 
campaigns for 1986, 1987 and 1988 into your municipal court 
campaign account. 

If ,you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. Questions about campaign disclosure 
should be addressed to the commission's Technical Assistance and 
Analysis Division at (916) 4322-5662. 

KED:JG:ld 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 



DAVID B. FINKEL 
1424 Fourth street, suite 238 
Santa Monica, California 90401 

October 2, 1989 

Fair political Practices commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Re: Request for information on campaign fund raising 

Dear Sirs, 

I have been informed that persons who intend to run for 
judicial offices might face time limitations on their 
ability to raise funds. I write for clarification of the 
rules in that regard. 

Specifically, I intend to run for the office of Santa Monica 
Municipal Court in the June 1990 election. I have been 
informed that because of the propositions that were passed 
in the last general election, a window period commencing on 
October 1, 1989 and ending on a date in January, 1990 has 
been created, during which a candidate for the above office 
is barred from raising campaign funds. Is that true? 

Please advise me of the limits that exist, if any, on my 
right to raise campaign funds for the race for the judicial 
seat referred to above, both in terms of time periods during 
which fund raising is prohibited, if any, and with respect 
to amounts of individual contributions that are permitted 
in a particular time period. 

Additionally, I need advice on the following issue: 

I presently am a member of the Santa Monica city Council,and 
have a campaign committee which raised funds in 1986, 1987 
and 1988, in connection with city council campaigning. I 
have a small balance in that campaign account ($900?). Am 
I entitled to transfer that balance to the account of a new 
committee I create to receive funds from those who 
contribute to my race for the judicial seat or must I keep 
the funds separated ? Can I use the old committee, instead 
of creating a new one? 



Thank you for your help in providing the information I need 
to resolve the above issues properly. 

Yours truly, 

DAVID B. FINKEL 

cc: Roger Thornton 
Thorn Poffenberger 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

october II, 1989 

David B. Finkel 
1424 Fourth street, suite 238 
santa Monica, CA 90401 

Re: Letter No. 89-581 

Dear Mr. Finkel: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on October 6, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Joe Garcia an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

v.e. r.y,.I, .. U1Y Y:,U~~S' ' ... ' ,'/ . / ~- // 1/' / ;; ~ . / / . 
/., ~ '.- -
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~athryri E. Donovan 
General counsel 

KED:plh 
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