
California 
Fair Political 
Practices Commission 

James L. Sepulveda 
Deputy District Attorney 
P.O. Box 670 
Martinez, CA 94553-0150 

Dear Mr. Sepulveda: 

January 3, 1990 

Re: Your Request For Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-594 

You have requested assistance under the campaign provisions 
of the Political Reform Act. 1 / Because your request is a general 
inquiry, we treat your request as one for informal assistance 
pursuant to Regulation 18329(c) .2/ 

QUESTION 

May the campaign funds of an officeholder, raised before or 
after January 1, 1989, and deposited in a campaign account 
established for a specific office, be tran!sferred to an 
officeholder's campaign account established for a different 
political office? 

CONCLUSION 

Officeholders may transfer campaign funds, raised before or 
after January 1, 1989, among their own campaign bank accounts, 
including a campaign account established for a different political 
office. certain limitations apply to transfers of funds to or 
from a campaign account established for a special election. 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 1829 (c) (3).) 
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ANALYSIS 

On May 15, 1989, the United States District Court, Eastern 
District of California issued a preliminary injunction against 
enforcement of some of the provisions of Proposition 73. (Service 
Employees International Union AFL-CIO, et al. v. Fair Political 
Practices Commission, Case No. CIVS-89-043 LKK-JFM.) In this 
preliminary injunction the court enjoined the Commission from 
enforcing the ban on transfers of funds between a candidate's own 
controlled committees. (Section 85304.) The trial on this issue 
has been scheduled for January 30, 1990. Please refer to the 
enclosed Advice Letter to Judy Vonada (No. A-89-606) for a 
description of the reporting requirements when funds are 
transferred. 

Please note that although the court prohibited enforcement of 
the ban on transfers of funds between a candidate's own controlled 
committees, candidates are still prohibited from transferring 
money to other candidates and their controlled committees. In 
addition, the court's order recently was modified to cover special 
elections to fill a vacant elective office as defined in Section 
85305. As modified, candidates may transfer contributions into a 
campaign account for a special election and special runoff 
election. However, if they do so, contributors of the funds 
transferred cannot make additional contributions to the candidate 
that, when added to the amount transferred, exceed the special or 
special runoff election limits. Copies of both the original 
preliminary injunction and the recent modification are enclosed 
for your refereryce. 

In addition, on September 12, 1989, the court declared 
unconstitutional and unenforceable section 85306 of Proposition 
73, which prohibited the use of campaign funds received prior to 
January 1, 1989, to support or oppose a candidacy for elective 
office. Effective September 13, 1989, candidates may use all of 
their pre-1989 contributions, as well as contributions raised 
after January 1, 1989 and within the limits imposed by Proposition 
73, to support their own candidacy in future elections. 

proposition 73 did impose new filing obligations on 
candidates. Specifically, any individual who intends to be a 
candidate for elective office must file a candidate intention form 
stating his or her intention to run for a specific office prior to 
soliciting or receiving any contribution for the purpose of 
seeking that office. (Section 85200.) In addition, Section 85201 
requires: 

(a) Upon the filing the statement of intention pursuant 
to Section 85200, the individual shall establish one campaign 
contribution account at an office of a financial institution 
located in the state. 

(b) Upon the establishment of an account, the name of 
the financial institution, the specific location, and the 
account number shall be filed with the commission within 24 
hours. 



(c) All contributions or loans made to the candidate, 
to a person on behalf of the candidate, or to the candidate's 
controlled committee shall be deposited in the account. 

(d) Any personal funds which will be utilized to 
promote the election of the candidate shall be deposited in 
the account prior to expenditures. 

(e) All campaign expenditures shall be made from the 
account. 

(Emphasis added.) 

The Commission has interpreted section 85201 to mean that a 
candidate for elective office may have only one campaign bank 
account and one controlled committee for each election, except as 
provided in Regulation 18524 (copy enclosed). 

Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you 
have additional questions. 

sincerelYI 

Kathryn E. Donovan 
Gener~Ounsel 

~ 
By: Lynda Cassady 

Political Reform Consultant 



Gary T. Yancey 

october 12, 1989 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
Fair Political Practices Division 
P.o. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

RE: Question Regarding Use Of "Old" campaign Funds 

Dear Ms. Donovan: 

It is my understanding that on September 14, 1989, the federal 
district court (Eastern District of California) in the case of 
Service Employees International Union v. Fair Political Practices 
Commission struck down Government Code section 85306 as 
unconsti tutional. Assuming that the ruling becomes final, the 
following questions have been asked of me by some local political 
officials (I am the deputy district attorney responsible for 
enforcement of the Political Reform Act in Contra Costa County): 

1. Mayan incumbent city councilperson now use excess 
campaign funds from a previous campaign to run for the county Board 
of Supervisors? Assume that the excess campaign funds were raised 
prior to January I, 1989. Would it make any difference if some of 
the excess funds were raised after January I, 1989? If a current 
officeholder's excess campaign funds can now be used to run for a 
different political office, what are the requirements (i.e., the 
logistics), if any, for transfering the money from one account to 
the new campaign account? 

Please consider this request 
regulations, section 18329(c). 
would be very much appreciated. 

as being made pursuant to FPPC 
Your consideration of this matter 

/ 

Very truly yours, 

J~~. Sepu eda 
~eputy District Attorney 

Attorr;t?y 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

James L. Sepulveda 
Deputy District Attorney 
County of Contra Costa 
P.O. Box 670 
Martinez, CA 94553-0150 

Dear Mr. Sepulveda: 

october 20, 1989 

Re: Letter No. 89-594 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on October 18, 1989 by the Fair political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 
/'~', 

{ ! 
\ I 

>,",~~7~ 
// 

laeanne Pritchard 
Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 
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