California
Fair Political
Practices Commission

November 15, 1989

John Walker
1675 Arroyo Seco Drive
Ventura, CA 90401

Re: Your Request for Advice
Our File No. A-89-596

Dear Mr. Walker:

In your letter of October 9, 1989, you requested our advice
concerning the conflict of interest provisions of the Political
Reform Act (the "Act").l

This letter is limited to a discussion of the Act. We cannot
advise you concerning other laws, such as Government Code
Section 1090, which may affect your ability to participate in
governmental decisions. We refer you to your school district’s
attorney or to the county counsel for advice regarding these other
laws.

QUESTION

You are a member of a county board of education. May you
vote on a collective bargaining agreement where that agreement
would result in an increase in salary for your spouse, who is
employed as a clerk by a local elementary school?

CONCLUSION

Under the Act, you may participate in collective bargaining
decisions concerning your spouse’s bargaining unit which could
adversely or beneficially affect your spouse as long as these
decisions affect all employees in the same job classification in
the same manner.

Government Code Sections 81000-91015. All statutory references
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section
18000, et seqg. All references to regulations are to Title 2,
Division 6 of the California Code of Regulations.
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FACTS

You are a candidate for the Board of Education in Ventura
("the Board") and your spouse is employed as a clerk at one of the
elementary schools within the jurisdiction of the Board.

The Board will eventually have before it a collective
bargaining agreement covering your spouse’s bargaining unit. That
agreement may have provisions in it which will result in a pay
raise and other benefits to your spouse.

ANALYSIS

The Political Reform Act prohibits a public official, such as
a school board member, from making, participating in, or using his
official position to influence any governmental decision in which
he knows or has reason to know he has a financial interest.
(Section 87100.) A public official has a financial interest in a
decision, and therefore must disqualify himself from participating
in that decision, if the decision would have a reasonably
foreseeable material financial effect, distinguishable from the
effect on the public generally, on the official or a member of his
immediate family, or on:

"(c) Any source of income, other than gifts
and other than locans by a commercial lending
institution in the regular course of business on
terms available to the public with regard to
official status, aggregating two hundred fifty
dollars ($250) or more in value provided to the
public official within 12 months prior to the time
when the decision is made." (Section 87103)

Regulation 18702.1(a) (4) further provides that a decision
will be considered to have a material effect if it "will result in
the personal expenses, income, assets (other than interest in real
property), or liabilities of the official of his or her immediate
family increasing or decreasing by at least $250."

Regulation 18702.1(c) limits the foregoing rules:

"(c) Notwithstanding subsection (a) an
official does not have to disqualify himself or
herself from a governmental decision if:

k k %

(1) The decision only affects the salary, per
diem, or reimbursement for expenses the official or
his or her spouse receives from a state or local
governmental agency. This subsection does not
apply to decisions to hire, fire, promote, demote,
or discipline an official’s spouse, or to set a
salary for an official’s spouse which is different
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from salaries paid to other employees of the
spouse’s agency in the same job classification or
position...."

Therefore, a decision to increase the salaries of all
employees in the same classification as your spouse would not
create a conflict of interest situation for you under the Act,
even if it would increase your wife’s income by $250 or more.
However, a decision on discipline of your wife, or a decision to
increase or decrease only her salary, as opposed to all clerks in
the same classification, by $250 or more per year, would require
your disqualification. (See Advice Letters to Olson, Waggoner,
Hill, and Rice, Nos. A-85-242, I-86-208, I-86-336, and A-88-053,
copies enclosed).

Applying these principles to your specific question, we
conclude that the Act permits you to participate in collective
bargaining decisions concerning your spouse’s bargaining unit
which could adversely or beneficially affect your spouse as long
as these decisions affect all employees in the same job
classification in the same manner.

This advice is limited to interpretation of the Political
Reform Act. You should consult the school district’s attorney or
the county counsel concerning Government Code Section 1090, which
prohibits public officials from making contracts in which they
have a financial interest.

If you have any questions concerning this letter, please
contact me at (916) 322-5901.

Sincerely,

Kathryn E. Donovan
General gounsel
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Joseply Garcia

By:
QC?nsel, Legal Division
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Specifically, my wife is a clerk at one of the local elementary schools
and i3 represented by the classified emplovees assoclation, part of
Ventura Unified Educators Aszociation. I understand that as a board
member, I would not be able to vote on any issue that would directly apply
to hey., However, when thelr contract comes due, would I be able to vote
on the contract as a whole, with her being part of the bargaining unit?

Referring to a handbook zupplied by the city clerk’'s office 8nfi ted, A
GUIDE 1& THE POLITICAL REFORM ACT OF 1874, CALIFORNIA'S CUEELI OF

INTEREST LAW FOR PUBLIC OFFICIALS”, publishe ; ;
8, paragraph one states, referring to an officials sconomic interest,
decision affects the officlials’s personal financial status, or that of his
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or her spouse or dependent children This does not apply, however, to
deci&ic g which affect the Gfiiciai’a own government salary. It applies
to any decision which affects the government salary of an official’s
s@@uge only if the decision is to hire, fire, promote, demobs or
éiscipllne the spouss or to set a salary for the spouse that iz differsnt
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from salaries paid to other employees in the same job classif
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position.” 8ince it would be a master contract covering hu
employses, does this represent a conflict to me?

If it does indesed, if my wife were t@ return any pay ralse to the district

that would result from any general increase in hourly wages vis the new
contract, would that sliminate the conflict of interest? This would be
accomplished via a personal check st the end of each month that represents

the difference in hQarly wage, Irym bekﬁ re I b4 2, to the time
currently under c@nsiﬂ atioen. In other deg., I am trying to demonstrate
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spreciate an opinion as soon as possib
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issue with one of my op a. 1 car
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~T077, or at my home at B805-847-6888,

John Walker

f)g Shﬁ hAS Bep;.\ a &[L\“N‘c{ CMp/oyee Since 1982 .



California
Fair Political
Practices Commission

October 20, 1989

John Walker
1675 Arroyo Seco Drive
Ventura, CA 93004

Re: Letter No. 89-596

Dear Mr. Walker:

Your letter requesting advice under the Political Reform Act
was received on October 12, 1989 by the Fair Political Practices
Commission. If you have any questions about your advice request,
you may contact Joe Garcia an attorney in the Legal Division,
directly at (916) 322-5901.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal questions, or
more information is needed, you should expect a response within 21
working days if your request seeks formal written advice. If more
information is needed, the person assigned to prepare a response
to your request will contact you shortly to advise you as to
information needed. If your request is for informal assistance,
we will answer it as quickly as we can. (See Commission
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).)

You also should be aware that your letter and our response
are public records which may be disclosed to the public upon
receipt of 'a proper request for disclosure.

Very truly yours,

[ AN

Xﬂj$Li;7ww C o TRV
Kathryn E. Donovan

General Counsel
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