California
Fair Political
Pm@téc@g Commission

November 20, 1589

Susan Bott
94 Manchester Place
Goleta, CA 93117

or Advice

h

Your Request
A-89-609

Re:

reguested advice concernlng the campaign disclosure
the Political Reform Act.

QUESTION

When contributions intended for two candidates are included
in cone check made payable to both candidates, may the check be

You have
provisions of

accepted and allocated evenly between the candidates’ accounts?
CONCLUSTON

Because of the prohikition against transfers of campaign
funds between candidates for elective office and the reguirement
that a candidate have only one campaign bank account for a
specific election, contributions for the candidates must be made
by separate checks. Therefore, the checks in question must be
returned and separate checks requested.

FACTS
You are the treasurer for two candidates’ gns. These

campal
coordinating their campaign activities, but bank
kept separate.

candidates
a:cgunts are

You have received checks made payable to both candidates.
-
£1000=-91615. All statutory
ent Code unless obtherwise indicated.
at 2 Califeornia Code of Regulaticns
ferences to regulations are to Title
rnia Code of Regulations.
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Susan Bott
Page Two

ANALYSIS

Section 85304 prohibits transfers of contributions from one
candidate for elective office to another. Therefore, depositing
the checks into one account and transferring any amount into the
other account would be prchibited.

A candidate must have one campaign bank account for each
election. (Section 85201(a).) All contributions nmust be
deposited directly intc that account. (Section 85201(c¢).) 1In
addition, it is neot permissible to deposit a contribution
belonging to a candidate into the campaign bank account of another
candidate. (Section 85201.) Therefore, it is necessary toc return
the checks made payable to both candidates and regquest that two
separate checks be written.

If you have additional questions,‘please contact me at (816)
322-56462.

Sincerely,

Kathryn EJ/ Donovan
Genergl Counsel




California
Fair Political
Practices Commission

October 25, 1989

Susan Bott
94 Manchester Place
Goleta, CA 93117

Re: Letter No. 89-609

Dear Ms. Bott:

Your letter requesting advice under the Political Reform Act
was received on October 20, 1989 by the Fair Political Practices
Commission. If you have any questions about your advice request,
you may contact me directly at (916) 322-5662.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal gquestions, or
more information is needed, you should expect a response within 21
working days if your request seeks formal written advice. If more
information is needed, the person assigned to prepare a response
to your request will contact you shortly to advise you as to the
information needed. If your request is for informal assistance,
we will answer it as quickly as we can. (See Commission
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).)

You also should be aware that your letter and our response
are public records which may be disclosed to the public upon
receipt of a proper request for disclosure.

Very truly yours,
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ﬁbanne Pritchard 4f534~¢
Chief Technical Assistance '
and Analysis Division
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428 J Street, Suite 800 ® P.O. Box 807 ® Sacramento CA 95804-0807 ® (916)322-5660



Dcrober 17, 1989

Fair Political Practices Commission
428 "J" Street
Sacramento, CA 95814

Dear Sirs,

I am treasurer for two political campaigns where the
candidates are running as a slate. As recent rulings
mandate, we have separate committees and separate bank
accounts for each candidate. Even though every piece of
campaign literature has stressed the need to make checks
payable to one or the other candidate, many checks continue
to come in made out to both. Most of these contributions
are in the 35 2 : » and we need clarification on how
to handle them.

R to simply try to allocate the checks evenly
two accounts, knowing that the donor meant for

2 combined campaign? Or should we return
checks, making the donor write two new ones? Or can we
get verbal authorization to deposit the checks in one or the
other account? Or should we deposit to one account and have
the recipient campaign reimburse the other campaign? (I
think this one would violate campaign rules.) Many of these
avenues will be expensive in terms of first class postage to
return checks, time spent phoning, etec., but we would like
to know what exactly is the preferred way to handle this
situation.

Thanks very much for your help.
Sincerely,

Stiosn

Susan Bott
24 Manchester Place
Goleta, CA 923117




