
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Gerald L. Clendenin 
Clendenin, Bird & Billington 
1300 Tenth street, suite C 
Modesto, CA 95354 

Dear Mr. Clendenin: 

December 26, 1989 

Re: Your Request for 
Informal Assistance 
Our File No. 1-89-624 

You have requested advice concernint the campaign provisions 
of the Political Reform Act (the "Act"). Because you have asked 
us to address hypothetical situations, we consider your letter to 
be a request for informal assistance pursuant to Regulation 
18329(c) .2 

QUESTIONS 

1. Must contributions made by a husband and wife to the same 
candidate be cumulated? 

2. Are contributions made by a single contributor to two or 
more committees controlled by the same candidate required to be 
cumulated? 

3. If a person has contributed the maximum amount to a 
candidate for the fiscal year, may the person make additional 
contributions to the same candidate in connection with a "special 
election"? 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000 1 et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written 
(Government Code section 8311~; 2 Cal. Code of Regs. Sections 
18329(c) (3).) 

428 J Street, Suite S0(' • P.O. Box 807 • Sacramento CA 9::;S('4-0S('7 • (916) 322-5660 



~era~d L. Clendenin 
Page 2 

p~SCUSSION 

1. A husband and wife are considered separate persons, or 
separate contributors, for purposes of the Act's disclosure 
provisions and contribution limitations. Each may make 
contributions up to the maximum amount of $1,000 in a fiscal year 
to a candidate, or $2,500 in a fiscal year to a political 
committee or political party. A husband's and wife's 
contributions are not required to be cumulated. (Robeck Advice 
Letter, No. A-89-359, Interim Information Manual on Proposition 68 
and Proposition 73, page 22, copies enclosed.) In addition, 
Regulation 18533 provides guidance to treasurers concerning 
contributions made from joint checking accounts. A copy of this 
regulation is enclosed. 3 

2. Contributions made by a person to any number of campaign 
committees controlled by the same candidate must be cumulated. A 
person who contributes $100 or more in a calendar year to any 
number of committees controlled by the same candidate must be 
itemized on the candidate's campaign statements. (Section 84211.) 
In addition, the contribution limitations apply in the aggregate 
to all committees controlled by a single candidate. A person may 
contribute no more than $1,000 in a fiscal year to all campaign 
committees controlled by the same candidate. (Section 85301.) 
(See exception for "special elections" below.) 

3. A candidate who is being voted upon in a special election 
to fill an elective office which has become vacant may receive 
$1,000 in contributions from a person during the "special election 
cycle" (the day on which the office becomes vacant through the 
date of the special election), even if the contributor has made 
contributions to the candidate during the same fiscal year for 
purposes other than the special election. If there is a runoff 
election in connection with the special election, the candidate 
may receive an additional $1,000 from the same person during the 
"special runoff election cycle" (the day after the special 
election through the day of the special runoff election) . 
(Section 85305; Mathews Advice Letter, No. 1-89-583, copy 
enclosed.) 

In addition, please note that the U.S. District Court for the 
Eastern District of California has issued the enclosed order 
stating that a candidate may transfer contributions between a 
special election committee and a committee established for a 
regular election so long as the transfer will not cause the total 
amount contributed by any person to exceed the contribution limits 
established by Proposition 73. (Service Employees International 
Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. FPPC, Case No. CIVS 89-0433 LKK­
JFM.) (See Hill Advice Letter, No. A-89-667, copy enclosed.) 

3 Regulation 18533 
pending review by the 
is not yet in effect, 
Commission. 

has been adopted by the Commission but is 
Office of Administrative Law. Although it 
it represents the formal policy of the 
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If you have any questions about this matter, please call me 
at (916) 322-5662. 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

/ [U'1:iu2~--~'";---~'?j 
By: Wayne P. I~beri 

Po~itical Reform Consultant 
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California Fair Political 
Practices commission 

P.o. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

october 26, 1989 

RE: Lang For Assembly - 1989, I.D. No. 891724 
Lang For Council Chair 5 - 1989, I.D. No. 890801 

We need advice and direction about contributions made by the 
same individual (person or corporation) to different committees 
supporting the same person who is simultaneously running for two 
different offices. 

Hypothetical Factual Background 

A and B are married. A works. B does not work. A and B 
have been married for 20 years. A has a community property 
interest in checking accounts owned by A and B. B has a community 
property interest in checking accounts owned by A and B. During 
September 1989 A and B each make separate contributions of $99 to 
the Lang For Council Chair 5 - 1989 committee. They both use the 
same j oint checking account to pay the contributions. The 
aggregate contributions from A and B to Lang For Council Chair 5 -
1989 total $198. The contributions are not subject to disclosure 
since they originate from clearly identifiable funds (although 
community) owned and controlled by each individual separately and 
jointly. 

During October 1989 A and B decide to make contributions to 
the Lang For Assembly 1989 committee. A and B each want to 
contribute $99 to the committee from the same checking account used 
to make the September 1989 contributions. A and B do not want 
their names disclosed as contributors. 

Question 1 

Are the cumulative contributions of A and B required to be 
disclosed on the next report (Form 490) of Lang For Assembly 1989 
since each has contributed over $99 to the committees supporting 
the same person running for the two different offices? 

Question 2 

Assume the same facts as 1 except that A and B each made 
individual contributions of $1,000 (not $99) to the Lang For 
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council Chair 5 -1989 committee. Would A and B each be prohibited 
from making contributions of any amount to the Lang For Assembly -
1989 committee because they have each met the limitation for 
individual contributions to committees supporting the same person 
running for the two different offices? 

Your prompt answer will be much appreciated. 

truly yours, 

Gerald L./ Clendenin 
Treasurer I Lang For Assembly - 1989 


