
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 26, 1989 

Gerald E. Farley 
Director Governmental Relations 
pyrodyne American Corporation and 
Freedom Fireworks, Inc. 
P.O. Box 1170 
Norwalk, CA 90651-1170 

Dear Mr. Farley: 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-89 628 

You have requested advice concerning the campaign provisions 
of the Political Reform Act.l1 

FACTS 

You are the governmental relations director of two 
corporations, Freedom Fireworks, Inc. and Pyrodyne American 
Corporation. Freedom Fireworks, Inc. and pyrodyne American 
Corporation are separate corporate entities. Each corporation has 
the same five stockholders, and Freedom Fireworks, Inc. has one 
additional stockholder. 

In the past, the corporations have filed consolidated major 
donor statements (Form 461). 

In a telephone conversation on November 29, 1989, you 
indicated that one stockholder di~ects and controls the 
contributions made by the two corporations. 

QUESTION 

Should Freedom Fireworks, Inc. and Pyrodyne American 
corporation continue to file consolidated major donor statements? 

II Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated 
commission regulations appear at 2 California Code of lations 
Section 18000, seq. All references to regulat s are to Tit 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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CONCLUSION 

Freedom Fireworks, Inc. and Pyrodyne American corporation 
qualify as one major donor committee and should continue to file 
consolidated major donor statements. 

ANALYSIS 

The Act requires any person who makes contributions totaling 
$10,000 or more in a calendar year to file campaign disclosure 
reports. (Sections 82013(C) and 84200.) This type of committee is 
referred to as a "major donor" committee for purposes of the Act. 

The term "person" is defined in the Act, as follows: 

"Person" means an individual, proprietorship, firm, 
partnership, joint venture, syndicate, business trust, 
company, corporation, association, committee, and any other 
organization or group of persons acting in concert. 

(Section 82047. Emphasis added.) 

Based on the definition of "person," when a group of persons 
act in concert, they must cumulate their contributions for 
purposes of qualifying as a "major donor" committee. (Walsh Advice 
Letter, No. I-88-139, copy enclosed.) 

The reporting requirements of affiliated entities are defined 
in Regulation 18428 (copy enclosed) .2/ Regulation 18428 provides: 

(b) For purposes of this section, an "affiliated 
entityll shall be a person or group of persons vlhose campaign 
contributions or expenditures are in fact directed and 
controlled by another. A "principal entity" is the person or 
group of persons who in fact exercises direction and control 
over the affiliated entity in the making of campaign 
contributions or expenditures. An affiliated entity may 
include, but is not limited to, a subsidiary, branch, 
division, department or local unit. 

(c) The principal and affiliated entities shall file 
one campaign statement reflecting their combined activities. 
The campaign statement shall be filed in the name of the 
principal with an indication that the campaign statement 
includes the activity of the affiliated entity .... 

2/ Regulation 18428 was amended by the Commission on June 5, 
1989. Although the enclosed amended version of the regulation 
will not become effective until approximatley January 31, 1990, it 
reflects the policy of the Commission and is current being 
implemented. 



Under Regulation 18428, the stockholder who in fact directs 
and controls the contributions made by the two corporations is the 
"principal entity" and the corporations are "affiliated entities." 
Therefore, consolidated major donor statements are required. 
Please note that Regulation 18428(c) requires the campaign 
statements to be filed in the name of the stockholder with an 
indication that the statement includes the combined activity of 
the two corporations. We recommend that all three names be listed 
in the "Name of Filer" section on the major donor statement (Form 
461). Further, additional reporting information is required in 
sUbsections (c) (1) and (c) (2) of Regulation 18428 in order to 
clarify the expenditures and contributions made. 

Please note also that the corporations must aggregate their 
contributions for purposes of the contribution limits (Regulation 
18531.5.) and are considered a single "person" for purposes of the 
contribution limitations. Their combined contributions may not 
exceed $1,000 to a candidate in a fiscal year, or $2,500 to a 
political committee or a political party in a fiscal year. 
Additionally, affiliated entities are required to notify 
recipients that their contributions must be cumulated (Regulation 
18428(d». 

Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you 
have additional questions. 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

.7 ~ "..-:£: ca-ncc+ 
Lynda Cassady - // 
Political Reform Consultant 









California 
Fair Political 
Practices Commission 

Jerald E. Farley 
Government Relations 

November 2, 1989 

Pyrodyne American Corporation 
P.O. Box 3009 
Fullerton, CA 92634 

Re: Letter No. 89-628 

Dear Mr. Farley: 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on October 3D, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

Jeanne Pritchard 
Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 
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