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Commission 

December 27, 1989 

Lazarus, Borman, Broder Associates 
909 Montgomery street, suite 400 
San Francisco, CA 94133 

Dear Mr. Lazarus: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-630 

We have received your letter dated October 26, 1989 (copy 
enclosed) seeking written confirmation of the telephone advice 
provided to you on October 25, 1989. This to confirm that your 
letter accurately reflects current law and the advice I provided 
to you. Our advice limited to the provisions of the Political 
Reform Act (the "Act,,).l You may want to consult other 
authorities regarding limitations on the use of community property 
funds. Since your request does not identify a specific official, 
we are treating it as a request for informal assistance. 2 

QUESTION 

What limitations are there on a candidate's ability to loan 
or donate personal funds to his or her own campaign? 

CONCLUSION 

Contributions and loans from a candidate's personal funds to 
his or her own campaign are not limited by the campaign contribu­
tion limits of the Act. However, all of the candidate's personal 
funds that are donated or loaned to her or his campaign must be 
deposited in, and expended from, the campaign bank account 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Sec­
tion 83114; Regulation 18329(C) (3), copy enclosed.) 
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specified on the candidateTs campaign bank account statement (FO~ili 
502) . 

ANALYSIS 

Under the Act, candidates are not limited in the amount of 
personal funds they may contribute or loan to the own campaign 
contribution account. (section 85301(b).) However, candidates 
may not use personal funds to pay campaign expenses unless the 
money has first been deposited in the cam~aign bank account 
established pursuant to section 85201(d). 

You have asked whether a candidate may use community property 
funds to contribute to his or her campaign. The Act does not 
prohibit such contributions. Moreover, community funds are under 
the joint and undivided control of each spouse. Either spouse has 
the management and control of the community funds and, in general 
terms, either spouse has the absolute power of disposition. 
(civil Code section 5125.) Accordingly, all community funds 
contributed by a candidate are considered the personal funds of 
the candidate. 

We trust this letter adequately answers your inquiry. Should 
you have any further questions regarding this matter, do not 
hesitate to contact me at (916) 322-5901. 

KED:BMB:plh 

Enclosure 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

~llLd;",~r;u. . 
By: Blanca M. Breeze 

Counsel, Legal Division 

3 Regulation 18526.1 (copy enclosed) permits some reimbursement 
to candidates for officeholder expenses incurred with personal 
funds. Regulation 18526.1 was adopted by the Commission in May 
1989 and currently under review by the Office of Administrat 
Law. 



LAZARUS, GORMAN, BRODER ASSOCIATES 

909 MONTGOMERY STREET 

SUITE 400 

SAN FRANCISCO. CALIFORNIA 9413 

(415j 434"2959 

October 26, 1989 

Ms. Kathryn C. Donovan 
General Counsel 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 8067 
Sacramento, CA 95804 

Dear Ms. Donovan; 

I am writing to confirm oral advice I received on October 25 
from Ms. Blanca Breeze regarding Government Code Section 
85301 (b) . 

I have been advised that a candidate may contribute to his or 
her campaign up to 100% of his or her personal funds, including 
community property. For example, a candidate may write a check 
on a community property savings account for the entire account 
balance because these are "personal funds." Regarding a home 
loan, I was advised that a candidate may use 100% of the 
proceeds of a second loan taken out on their residence and 
contribute that amount to the campaign, even though the amount 
exceeds 50% of the home's value. Again, because these are 
"personal funds" under joint and severable control of a spouse 
100% of the loan proceeds may be contributed. 

Should there be an error in my interpretation of the oral advice 
I received, I would appreciate a prompt correction. 

Thank you for your help. 

Sincerely, 

James L. Lazarus 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 2, 1989 

James L. Lazarus 
Lazarus, Gorman, Broder Associates 
909 Montgomery street, Suite 400 
San Francisco, CA 94133 

Re: Letter No. 89-630 

Dear Mr. Lazarus: 

We received your letter requesting confirmation of advice 
under the Political Reform Act on October 30, 1989. Your letter 
has been assigned to Blanca Breeze, an attorney in our Legal 
Division, for response. If you have any questions, you may 
contact her directly at (916) 322-5901. 

If the letter is appropriate for confirmation without further 
analys ,we will attempt to expedite our response. A confirming 
response will be released after it has gone through our approval 
process. If the letter is not appropriate for this treatment, the 
staff person assigned to prepare the response will contact you 
shortly to advise you. In such cases, the normal analysis, review 
and approval process will be followed. 

You should be aware that your letter and our response are 
public records which may be disclosed to any interested person 
upon receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh:confadvl 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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