
Fair 
Practices Commission 

Lori Kammerer 
c/o CCR 

December 27, 1989 

921 - 11th street, suite 450 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Kammerer: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-632 

You have requested advice regarding the contribution limita­
tions and conflict-of-interest provisions of the Political Reform 
Act (the "Act,,).l Upon your request, I am writing to confirm our 
telephone conversation of November 22, 1989, at which time we 
discussed your questions. Because your request does not involve a 
specific factual situation, we are treating it as a request for 
informal assistance. 2 

Additionally, our advice is limited only to the provisions of 
the Act. Please contact the Sacramento city Attorney's office 
regarding the local campaign ordinance and the campaign contribu­
tion limitations thereunder. The following advice is based only 
on the Act's contribution limitations and not the local campaign 
limitations. 

QUESTIONS 

1. Under Proposition 73, maya husband and wife who are 
joint tenants of a checking account, each make their own 
contribution from their joint checking account? If so, what is 
the contribution limit for each person? 

Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Govern­
ment Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329 (c) (3).) 
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2. How is a contribution allocated when a check is written 
from a joint checking account and signed by only one holder of the 
account? 

3. Under Proposition 73, what is the contribution limit 
the husband writes a check from his corporate account and the wife 
writes a check from their joint checking account? 

4. Are a husband and wife's contributions treated separately 
or aggregated for purposes of an official's disqualification under 
section 84308? 

CONCLUSIONS 

1. Under Proposition 73, the contribution limit for each 
person or individual is $1,000 in any fiscal year. Therefore, a 
husband and wife, who are joint tenants of a joint checking ac­
count, may each make a $1,000 contribution from the account. 

2. A contribution made from a joint checking account is at­
tributed to the individual whose name is printed on the check and 
who signs the check, unless an accompanying document, signed by 
the contributing individuals, directs otherwise. 

3. Under Proposition 73, the husband may make a $1,000 
contribution from his corporate account and his wife may make a 
$1,000 contribution from their joint checking account. 

4. In general, a husband and wife's contributions are not 
aggregated for purposes of disqualification under section 84308. 
However, if the proceeding involves property which is owned 
jointly by the husband and wife, or any other situation where they 
are one party or one participant, their contributions must be 
aggregated for purposes of section 84308. 

FACTS 

You are the treasurer of the Friends of Lyla Ferris Campaign 
Committee, I.D. #870520. The committee often receives contribu­
tions from spouses who have joint checking accounts and you seek 
advice regarding allocation of these contributions in accordance 
with proposition 73 and current regulations. 

Councilmember Ferris is also a member of the LAFCO Board. 
One of Ms. Ferris' contributors may have a project which will be 
brought before the LAFCO Board. The applicant's wife has also 
made a contribution to Ms. Ferris. The husband and wife's cumula­
tive contribution exceeds $250 in the past 12 months. You need to 
know if the husband and wife's contributions are treated 
separately or aggregated for purposes of disqualification under 
section 84308. 
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ANALYSIS 

Proposition 73 

Proposition 73, which was enacted by the voters in the June 
1988 statewide primary election, established limitations on 
contributions by "persons." section 85102(b) defines a "person" 
as including an individual. Therefore, each spouse or individual 
is subject to the contribution limitations set forth in sections 
85301(a), 85302 and 85305(c) (1), unless a local and more stringent 
campaign ordinance applies. 

Under Proposition 73, each spouse may make a contribution not 
to exceed $1,000 in any fiscal year to Councilmember Ferris' 
controlled committee. (Section 85301(a).) A fiscal year means 
July 1 through June 30. (Section 85102 (a) . ) 

Regulation 18533 3 (copy enclosed) sets forth guidelines 
regarding the allocation of contributions when a check is written 
from a joint checking account. Regulation 18533(a) provides that: 

(a) A contribution made from a checking ac­
count by a check bearing the printed name of more 
than one individual shall be attributed to the 
individual whose name is printed on the check and 
who signs the check, unless an accompanying 
document directs otherwise. The document shall 
indicate the amount to be attributed to each 
contributing individual and shall be signed by each 
contributing individual whose name is printed on 
the check. If each individual whose name is 
printed on the check signs the check, the contribu­
tion shall be attributed equally to each 
individual, unless an accompanying document signed 
by each individual directs otherwise. 

If the name of the individual who signs the 
check is not printed on the check, an accompanying 
document, signed by the contributing individuals, 
shall state to whom the contribution is attributed. 

A husband and wife may each make a $1,000 contribution during 
any fiscal year from their joint checking account or from any 
other accounts. Pursuant to Regulation 18533(a), a contribution 
made from a joint checking account is attributed to the individual 
whose name is printed on the check and who signs the check, unless 

3 Regulation 18533 was adopted by the Commission on November 7, 
1989. All regulations are then reviewed by the Office of 
Administrative Law. We advise that the regulation be followed 
while it is undergoing review and we anticipate that it will be in 
effect in approximately 60 days. 
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an accompanying document, signed by each contributing individual, 
directs otherwise. 

LAFCO Board 

councilmember Ferris also sits on the LAFCO Board. Section 
84308 sets forth the requirements for disqualification when a 
member of an appointed board accepts a contribution in excess of 
$250. Section 84308 states in pertinent part: 

(b) No officer of an agency shall accept, 
solicit, or direct a contribution of two hundred 
fifty dollars ($250) or more, from any party, or 
his or her agent, or from any participant, or his 
or her agent, while a proceeding involving a 
license, permit, or other entitlement for use is 
pending before the agency and for three months fol­
lowing the date a final decision is rendered in the 
proceeding; provided, however, that the officer 
knows or has reason to know that the participant 
has a financial interest, as that term is used in 
Article 1 (commencing with Section 87100) of 
Chapter 7. This prohibition shall apply regardless 
of whether the officer accepts, solicits, or 
directs the contribution for himself or herself, or 
on behalf of any other officer, or on behalf of any 
candidate for office or on behalf of any committee. 

(c) Prior to rendering any decision in a 
proceeding involving a license, permit or other 
entitlement for use pending before an agency, each 
officer of the agency who received a contribution 
within the preceding 12 months in an amount of two 
hundred fifty dollars ($250) or more from a party 
or from any participant shall disclose that fact on 
the record of the proceeding. No officer of an 
agency shall make, participate in making, or in any 
way attempt to use his or her official position to 
influence the decision in a proceeding involving a 
license, permit, or other entitlement for use pend­
ing before the agency if the officer has willfully 
or knowingly received a contribution in an amount 
of two hundred fifty dollars ($250) or more within 
the preceding 12 months from a party or h or her 
agent, or from any participant, or his or her 
agent; provided, however, that the officer knows or 
has reason to know that the participant has a 
financial interest in the dec ion, as that term is 
described with respect to public officials in 
Article 1 (commencing with Section 87100) of 
Chapter 7. 

section 84308 applies only to contributions from a "party or 
participant" in a proceeding involving a license, permit, or 
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other entitlement for use. (Murphy Advice Letter No. 1-87-312, 
copy enclosed.) In general, for purposes of Section 84308, 
contributions from spouses are not aggregated. For example, if 
the husband owns separate property which is involved in a 
proceeding, the wife is not a party or participant. If each 
spouse made a contribution, it would be treated separately. 
However, if the proceeding involves property which owned 
jointly by the husband and wife, or any other situation where they 
are one party or one participant, their contributions must be 
aggregated for purposes of section 84308. Aggregation of a 
husband's and wife's contributions for purposes of Section 84308 
would not also require aggregation of contributions for purposes 
of disclosure on campaign statements or for purposes of the 
contribution limitations of Proposition 73 (Section 85301). 

If Ms. Ferris received a contribution from the applicant­
husband's business checking account of more than $250 within 12 
months preceding the decision, she must disqualify herself if the 
requirements set forth in Section 84308(c) are met. However, 
without more specific facts, we are unable to analyze whether 
contributions made from the husband's business account and from 
the wife's personal checking account must be aggregated, or, if 
totaling $250 or more when aggregated, would require Ms. Ferris' 
disqualification. We also do not have any facts to ascertain if 
the wife is a co-owner of the business or otherwise is a party or 
participant in the proceeding. 

I trust this answers your questions. If you have any further 
questions regarding this matter, please contact me at (916) 
322-5901. 

KED:JRS:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

\ . i"IT t L 

:!
l.t(}JLL L / 

By: Jill; . IStecher 
Coun~/ 1, Legal Division 



FRIENDS OF LYLA FERRIS 
Committee I.D. 1870520 

3520 Las Pasas Way 
Sacramento, California 95864 

(916) 441-4111 -- (916) 483-6448 
Lori C. Kammerer, Treasurer 

October 30, 1989 

Margaret Ellison 
California Fair Political 

Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Ms. Ellison: 

Pursuant to our telephone conversation on August 23, 1989 and at 
the recommendation of John Wallace, FPPC's Legal Counsel through 
my telephone conversation with him on October 17, 1989, I am 
requesting an interpretation of the campaign laws that pertain to 
several specific issues in question. 

As treasurer of the Friends of Lyla Ferris Campaign Committee, I.D. 
#870520, I am especially interested in whether I can accept 
contributions from husband and wife if wife signs joint checking 
account contribution check -- can I then accept a check from the 
husband's corporate account? If so, must they be cummulated 
together? 

The reason for my concern is that City Councilmember Lyla Ferris 
sits on the LAFCO Board and may not vote on any projects if she has 
received more than $250.00 in contributions during a one-year 
period from anyone source. In the case I just mentioned above, 
husband may have a project that will be brought before the LAFCO 
Board. It is urgent that you respond with answers to my questions 
below so that I know if the husband will exceed the $250.00 limit 
(his wife's contribution, if included in his cummulative total, 
will exceed this limit). 

* 

* 

Can husband and wife, as holders of a joint checking 
account, each make a contribution if each check is signed 
by the husband and an additional check (same checking 
account number) is signed by the wife? 

Will the husband and wife contributions (joint checking 
account and, checks are signed by either husband or wife) 
be considered as one or may I count them as a 
contribution from husband at !IX" amount of dollars and 
a contribution from wife at "X II amount of dollars -­
should the cummulative total for each spouse be counted 
together or separately? 
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* Please provide information on the community property 
issue. I understand that there may be a problem if 
husband contributes from the corporation account and his 
wife contributes from their joint checking account or 
from her own personal account even though the husband is 
not a signatory on the account. In this case, if the 
husband and wife contribute in this manner, are the 
contributions cummulated together or separately? 

* Finally, please let me know if there is any deadline for 
raising money to erase the committee's campaign debt. Is 
it January 1, 1990? 

Please provide answers to these most pressing questions. I have 
received numerous checks that pertain to the issues in question. 
I would very much like to make a timely deposit or return the 
checks as soon as possible. 

I look forward to your reply. I can be reached during the day, in 
my office, at (916) 441-4111. 

Gratefully, 

LORI C. KAMMERER 
Treasurer 
Friends of Lyla Ferris 
Committee 1.0. #870520 

cc: John Wallace, FPPC Legal Department 
City Councilmember Lyla Ferris 
David Paul & Dixie Howard, Office of the City Clerk 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Lori Kammerer 
Treasurer 
Friends of Lyla Ferris 
3520 Las Pasas Way 
Sacramento, CA 95864 

Dear Ms. Kammerer: 

November 2, 1989 

Re: Letter No. 89-632 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on october 31, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jill Stecher an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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