
California 
Fair Political 
Practices Commission 

February 2, 1990 

Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel and Fong 
300 Capitol Mall, Suite 350 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Leidigh: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-637 

This is in response to your request for advice regarding the 
responsibilities of Olson, Connelly, Hagel and Fong, a law firm, 
Mr. Lance Olson, Mrs. Suzette Olson, and Mr. Leroy Fong, under the 
contribution limitation provisions of the Political Reform Act 
(The "Act,,).1 You have asked a series of hypothetical questions 
for the purpose of obtaining guidance on how the provisions of the 
Act would apply to the circumstances described. While the 
Commission does not answer hypothetical questions, we can provide 
informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy 
enclosed) .2 

QUESTIONS 

Mr. Lance Olson is the managing partner of the law firm. 
Mr. Olson's partnership interest is more than 25% and less than 
50%. As managing partner of the law firm, Mr. Olson makes 
decisions about the expenditure of law firm law funds. This 
includes the making of campaign contributions by the law firm. 
Mrs. Suzette Olson is Mr. Olson's spouse and they share a 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. 
Section 18329(c)(3).) 
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community property interest in each other's income. 
Fong is a partner in the law firm, with a partnersh 
more than 10% and less than 20%. 

Mr. Leroy 
interest of 

1. How are contributions from the law firm, Mr. Olson, Mrs. 
Olson and/or Mr. Fong aggregated for purposes of the contribution 
limits? 

2. If the law firm, Mr. Olson, Mrs. Olson, and/or Mr. Fong 
contribute to a committee which will only make independent 
expenditures in support of or in opposition to a candidate for 
election, do any of the contribution limits in the Act apply? 

CONCLUSIONS 

1. contributions by the law firm will be aggregated with the 
contributions by Mr. Olson if Mr. Olson has the sole authority to 
make decisions regarding contributions by the law firm. 
contributions by the law firm will not be aggregated with those by 
Mrs. Olson or Mr. Fong. contributions made by Mr. Olson and 
Mr. Fong will not be aggregated unless they are acting in concert 
and are, therefore, deemed a political committee. 

2. contributions by the law firm, Mr. Olson, Mrs. Olson and 
Mr. Fong, to a committee which only makes independent expenditures 
to support or oppose a candidate for election are not subject to 
the limits on contributions contained in the Act, prov the 
procedures specified in 18535 are followed. 

The Act, as amended Proposition 73, provlaes that 
contributions from persons to candidates for elective off and 
to political committees must comply with the fiscal year 
contribution limits3 as set forth in Sections 85301, 85302 and 
85303. 4 The Act also sets forth contribution limits for I 
elections and special runoff elections. (section 85305.) The 
purpose of Proposition 73's contribution limits was to place a 
reasonable ceiling on how much one donor can give to a cand 
(Argument in Favor of Propos ion 73, California Ballot Pamphlet, 
June 7, 1988 Primary Election, p. 34, copy enclosed.) 

3 The fiscal year is July 1 through June 30. (Section 85102 (a) .) 

4 contributions from a person to a candidate are limited to 
$1,000 in any fiscal year. (Section 85301(a).) contributions to 
a political committee or broad based political committee are 
limited to $2,500 per f year per contributor. (Section 
85302.) contributions from a political committee to a candidate 
are limited to $2,500 each f cal year, and contributions from a 
broad based political committee or political party to a candidate 
are limited to $5,000 per f I year. (Section 85303.) 



File No. 1-89-637 
Page 3 

Under some circumstances, the Act requires that contributions 
made by more than one person be cumulated and the persons be 
treated as a single contributor to determine if the persons have 
reached the contribution limits of the Act. Cumulation is 
required under two lines of authority. First, in 1976, the Con­
mission set out standards for the cumUlation of contributions in 
two opinions, In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 150 and In re Lumsdon 
(1976) 2 FPPC Ops. 140 (copies enclosed). In the Kahn Opinion the 
commission concluded that cumUlation of contributions was required 
where contributions were made by a parent company and its wholly 
owned SUbsidiary. In the Lumsdon Opinion, the commission found 
cumUlation of contributions was required where contributions were 
made by a corporation and the corporation's majority shareholder. 
Both opinions focused on the ability of one person to control the 
contributions of another. 

At the Commission's June 1989 meeting, Regulation 18531.5 
(copy enclosed) was adopted to further clarify when cumUlation 
appropriate. 5 Specifically, where the question concerns two 
contributors which are both entities, Regulation 18531.5 requires 
cumUlation under the following circumstances: 

5 

(a) If the same person or a majority of the 
same persons in fact directs and controls the deci­
sions of two or more entities to make contributions 
or expenditures to support or oppose a candidate or 
candidates for elective office, those affiliated 
entities shall be cons one person, one 
political committee, or one broad based political 
committee for purposes of the contribution 1 
tions in Government Code Sections 85301, 85302, 
85303 and 85305. 

(b) Business entities in a parent-subsidiary 
relationship and business entities with the same 
controlling (more than 50-percent) owner shall be 
considered one person for purposes of the contribu­
tion limitations in Government Code sections 85301, 
85302, 85303 and 85305, unless the business enti­
ties act completely independently in the deci­
sions to make contributions and expenditures to 
support or oppose candidates for elective office. 
For purposes of th section, a parent-subsidiary 
relationship exists when one business entity owns 
more than 50 percent of another business entity. 

Regulation 18531.5 expected to be submitted to the Office of 
Administrative Law for review sometime in February. Although not 
currently effective, the regulation expresses the Commission's 
policy concerning cumUlation of contributions. We anticipate that 
the regulation will become effective as law in April 1990. 
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Thus, the regulation requires cumulation of contributions 
made by two different entities where: (1) the same person or a 
majority of the same persons, (2) in fact directs and controls, 
(3) the decisions of two or more entities, (4) to make 
contributions or expenditures to support or oppose a candidate or 
candidates for elective office. If there is no direction and 
control in fact by the same person or majority of persons as to 
either entity, cumulation is not required. 

1. Are contributions aggregated if the contributions are 
made by the law firm, Mr. Olson, Mrs. Olson and/or Mr. Fong? 

Pursuant to Regulation 18531.5, cumulation is required if the 
same person directs and controls the decisions of two or more 
entities. The word "entities" is not defined in the Act or in the 
regulation; however, we have concluded that it is not intended to 
include individuals. Accordingly, although Mr. Olson makes 
decisions regarding contributions by the law firm, and then may 
make decisions regarding his personal contributions, he does not 
direct and control "the decision of two or more entities" within 
the meaning of Regulation 18531.5. 

Analyzing the situation pursuant to the Lumsdon Opinion, if 
Mr. Olson has the sole authority to make decisions regarding 
contributions by the law firm, and in addition, Mr. Olson makes 
contributions from his personal funds, we will assume that he is 
acting to accomplish a common political goal. Under these 
circumstances, as in the Lumsdon Opinion, we will aggregate 
contributions by Mr. Olson and the law firm. 6 

Mr. Fong's partnership interest in the law firm is more than 
10% and less than 20%. He is not the partner with the sole 
authority to make contributions on behalf of the law firm. Under 
such circumstances, contributions by Mr. Fong will not be 
aggregated with the contributions by the law firm. 

It does not appear that Mrs. Olson has any authority to make 
contributions on behalf of the law firm. Therefore, contributions 
by Mrs. Olson will not be aggregated with the contributions by the 
law firm. 

6 Mr. Olson is the managing partner of the law firm. However he 
does not own a majority interest in the partnership. If Mr. 
Olson's decisions regarding contributions by the law firm were 
subject to review and veto by the majority interest in the 
partnership, we would not assume that when Mr. Olson also makes 
contributions from his personal funds, he is acting to accomplish 
a common political goal. Under such circumstances contributions 
by the law firm and Mr. Olson would not be aggregated. 
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If evidence is present that Mr. Olson and Mr. Fono acted 
concert" within the meaning of section 85102(c)7 so asJto be 
deemed to be a pol I committee, their combined contributions 
would be subject to the limits on contributions political 
committees contained in the Act. S In the absence of such 
evidence, contributions by Mr. Olson and Mr. Fong would not be 
aggregated. 

2. Limits applicable to contributions by the law firm, Mr. 
Olson, Mrs. Olson and/or Mr. Fong to an independent expenditure 
committee. 9 

As noted above, section 85102(c) defines a "political 
committee ll as a committee of persons who receive contributions 
from two or more candidates and, acting in concert, makes 
contributions to candidates. section 85102(d) defines a "broad 
based political committee" as a committee of persons which has 
been existence for more than six months, receives contributions 
from one hundred or more persons, and acting in concert makes 

7 

8 

section 85102(c) defines a "political committee" as follows: 

"Political " means a committee of 
who receive contributions from two or more persons 
and acting in concert makes contributions to 
candidates. 

Regulation 18531.5 provides that if the same or a 
majority of the same persons directs and controls the decisions of 
two or more entities to make contributions or expenditures to 
support or oppose a candidate for elective office, the entities 
shall be deemed to be a single person, political committee for 
purpose of the contribution limits. If Mr. Olson and Mr. Fong are 
deemed to be a political committee within the meaning Section 
85102(c), the committee would be deemed an entity within the 
meaning of Regulation 18531.5. Under such circumstances if Mr. 
Olson and Mr. Fong together own a majority partnersh interest in 
the law firm, contributions by the law firm may be aggregated with 
the contributions by the Olson/Fong political committee, if 
Mr. Olson and Mr. Fong in fact direct and control the 
contributions of the law firm and the political committee. 

9 We assume that when you allude to an independent expenditure 
committee, you are referring to committee formed pursuant to 
subdivision (b) of section 82013. Subdivision (b) of section 
82013 provides in relevant part that any person or combination of 
persons who "[m]akes independent expenditures totaling one 
thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year" deemed to 
be a committee. 
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Thus, by definition, an essential aspect of political 
committees and broad based political committees is that they 
contributions to candidates. section 85302 places limits on 
contributions by persons to a political committee, a broad based 
political committee or a political party to make contributions to 
candidates. 10 The committee, discussed in your question, does not 
make contributions to candidates. Accordingly, the limits 
contained in the Act do not apply to contributions made to a 
committee which only makes independent expenditures in support of 
or in opposition to a candidate for election, but which does not 
make contributions to candidates. If a committee makes 
independent expenditures and, in addition, makes contributions to 
candidates, contributions to the committee may be subject to the 
limits described in the Act. 

section 85303(c) states that unlimited financial or other 
support may be provided to political committees or broad based 
political committees provided such support is used for purposes 
other than making contributions directly to candidates for 
elective office. In December 1989. the commission adoDted 
Regulation 1853511 (copy enclosed)~ which interpreted section 
85303(c}, and outlined the circumstances permitting such 
contributions in excess of the limits provided in the Act. 

Presumably, the committee which the intended recipient of 
the contributions is not a candidate controlled committee. Under 
these circumstances, the funds are used to make indeoendent 
expenditures support of or opposition to a candidate for 
election, they are used for a purpose "other than to make 
contributions to candidates for elect office" within the 
meaning of subdivision (d) of Regulat 18535. Accordingly, 
are not subject to the limits on contributions contained in the 
Act. (Section 85303(c).j However, the contributor must follow 
the procedure ified in subdivision (c) (2) of Regulation 18535 
to inform the committee to which such contribution is made that 
the contribution is for a purpose other than to make contributions 
to candidates for elective office. 

As noted above, in addition to the limits on contributions to 
committees contained in section 85302, section 85301 describes the 
limits on contributions by persons to candidates and section 85303 
describes the limits on contributions by committees to candidates. 

11 Regulation 18535 expected to be submitted to the Office of 
Administrative Law for review sometime in February. Although not 
currently effective, the regulation expresses the Commission's 
policy concerning cumulation of contributions. We anticipate that 
the regulation will become effective as law in April 1990. 
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I trust this letter has provided you with the guidance you 
requested. If you have any further questions regarding this 
matter, please call me at (916) 322-5901. 

KED/JSA/aa 

Enclosures 

SincerelYr 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Jeevan S. Ahuja 
Counselr Legal Division 



LANCE H. OLSON 

BRUCE J. HAGEL 

LEROY Y. FONG 

ROBERT E. LElDIGH 

Law Offices of 

OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG 

November 3, 1989 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
428 - J Street, suite 800 
Sacramento, CA 95814 

RE: REQUEST FOR FORMAL WRITTEN ADVICE 

Dear Ms. Donovan: 

I write seeking formal written advice on behalf of 
Lance Olson, Leroy Fong and Suzette Olson and the law 
firm of OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG. This advice 
request is based upon an intended course of conduct; 
however, that course of conduct may be altered dependent 
upon the commission's advice. 

FACTS 

Lance Olson is managing partner of the law firm 
OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG. Mr. Olson's partnership 
interest is more than 25% and less than 50%. Leroy Fong 
is a partner of the law firm, with a partnership interest 
of more than 10% and less than 20%. Suzette Olson is the 
spouse of Lance Olson. They share community property 
interests in each other's income. 

As managing partner of the law firm, Mr. Olson, 
makes decisions about the expenditure of law firm funds. 
This includes the making of campaign contributions by the 
law firm. In addition, from time to time, Mr. Olson, 
Mrs. Olsen, and Mr. Fong may wish to make contributions 
to candidates from their personal funds. 

QUESTIONS 

OF COUNSEL The law firm is aware of the commission's action in 
LLOYD G. CONNELLY Member adopting Regulation 18531. 5 at its June 6 meeting. The 

Caiifomia State following questions are asked for the purpose of 
obtaining guidance on how that regulation will apply in 
the following types of circumstances. 

300 Capitol Mall, Suite 350 
Sacramento, California 95814 

TELEPHONE: (916) 442-2952 

FAX (916) 442-1280 

1. If Mr. Olson contributes to a candidate from 
his personal funds and the firm also contributes to the 
candidate from its funds, must those contributions be 
aggregated for purposes of the contributions limits? 
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2. If the law firm contributes to a candidate from its funds 
and Mrs. Olson also contributes to the candidate from personal 
funds (again, assume she and Mr. Olson have a joint checking 
account), must those contributions be aggregated for purposes of 
the contribution limits? 

3. If Mr. Olson and Mr. Fong each makes a contribution to 
the same candidate from personal funds, must those contributions 
be aggregated for purposes of the contribution limits? 

4. If Mr. Fong contributes to a candidate from his personal 
funds and the law firm also contributes to the candidate from its 
funds, must those contributions be aggregated for purposes of the 
contribution limits? 

5. If the law firm, Mr. Olson, Mrs. Olson, and/or Mr. Fong 
contribute to an independent expenditure committee which will only 
make independent expenditures in support of or opposition to a 
candidate for election, do any of the Proposition 73 limits apply? 

6. If the answer to question five is in the affirmative, 
which limits apply and do the answers to questions one through four 
apply as well to the making of contributions to the independent 
expenditure committee? 

In the analysis portion of your response to these questions, 
please address the application of the terms "person" and "entity" 
as those terms are used in sUbdivision (a) of Regulation 18531.5. 

Very truly yours, 

& FaNG 

REL:pgh 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 8, 1989 

Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel & Fong 
300 Capitol Mall, suite 350 
Sacramento, CA 95814 

Re: Letter No. 89-637 

Dear Mr. Leidigh: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on November 3, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jeevan Ahuja an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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