
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mary Lou Howard 
Post Office Box 4039 
Burbank, California 91503 

Dear Ms. Howard: 

December 26, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-650 

You are seeking advice regarding application of the conflict­
of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act")l to 
your duties as a member of the Burbank City Council and Burbank 
Redevelopment Agency. Because your questions regarding possible 
conflicts of interest do not refer to a specific pending govern­
mental decision, we are treating your request as one for informa­
tion assistance, pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).2 

QUESTIONS 

As a member of the Burbank City Council and the Burbank Rede­
velopment Agency, may you participate in decisions concerning pro­
perty: 

(1) owned exclusively by your late husband's sister and 
brother-in-law and located within one of the agency's redevelop­
ment areas? 

(2) owned by your late husband's sister and brother-in-law, 
or his employer, in other city locations? 

(3) owned by you, your brother-in-law, and your late hus­
band's sister in other city locations? 

Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Govern­
ment Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329(c) (3).) 
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CONCLUSIONS 

(1) and (2) You may participate in decisions concerning de­
velopment projects proposed for the real property owned by your 
late husband's sister, your brother-in-law, and his employer. 
(3) You may not participate in decisions concerning proposals 
that will have a material financial effect on those real proper­
ties that you own jointly with your brother-in-law and your late 
husband's sister. 

FACTS 

You are a member of the Burbank City Council and the Burbank 
Redevelopment Agency. Your brother-in-law and late husband's sis­
ter (lithe Augustines") own real property within one of the 
agency's redevelopment areas. Both the Augustines and their em­
ployer own real property in other locations within the city. You 
and the Augustines also jointly own real property in other city 
locations. 

with respect to these jointly-owned real properties, you have 
indicated that your interest is limited to the properties them­
selves and does not include participation in any partnership or 
corporate entity in which the Augustines might be involved. The 
only real properties in which you have any interest are those 
owned jointly by you and the Augustines. You have abstained from 
voting on proposals concerning any of these properties. You have 
also abstained from participating in decisions concerning other 
properties owned by the Augustines in which you have no interest. 

ANALYSIS 

section 87100 prohibits a public official from participating 
in, or using his or her position to influence a governmental deci­
sion in which the official knows or has reason to know he or she 
has a financial interest. As a-member of both the Burbank City 
Council and the Burbank Redevelopment Agency, you are a public 
official. (Section 82048.) Therefore, you may not participate in 
any decision of the councilor redevelopment agency in which you 
have a financial interest. 

An official has an interest in a financial decision if it 
reasonably foreseeable that the decision will have a material fi­
nancial effect, distinguishable from the effect on the public 
generally, on the official or a member of his or her immediate 
family or on, among other things: 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth 
one thousand dollars ($1,000) or more. 

"Immediate family" means spouse and dependent children. (Section 
82029). 
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For purposes of the Act, your brother-in-law and late hus­
band's sister are not considered part of your immediate family. 
Since neither you nor members of your immediate family have an 
interest in properties owned exclusively by the Augustines, you 
are not disqualified under the Act from participating in any deci­
sions concerning these properties. This includes the property 
located within the agency's redevelopment area as well as the pro­
perties in other city locations. However, you do have a finan­
cial interest in decisions affecting real property owned jointly 
by you and the Augustines. (Section 82033, Section 87103(b).) The 
Act requires you to disqualify yourself from participating in any 
decision which would foreseeably have a material financial effect 
on these real property interests. I have enclosed copies of Regu­
lations 18702.1 and 18702.3 to assist you in determining when de­
cisions of your agency could have a material financial effect on 
your real property interests. 

I trust this letter has provided you with the guidance you 
requested. If you have any further questions regarding this mat­
ter please contact me at (916) 322-5091. 

KED:JSR:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
Gener:i Counsel 

4cwl j2'dl~,,~.?-z 
By: Jonathan S. Rothman L 

Counsel, Legal Division 







California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mary Lou Howard 
P.O. Box 4039 
Burbank, CA 91503 

Dear Ms. Howard: 

November 20, 1989 

Re: Letter No. 89-650 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on November 13, 1989 by the Fair political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jonathan Rothman an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

-ka.-uvcr i(: . hh Lt l' ~ "'-
Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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