California
Fair Political
Practices Commission

December 26, 1989

Nancy Burnett

Citizens to Save Cupertino Recreation
729 Stendhal Lane

Cupertino, CA 95014

Re: Your Reqguest for Advice
Our File No. A-89-653

Dear Ms. Burnett:

You have requested advice concerning the campaign provisions
of the Political Reform Act.1/

QUESTTION

Has Citizens to Save Cupertino Recreation gqualified as a
"committee" under the Act?

FACTS

The Citizens To Save Cupertino Recreation ("Citizens'") is an
organization formed primarily for purposes other than making
campaign contributions or independent expenditures. Citizens has
not received funds "earmarked" for the purpose of making
contributions. Citizens has made contributions totaling less than
$1,000 to candidates in the 1989 calendar year.

CONCIL.USTION

According to the facts presented in your letter of November
11, 1989, Citizens has not qualified as a committee under the Act.
However, please carefully review the following analysis to
determine if future activities by Citizens would qualify it as a
recipient committee.

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory
references are to the Government Code unless otherwise indicated.
commission regulations appear at 2 California Code of Regulations
Section 18000, et seqg. All references to regulations are to Title
2, Division 6 of the California Code of Regulations.
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ANALYSTIS

Section 82015 defines "contribution." Regulation 18215
further clarifies the definition:

(c) "Contribution" includes any monetary or non-
monetary payment for which full and adequate consideration is
not made to the donor that is received by any person or
organization other than a candidate, controlled committee,
official committee of a political party, or organization
formed or existing primarily for political purposes if the
payment is "earmarked" for the making of contributions or
expenditures. A payment is "earmarked" when, at the time of
making the pavment, the donor knows or has reason to know
that the payment or funds with which the payment will be
commingled will be used to make contributions...

(Emphasis added.)
Section 82031 defines "independent expenditure" as:

...an expenditure made by any person in connection with a
communication which expressly advocates the election or
defeat of a clearly identified candidate or the
qualification, passage or defeat of a clearly identified
candidate or the qualification, passage or defeat of a
clearly identified measure, or taken as a whole and in
context, unambiguously urges a particular result in an
election but which is not made to or at the behest of the
affected candidate.

An organization qualifies as a "committee" as defined in
Section 82013 if it makes or receives contributions or makes
independent expenditures:

"Committee" means any person or combination of persons who
directly or indirectly does any of the following:
(a) Receives contributions totaling $1,000 or more in a
calendar year;
(b) Makes independent expenditures totaling $1,000 or
more in a calendar year;
(c) Makes contributions of $10,000 or more in a
calendar year to or at the behest of candidates or
committees.

In addition, the definition of committee is further clarified
for organizations which receive funds for purposes other than
making contributions or independent expenditures. Such an
organization meets the definition of a "recipient committee" if
the organization meets either of the following criteria:



1. The organization receives $1,000 in a calendar year which
is "earmarked" for making contributions or independent
expenditures; or

2. The organization makes contributions or independent
expenditures of $1,000 or more in a calendar year and the
organization’s donors or members know or have reason to know
that some or all of their payments will be used to make
contributions or independent expenditures. The donors or
members will have '"reason to know" if the organization has
established a history of making such expenditures, i.e., it
has during a previous calendar year made contributions or
independent expenditures.

According to the facts presented in your letter of November
11, 1989, the activities of Citizens have not resulted in it
qualifying as a committee under the Act. However, because
Citizens has established a history of using members’ funds for the
purpose of making contributions, its members now have "reason to
know" that some or all of their payments may be used to make
contributions or independent expenditures. If in a future
calendar year Citizens makes contributions or independent
expenditures of $1,000 or more in a calendar year, Citizens will
qualify as a recipient committee. Please note a Statement of
Organization, Form 410, must be filed with the Secretary of State
within 10 days of qualifying as a recipient committee. (Section
84101.)

Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you
have additional questions.

Sincerely,

Kathryn E. Donovan
General Counsel

w
y: Lynda Cassady
Political Reform Consultant



CITIZENS TO SAVE CUPERTINO RECREATION

Executive Committee Officers:

Chuck Jacobson, Chairman
Darwin T hrone, Acting Co-Chairman
Nancy Burnett, Secretary

November 11,

Linda Cassidy
Californta Fair Political Practices Commission
428 J Street, Ste 800

PO, Box 807
Sacramento, California 95804-0867

Dear Ms. Cassidy:

Thank you for all your help. We conversed via telephone, on October 27, October 30, and

November 3, 1989, regarding our group's immunily from “commiitee” status and regarding
suggestions about handling non-monetary "in-kind™ political contributions. From you I have
received copies of the 1989 Information Manual, the March 1989 Interim Information Maaual

Other than making contribulions to or expenditures on behalfl of California State and local
Candidates, Ballot Measures or Commities, 7/88 revision. As a resuil of all this, [ certainly
know a lot more about how our group should act, politically. We want (0 be sure we do
things legally to protect curselves and the others whaom we support.

Pleaze tefl me if T am correct in the following assumptions which keep our group from
having campaign-disciosure requirements. (As [ understand it, we are immune because we

i

“solitical

are not a “committee,” in the legal sense. Those would include “recipient committee
L among

committee”, "independent expenditure committee” and "broad-based political comm
others.}

i. We do not exisi primarily o support candidales, ballot measures, nor other
commitiees.
. We have supported fewer than five candidates during the current fiscal
yvear (July [ through June 30, 1989) and the two preceding fiscal vears.
We received less than $1,000 “earmarked” for support of candidates.
{Actually , we received no money for this purpase!)
. Cur contribution had 2 value of less than $1,000.

[

&

o
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Your response o this letter will help us in our future behavier. Thank vou, once again, for

YOur & tance.

sey Burnett, Secretary
¥ 253-A953

729 Stendhal Lane
Cupertino, CA 95014
408/99_6-9989
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California
Fair Political
Practices Commission

November 17, 1989

Nancy Burnett

Secretary, Citizens to Save
Cupertino Recreation

729 Standhal Lane

Cupertino, CA 95014

Re: Letter No. 89-652

Dear Ms. Burnett:

Your letter requesting advice under the Political Reform Act
was received on November 15, 1989 by the Fair Political Practices
Commission. If you have any questions about your advice request,
you may contact me directly at (916) 322-5662.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal questions, or
more information is needed, you should expect a response within 21
working days if your request seeks formal written advice. If more
information is needed, the person assigned to prepare a response
to your request will contact you shortly to advise you as to the
information needed. 1If your request is for informal assistance,
we will answer it as quickly as we can. (See Commission
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).)

You also should be aware that your letter and our response
are public records which may be disclosed to the public upon
receipt of a proper request for disclosure.

Very truly yours,
;)-\.__11, RN T LAY VIR~ I SELAY NS

7 . N AL “',,j“‘/
.Jeanne Pritchard d’w

Chief Technical Assistance
and Analysis Division

JP:plh
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