
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 26, 1989 

Michael C. Flynn 
2041 Business Center Drive, Suite 203 
Irvine, Ca 92715 

Dear Mr. Flynn: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89 664 

You have requested advice concerning the campaign provisions 
of the Political Reform Act (the "Act,,).l 

QUEST:r ON 

May a candidate transfer funds between committees which she 
controls? 

~ONCLUSION 

Under an existing preliminary injunction issued in Service 
Employees International Union et al. v. Fair Political Practices 
Commission, U. S. District court, Eastern District of California, 
Case No. CIVS 89-0433 LKK-JFM, a candidate may transfer 
contributions between his or her controlled committees. The court 
also ruled that candidates may use campaign funds raised prior to 
January I, 1989 to seek elective office after that date. 
Therefore, you may transfer contributions from an existing 
committee to the mayoral committee. 

FACTS 

You are the treasurer for "Sally Anne Sheridan for Mayor 
1990." You would like to know if funds collected by the "Friends 
of Sally Anne Sheridan" can be transferred to "Sally Anne Sheridan 
for Mayor 1990." 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2 Division 6 of the California Code of Regulations. 
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ANALYSIS 

Recent rulings by the court in service Employees 
International union, et al. v. Fair Political Practices 
Commission, U.S. District Court, Eastern District of California, 
Case No. CIVS 89-0433 LKK-JFM, have either invalidated or 
preliminarily enjoined the enforcement of some of Proposition 73's 
limitations. We enclose copies of those rulings and a copy of our 
Interim Campaign Manual for your reference. 

Most notable as regards your situation was the court's 
invalidation of Section 85306 and its ban against the enforcement 
of sections 85200, 85201, 85202 and 85304 to the extent these 
provisions prevent a candidate from transferring contributions 
among his or her separate committees for elective office. 

section 85306 prohibited candidates from using contributions 
received prior to January 1, 1989 to support their candidacies 
after January 1, 1989. The court's order dated September 14, 1989 
invalidated this section and thus a candidate may use pre-1989 
contributions to support himself or herself in a later election. 

sections 85200, 85201, 85202 and 85304 were interpreted by 
the Commission to prohibit a candidate from transferring 
contributions he or she received in running for one office to a 
committee established by that candidate to run for another office. 
The court's order dated May 19, 1989 permitted these types of 
transfers. Therefore{ you are permitted to transfer 
contributions received by the "Friends of Sally Anne Sheridan ll to 
"Sally Anne Sheridan for Mayor 1990." 

A trial in the Service Employees International Union case is 
scheduled for January 30, 1990. The decision of the court after 
trial may require us to change our advice on this subject. 

Please contact me at (916) 322-5662 if you have any 
additional questions. 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

; ii' j ~~ () , \{ ';"'L" 
L- \J ,- II' \.../"-~~ 
By: Wayne P. Imberi 

Political Reform Consultant 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 17, 1989 

Michael Flynn 
Treasurer, certified Public 
Accountant 
2041 Business Center Drive, 1203 
Irvine, CA 92715 

Re: Letter No. 89-664 

Dear Mr. Flynn: 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on November 20, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt ofa proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 
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