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Via Telecopy and Delivery 

Gregory Baugher 
Executive Director 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Re: Request for Advice 

Dear Mr. Baugher: 

Sacramento, California 
November 16, 1989 

Pursuant to Section 18329 of title 2 of the California Code of Regulations, the 
League of California Cities is writing to request the advice of the Fair Political Practices 
Commission on several issues regarding local elected official participation in initiative 
campaIgns. 

The League is writing as a representative of California cities and their elected 
officials. It has formed a task force to evaluate options open to cities in participating in 
the initiative process. This task force is chaired by Greg Cox, the Mayor of Chula Vista; 
its members are AI Urias, Council Member for Santa Paula; Joy Picus, Council Member 
for Los Angeles; Karen Humphrey, Mayor of Fresno; and Jane Baker, Council Member 
for San Mateo. See 2 Cal. Code of Reg. § 18329(b)(1). 

As the Commission is aware, important public policy decisions are increasingly 
being made by the electorate through the initiative process. Cities and their local 
elected officials are being asked to participate in initiative campaigns, both before 
initiatives qualify for the ballot and after. Thus, local elected officials need to 
understand how campaign finance laws and the Political Reform Act affect their ability 
to participate in this process. 

The issues on which the League seeks advice are as follows: 

1. May local elected officials use their campaign funds to contribute to the 
qualification of initiatives for the ballot? 

2. May they use such funds to support or oppose an initiative which has 
already qualified for the ballot? 

3. Does it matter when the campaign funds were collected (e.g., before or 
after January 1, 1989)? 
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4. How should any such contributions from campaign funds be reported? 

5. What are the restrictions and reporting requirements if a local elected 
official raises money as an intermediary for an initiative campaign? 

6. Do any of these answers change if the initiative campaign being 
contributed to is sponsored by another elected official or candidate for 
public office? 

7. Does the Political Reform Act contain any other restrictions on local 
officials participation in initiative campaigns? 

Thank you for your time and attention to this inquiry. The Commission's 
response will be of great assistance to local elected officials throughout the state. 

DB:hm 
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Very truly yours, 

Benninghoven 
Executive Director 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 20, 1989 

Don Benninghoven 
Executive Director, League of 

California Cities 
1400 K street 
Sacramento, CA 95814 

Re: Letter No. 89-669 

Dear Mr. Benninghoven: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on November 17, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jonathan Rothman an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, 

Kathryn Donovan 
General Counsel 
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