
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Jeanette Dillman 
Chair, CNA PAC 
Administrative Office 

December 12, 1989 

1855 Folsom street, Suite 670 
San Francisco, CA 94103 

Re: Letter No. 89-689 

Dear Ms. Dillman: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on December II, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

Jeanne Pritchard 
Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

February 9, 1990 

TO: Interested Persons 

RE: Commission Regulation 2 Cal. Code of Regs. section 18215 

The attached regulation, 2 Cal. Code of Regs. section 
18215, addressing the definition of "contribution," was considered 
by the Commission at its December 13, 1989 meeting. 

Regulation 18215 was noticed with options from which the 
Commission could choose to adopt. The options adopted by the 
Commission are attached. Deletions to the originally proposed 
text are shown in single-strikeout format. 

The revised regulation will be available for further 
comments, or inspection, until February 24, 1990. 

Any comments or inquiries should be addressed to: 

Fair political Practices commission 
Legal Division 
Attn: Scott Hallabrin 
428 J Street, suite 800 
Sacramento, CA 95814 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 



Amend 2 Cal. Code of Regs. section 18215 to read: 

18215. contribution 

(a) A contribution is any monetary or nonmonetary pay­

ment made for political purposes for which full and adequate 

consideration is not made to the donor. A payment is made for 

political purposes if it is: 

10/17/89 

(1) For the purpose of influencing or attempting 

to influence the action of the voters for or against the 

nomination or election of a candidate or candidates, or 

the qualification or passage of any measure; or 

(2) Received by or made at the behest of: 

(A) A candidate, unless it is clear from sur­

rounding circumstances that the payment was 

received or made at his or her behest for 

personal purposes unrelated to his or her 

candidacy or status as an office holder. The 

term "payment" includes the candidate's own money 

or property used on behalf of his or her candidacy; 

(B) A controlled committee; 

(C) An official committee of a political 

party, including a state central committee, county 

central committee, assembly district committee or 

any subcommittee of such committee; or 

(D) An organization formed or existing 

primarily for political purposes as defined in 

sUbsection (a) (1), including but not limited to a 

1 18215a 



political action committee established by any 

membership organization, labor union or corpora­

tion. 

(b) "Made at the behest" means a payment made under the 

control or at the direction of, in cooperation, consultation, co­

ordination, or concert with, or at the request or suggestion of a 

candidate, controlled committee, official committee of a political 

party, or organization formed or existing primarily for political 

purposes. 

(c) "Contribution" includes any monetary or nonmonetary 

payment for which full and adequate consideration is not made to 

the donor that is received by any person or organization other 

than a candidate, controlled committee, official committee of a 

political party, or organization formed or existing primarily for 

political purposes if the payment is "earmarked" for the making of 

contributions or expenditures. A payment is "earmarked" when, at 

the time of making the payment, the donor knows or has reason to 

know that the payment or funds with which the payment will be com­

mingled will be used to make contributions, as defined in Govern­

ment Code section 82015 and this regulation, or expenditures, as 

defined in Government Code section 82025 and 2 Cal. Adm. Code Sec­

tion 18225. If the donor knows or has reason to know that only 

part of the payment will be used to make contributions or 

expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable 

basis in order to determine the amount of the contribution. Fac­

tors relevant to a determination that the donor has reason to know 
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that all or part of the payment will be used to make expenditures 

and contributions include but are not limited to the established 

practice of the person or organization with respect to 

expenditures and contributions and any representations made when 

the payment is solicited. 

(d) An expenditure by a political party±, broad based 

political committee, or political committee~made at the behest 

of a candidate in connection with a communication directed to vot-

ers or potential voters as part of voter registration activities 

or activities encouraging or assisting persons to vote, is a 

contribution to that candidate only if the communication clearly 

identifies, or expressly advocates the election or defeat of,=±&-

Oa~QiQatQ] [that candidate or a rival candidate for the same elec-

tive office±...... EFOiE' "the @l:liE'pOSOS of "this sl:lsQi'lisio~, a oom 

Joy l'\6:me [sr By a esl'Mftsnly lens; .. n niel[nflme J • J • 

~ 19l Notwithstanding any provision of this section, 

the term "contribution" does not include volunteer personal 

services or payments made by a person for his own travel expenses 

if such payments are made voluntarily without any understanding or 

agreement that they will be repaid nor does it include a payment 

made by an occupant of a home o~ office for costs related to any 

meeting or fundraising event held in the occupant's home or office 

• ':Phe lsrfleh:e'Eed lan~tia~e )3reoen'Eo an o)3tion \~~lioh the Commiosion 
May i,wltide, mwltide sr revioe ;;Hen tHe re~tilatisn io ads)3'Eed.· 
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if the costs for the meeting or fundraising events are $500 or 

less. 
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AUTHORITY: Section 83112, Gov. Code 
REFERENCE: Section 82015, Gov. Code 
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