
California 
Fair Political 
Practices Commission 

David Cameron 
2100-A G street 
Sacramento, CA 95816 

Dear Mr. Cameron: 

December 29, 1989 

RE: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-691 

You have asked several questions regarding where to file 
major donor reports required under the Political Reform Act. 1 
Since your letter requests only general information, we are 
treating your request as one for informal assistance. 2 

DISCUSSION 

To determine where to file major donor campaign statements, 
you must first determine whether you qualify as a "state," 
"county" or "city" major donor committee. These are distinguished 
as follows: 

"State" major donor committees are committees primarily 
formed to make contributions or independent expenditures to 
support or oppose state candidates or measures or any number 
of candidates or measures being voted upon in more than one 
county. 

"County" major donor committees are committees primarily 
formed to make contributions or independent expenditures to 
support or oppose candidates or measures being voted upon in 
a single county election or in any number of jurisdictions 
".,holly within a single county. 

Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, ~t §~. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329 (c) (3) .) 
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"city" major donor committees are committee which make 
contributions or independent expenditures to support or 
oppose candidates or measures being voted upon in a single 
city. 

Major donor committee campaign statements are required to be 
filed as follows: 

state Major Donor Committees: 

(1) The original and one copy with the Secretary of state; 
(2) Two copies with the Registrar-Recorder of Los Angeles 

County; 
(3) Two copies with the Registrar of Voters of the city and 

county of San Francisco. 
(4) Two copies with the clerk of the county in which the 

committee is domiciled* 

B. county Major Donor Committees: 

(1) The original and one copy with the clerk of the county 
in which the committee is active; 

(2) Two copies with the clerk of the county in which the 
committee is domiciled.* 

C. City Major Donor Committee: 

(1) The original and one copy with the clerk of the city. 

*If the committee address is outside California, Los Angeles 
will be considered the county of domicle. 

As noted above, a major donor committee which has a non­
California address must use Los Angeles County as their county of 
domicile. (Section 84215.) Additionally, a major donor committee 
which qualifies as a state major donor committee but also makes 
contributions to city or county candidates or measures is not 
required to file reports where a city or county major donor 
committee is required to file. However, a city or county major 
donor which later during a calendar year qualifies as another type 
of committee (e.g., a city committee becomes a county or state 
committee) must continue to file copies of its campaign statement 
in the original city or county, in addition to the other locations 
in which it is required to file. (section 84215(g).) 

Additionally, no more than the original and one copy, or two 
copies, of a campaign statement must be filed with anyone county 
or city clerk or with the Secretary of State. (Section 84215(f).) 



since major donor committees automatically terminate at the 
end of each calendar year, and must requalify as a new committee 
before they are required to file campaign statements in any 
subsequent year, a prior year's filing requirement does not affect 
the current year's filing requirements. 

I have enclosed the FPPC IIInformational Manual on Campaign 
Disclosure Provisions of the Political Reform Act for Major Donor 
Committees and Independent Expenditure Committees. 1I However, 
please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you have 
additional questions. 

Enclosure 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
Gene~ c~unsel 

.// / 
e::;;/<cAc 

/ /. 
/ 

By: Lynda Cassady 
Political Reform Consultant 





California 
Fair Political 
Practices Commission 

David Cameron 
2100-A G street 
Sacramento, CA 95816 

Dear Mr. Cameron: 

December 14, 1989 

Re: Letter No. 89-691 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on December 12, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed/ you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

5eanne Pritchard 
Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 
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