
California 
I~air Political 
Practices COUlUlission 

steven Frank, President 
The Eagle Group 
Public Affairs and Marketing 
607 Azure Hills Drive 
simi Valley, CA 93065 

September 19, 1990 

Re: Your Request for 
Informal Assistance 
Our File Nos. I 89 692 & 693 

Dear Hr. Frank: 

You have requested advice concerning the campaign provisions 
of the Political Reform Act (the "Act).l Your letters ask general 
and hypothetical questions. Accordingly, we consider your letters 
to be requests for informal assistance pursuant to Regulation 
18329(c) (copy enclosed).2 

QU:t":§TIONS 

1. Maya political action committee use its funds to lobby 
bills in the state Legislature? If it may, is it necessary to set 
up a special account? 

2. Mayan elected official use campaign funds to make 
contributions to a political party central committee for a voter 
registration drive? 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et .§~~. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Inforreal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or fornal written advice. 
(Go'.' r nt Code section !3]114; C,1L ode f Reg. S lons 
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DISCUSSION 

1. The Act does not prohibit a general purpose committee3 

from using its funds to lobby, and does not require establishment 
of a separate account. However, there may be other laws (e.g., 
federal and state tax laws) that restrict such activities. 

If the committee solicits or receives funds specifically for 
the purpose of lobbying, in addition to the usual campaign, 
lobbyist, and lobbyist employer reports which would be required, 
it may also become a "lobbying coalition." A "lobbying coalition" 
is a group of 10 or more persons or entities whose members make 
payments to the coalition for the purpose of sharing the cost of 
employing a lobbyist or contracting for the services of a lobbying 
firm to influence legislative or administrative action. Lobbying 
coalitions register and file disclosure reports in the same manner 
as lobbyist employers. They also must disclose payments received 
from coalition members. 

2. An elected officer may use campaign funds to make 
expenditures for voter registration activity in connection with 
his or her own election provided the payments are made from the 
candidate's bank account for a future election. An elected 
officer may make contributions from campaign funds to a political 
party central committee for generic4 voter registration provided 
the funds are not earmarked for use in a district other than the 
one in which the elected officer is a candidate and are not 
earmarked to support or oppose another specific candidate. 

Proposition 73 implemented restrictions on the use of 
campaign funds possessed by candidates and their controlled 
committees. section 85202(b) provides that all contributions 
deposited into the campaign account shall be deemed to be held in 
trust for expenses associated with the election of the candidate 

3 The Act does not define the term "political action 
committee. II For purposes of this discussion, we assume that your 
question concerns funds held by a recipient committee (a person or 
a combination of persons which receives contributions totaling 
$1,000 or more in a calendar year) which is formed to support a 
variety of candidates and measures. This type of recipient 
committee is defined in the Act as a IIg e neral purpose committee." 
sections 82013 and 82027.5. 

4 He apply the term II generic" In this context to a 
communication concerning voter registration which does not clearly 

ify or expressly advocate the election or defeat f a 
specific candidate. 
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to the specific office which the candidate has stated that he or 
she intends to seek, or expenses associated with holding that 
office. The Commission has determined that a candidate's payment 
for registering voters is a campaign related expenditure. 
(Regulation 18525(a) (4), copy enclosed.) Accordingly, a candidate 
may use campaign funds to pay a committee for voter registration 
activities in connection with his or her own election, provided 
the candidate uses his or her campaign bank account for a future 
election to make these payments. (Regulation 18525.) Where the 
payments constitute adequate consideration for the registration 
services provided, the payments will not be a contribution to the 
committee. (Martin Advice Letter, A-89-301, copy enclosed.) 

In its recent Johnson Advice Letter, No. 1-90-253 (copy 
enclosed) I the Commission staff advised that an elected officer 
may contribute campaign funds to a political party for generic 
voter registration provided that the funds are not earmarked for 
use in a district other than the one in which the elected officer 
is a candidate and are not earmarked to support another specific 
candidate. Such expenditure is consistent with both the trust and 
transfer provisions of the Act. (Section 85201 and 85304.) 

If you have any further questions regarding this matter, 
please feel free to contact me at (916) 322-5662. 

Enclosures 

Sincerely, 

Scott Hallabrin 
Acting General Counsel 

/rj 

I i Jar' ,,< I~' J!'; "l./ < - "~<>" I· '--";. 

By: Wayne P. Imberi 
Political Reform Consultant 
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Mr. John Larson 

December 11, 1989 

Fair political Practices commission 
428 J street #800 
Sacramento, California 95814 

Dear Mr. Larson: 

I would like to know if a Political Action committee can 
use its funds to lobby bills in the State legislature? 

If so, do they have to set up a special account, or do 
they, and the lobbyist just file the normal reports. 

Thank you for your assistance in this matter. 

Sincerely, 

Stephen R. Frank 


