





January 29, 1990

Peter A. Bagatelos

BAGATELOS & FADEM

The International Building

601 California Street

Suite 1801

San Francisco, CA  94108







Re:  Your Request for Confirmation








of Telephone Advice








Our File No. I-90-018

Dear Mr. Bagatelos:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice concerning certain requirements of the Political Reform Act (the "Act")  given to you on December 28, 1989.  Since you have not identified the person for whom you seek this advice, we treat it as a request for informal assistance.  (Regulation 18329(c)(4)(B), copy enclosed.) 


In our telephone conversation, you asked whether a candidate is permitted to contribute campaign funds to a ballot measure committee controlled by another candidate.  Assuming such a contribution is prohibited, you also asked for guidance as to the committee's proper response if it has already received the contribution.


I informed you that, pursuant to the prohibition against the transfer of contributions from one candidate to another set forth in Section 85304, one candidate cannot contribute campaign funds to another candidate's ballot measure committee.  (Hiltachk Advice Letter No. A-89-533, copy enclosed.)  Where this has already been done, I informed you that we have advised that the ballot measure committee return the contribution and that the entire transaction be disclosed on the appropriate reporting forms.


In your letter, you indicate that a ballot measure committee you represent previously received telephone advice from us stating that a candidate can contribute campaign funds to a candidate-controlled ballot measure committee.  On this basis, the committee apparently has accepted a contribution from a candidate.  You further indicate that this committee has spent the contribution, is currently operating at a deficit and may not ever be able to return the contribution.  You suggest that, based upon our past advice, the committee's acceptance of the contribution "should be deemed not illegal."


We apologize if we have given incorrect advice to your client on this subject.  However, we cannot grant your client immunity from the requirements of Section 85304 or any other provision of the Act upon the basis of our telephone advice.  As you are aware, pursuant to Section 83114, persons obtain immunity from Commission enforcement proceedings under the Act only where they rely on a formal Commission opinion or a formal letter from Commission staff in response to a request on behalf of a specified person who has duties under the Act.  Telephone advice given by the Commission staff does not grant immunity to the caller.  (See Regulation 18329(c)(3).)


You should note, however, that under Regulation 18361(e)(4) factors such as intention to deceive, whether the violation was deliberate and whether the violator sought informal advice from the Commission staff before acting must be considered by the Commission before issuing any order following a finding of a violation of the Act.  Thus, your client's reliance on telephone advice given by Commission staff would be a factor considered in the assessment of any alleged violation of the Act.


Should you have further questions, please contact me at (916) 322-5901.








Sincerely,








Kathryn E. Donovan








General Counsel








By:  Scott Hallabrin








Counsel, Legal Division
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