SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
April 11, 1990

Joseph E. Sheeks

1010 B Street, Suite 230

San Rafael, CA  94901

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A‑90‑026

Dear Mr. Sheeks:

This is in response to your letter requesting advice on behalf of the Association of California Hospital Districts, Inc. and its wholly owned subsidiary, the Association of California Hospital District's Insurance Company, Inc., pursuant to the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION

May the Association of California Hospital Districts, Inc. and their wholly owned subsidiary, the Association of California Hospital Districts Insurance Company, Inc., make political contributions from funds held by the subsidiary?

CONCLUSION

Neither the Association of California Hospital Districts, Inc., nor their wholly owned subsidiary, the Association of California Hospital Districts Insurance Company, Inc., are public agencies under the Act.  Consequently, funds held by the Association of California Hospital Districts, Inc., and its subsidiary, may be used to make contributions to candidates.

However, if membership fees paid by members of the Association of California Hospital Districts, Inc., are used to make contributions to candidates, and the member hospital districts have knowledge of this use, the membership fee payments by the hospital districts to the Association of California Hospital Districts, Inc., would constitute use of public moneys for political purposes, in violation of Section 85300 of the Act.  Thus, funds raised in the form of membership fees from member hospital districts, and any other public agencies, should not be used to make contributions to candidates.

FACTS

According to the facts presented in your letters and our telephone conversations, the Association of California Hospital Districts, Inc. (the "association") is an association made up of all the hospital districts in the state.  The association's voting members are the hospital districts themselves and all the association's board members are either directors or administrators of California hospital districts.  

The association was formed as a trade association for the hospital districts.  The association acts to promote the interest and welfare of its hospital district members by providing informational services and monitoring legislation.  In addition, the association conducts statewide meetings for its members.

Subsequent to the association's formation, the association began administering a program of professional liability insurance for its members.  In 1986, the association established a subsidiary entity, the Association of California Hospital Districts Insurance Company, Inc. (the "insurance company"), to act as the lead reinsurer for the association's self‑insurance programs. 

The association exercises complete control over the insurance company.  The association owns all of the insurance company's stock and elects all of the insurance company's board of directors.  Further, the association regularly reviews the insurance company's budget and contracts, and has the right to reverse or alter any of the insurance company's decisions.  

Membership dues paid by member hospital districts constitute 3 percent of the revenue of the association and its wholly owned subsidiary.  The remainder of the revenue of the association and the insurance company comes from management fees, insurance premiums and claims administration fees associated with providing insurance coverage.  The insurance company derives all of its income from fees generated by the association's insurance programs.  

Although the association is a California nonprofit corporation, the Internal Revenue Service has determined that the association is a governmental entity for the purpose of exemption from federal income tax.  The insurance company is a licensed insurance company in the state.  You have been asked whether the association may make contributions from funds held by the insurance company without violating the provisions of the Act.

ANALYSIS

In June of 1988, Proposition 73 added Section 85300 to the Act.  Section 85300 sets forth a restriction on the use of public moneys.  "Public money" is defined to include all bonds and evidence of indebtedness, and all moneys belonging to the state, or any city, county, town, district, or public agency therein, and all moneys, bonds, and evidence of indebtedness received or held by state, county, district, city, town, or public agency officers in their official capacity.  (Section 85102(e);  Penal Code Section 426.)

Section 85300 provides:

No public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office.

This section has been interpreted to prohibit the use of public moneys to advocate or promote a candidate's election to public office.  (Gatling Advice Letter, No. I‑90‑048, copy enclosed.)  Hospital districts are local government agencies.  (Health and Safety Code Sections 32000, et seq.)  Consequently, hospital districts are prohibited from using moneys in their possession for the purpose of advocating or supporting a candidate's election to office.  Thus, if the Association of California Hospital Districts, Inc. and its wholly owned subsidiary are also local government agencies, they are subject to the restrictions of Section 85300.

Local Government Agencies

Section 82003 defines "agency" to include any state or local government agency.  Section 82041 defines "local government agency" to mean a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.  In 1977 the Commission considered the definition of "local government agency" in In re Siegel (3 FPPC Ops. 62, copy enclosed).  The Siegel Opinion involved a nonprofit water development corporation formed by the City of Pico Vera.  The Commission applied the following four‑part test:

1.  Whether the impetus for formation of the entity originated with a government agency.

2.  Whether the entity is substantially funded by, or its primary source of funds, is a government agency.

3.  Whether one of the principal purposes for which it is formed is to provide services or undertake obligations which public agencies are legally authorized to perform and which, in fact, they traditionally have performed; and

4.  Whether the entity is treated as a public entity by other statutory provisions.

In Siegel the Commission concluded that the corporation was a local government agency and the members of the corporation's board of directors were subject to the disclosure and disqualification requirements of the Act.  While the Siegel factors were not intended to be a definitive litmus test for determining whether an entity is public for purposes of the Act, by applying the factors to the set of facts presented in your letter we can draw some conclusions with respect to the status of the association.  Ultimately, however, the test must still be a factual analysis on a case‑by‑case basis.  (In re Vonk (1981) 6 FPPC Ops. 1, copy enclosed.)

The first factor is whether the impetus for formation of the association originated with a governmental agency.  Generally, the first factor has been met where an entity is created by statute or ordinance, or by some official action of another local government agency.  For example, in the Keene Advice Letter (No. I‑89‑613, copy enclosed), the agency in question was created by legislation.  Moreover, in the Siegel opinion, although the agency was created as a nonprofit corporation, the city council was intimately involved in the creation of the corporation in question.  Conversely, in 1978 in In re Leach (4 FPPC Ops. 48, copy enclosed), the Commission found that since the local chamber of commerce and business association preexisted the contractual relationship with the city, it was clear that the city was not the impetus for formation of the association and the chamber.

According to your facts, the impetus for formation originated with hospital districts throughout the state.  The association was formed to act as a trade association for California hospital districts.  Thus, although the association was created by public entities, the association was not created pursuant to any statute or ordinance.  While the first factor is met, it appears that in this context, it is far less significant than in Siegel.

The second factor is whether the association is substantially funded by a government agency.  In Siegel, the city was a certain, continuing source of capital to the corporation.  Furthermore, the city was viewed as, in essence, a guarantor of the indebtedness of the corporation.  (Siegel, pp. 65‑66.)  In contrast in Leach the association and the chamber received their operating funds primarily from private sources.  The city provided only the amount of money necessary to reimburse the association and the chamber for their costs incurred in performing the contracted services.  (Leach p. 5l.)

In your situation, membership dues paid by member hospital districts constitute 3 percent of the revenue of the association and its wholly owned subsidiary.  The remainder of the revenue of the association and the insurance company comes from management fees, insurance premiums and claims administration fees associated with providing insurance coverage.  This is distinguishable from the direct funding of an entity by the influx of public money as capital or support of the capitalization of the entity by guaranteeing the bonds or debts of the entity.  (Siegel, p. 66.)  Thus, despite the fact that the hospital districts provide all of the funding of the association, as in the Leach Opinion, the primary funding of the association and the insurance company is in the form of payments for costs incurred by the association in performing services.  While such payments are relevant, in this context we do not believe that the payments equate to funding, as contemplated in Siegel.

The third factor is whether the principal purpose for the formation of the association was to provide services or undertake obligations which public agencies are legally authorized to perform or have traditionally performed.  In Siegel, the Commission determined that acquisition and operation of a water system is a service commonly provided by municipalities in their public capacities.  (Siegel p. 66.)  However, in Leach, promotion of the downtown business district, promotion of the city, and operation of the convention bureau were found to be activities performed equally by cities and nongovernmental entities.  They were therefore viewed as activities which were less public in nature than providing a public water supply.  (Leach p. 5l.)

You stated that the association was formed as a trade association for the hospital districts in the state.  At formation, the association provided information and the tracking of legislation.  At a later time the association decided to provide insurance to its members.  Trade associations are traditionally private entities, much like chambers of commerce and business associations.

Further, while the provision of insurance is a service that public agencies provide, it is a service that is not unique to public agencies.  Thus, the third factor does not apply to the association.

The final factor is whether the association is treated as a public entity by other statutory provisions.  In your letter you stated that although the association was formed as a nonprofit corporation, the Internal Revenue Service treats the association as a local government entity.  This fact alone is not determinative.

Thus, in light of the Siegel factors, we would conclude that the association is not a public entity for purposes of the Act.  Consequently, funds held by the association are not subject to the restrictions of Section 85300.

The Insurance Company

Since we have already concluded that the association is not a local government agency, it would appear even less likely that the insurance company will be treated as a local government agency under the Act.  Clearly the impetus for formation of the insurance company was not with a local government agency, but with the association.  Moreover, you stated that the insurance company's funding comes entirely in the form of payment for services.  As discussed above, despite the fact that all these payments originate from local government agencies, it would appear that such payments are less significant in this context.  

Further, the insurance company is recognized as a licensed insurance company in the state.  You stated you were not aware of any contrary treatment by other statutory provisions.  Finally, although providing insurance may be a service that a public agency is legally authorized to perform (see, e.g., Wasser Advice Letter, No. I‑87‑157; Todd Advice Letter, No. A‑79‑37, copies enclosed), this alone is not determinative.

Consequently, neither the Association of California Hospital Districts, Inc., nor the Association of California Hospital District's Insurance Company, Inc., are local government agencies under the Act.  Thus, funds held by the association and its wholly owned subsidiary are not subject to the restrictions of Section 85300 and, therefore, may be used to make political contributions to candidates for elective office.  

Membership Fees

However, Section 85300 does create some limitations in the way that the association functions in the future.  While

the association and the insurance company are not local government agencies which are directly subject to the restrictions of Section 85300, moneys held by the association's member hospital districts are "public moneys" as defined in the Act.  Thus, if the payments by the hospital districts are contributions to candidates, they are expenditures in violation of Section 85300.  

Generally, payments to an entity other than controlled committees, official committees of a political party, and organizations, the major purpose of which is the election or defeat of candidates and measures, are not treated as contributions under the Act.  (Regulation 18215, copy enclosed.)  The association was not organized to support or oppose candidates or ballot measures, but exists as a trade association for the hospital districts.  Thus, payments from the member hospital districts would generally not be contributions under the Act.

However, where payments by the hospital districts to the association are "earmarked" for the making of contributions to candidates, the payments are contributions under the Act.  A payment is earmarked for a contribution if the donor knows or has reason to know that the payment will be used to make a contribution.  (Regulation 18215(d); In re Willmarth (1976) 2 FPPC Ops. 130, copy enclosed.)  Thus, once the association uses membership dues to make contributions to candidates, the donor will be charged with knowledge that all or part of the dues are contributions.  

Consequently, if the association makes contribution to candidates from membership fees, any subsequent payment of membership fees to the association by the member hospital districts would be contributions and the payments would, therefore, violate the prohibition in Section 85300.  Of course, this would not be a factor in contributions made from the subsidiary's funds, provided:  (1) the funds used do not include any portion of the membership fees paid by the member hospital districts, and (2) the insurance fees, the proceeds of which are used to make the contributions, are not increased to cover the costs of the contributions. 

In summation, neither the Association of California Hospital Districts, Inc., nor their wholly owned subsidiary, the Association of California Hospital Districts Insurance Company, Inc., are public agencies under the Act.  Consequently, funds held by the association and its subsidiary are not subject to the restrictions of Section 85300.  However, if membership fees paid by hospital districts are used by the association to make contributions to candidates and the member hospital districts have knowledge of this use, the membership fee payments by the hospital districts to the association would be a violation of Section 85300 of the Act.

If you have further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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