SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
February 20, 1990

John R. Calhoun

City Attorney

City of Long Beach

City Hall

333 West Ocean Boulevard

Long Beach, CA  90802

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A‑90‑047

Dear Mr. Calhoun:

This is in response to your letter requesting advice on behalf of Mayor Ernie Kell regarding his responsibilities pursuant to the provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Your letter seeks follow‑up advice regarding our letter to Sheila M. Parsons, Executive Assistant to the Mayor and City Council of Long Beach.  (Parsons Advice Letter, No. A‑89‑254, copy enclosed.)

QUESTIONS

1.  Is the production at city expense of an informational cable television program which is hosted by the mayor a prohibited mass mailing?

2.  Is the use of public funds to pay for a public access cable television program hosted by the mayor an expenditure of public funds for the purpose of seeking elective office?

CONCLUSIONS

1.  Distribution of a program over the airwaves is not the distribution of a tangible item.  Consequently, televised programs are not mass mailings under the Act.  

2.  
The use of public funds in the production of the cable television program hosted by the mayor does not violate Section 85300 if those funds are not used to advocate or promote his election to office.  However, this advice applies only to the provisions of the Act.  Other restrictions may be imposed by laws that are not set forth in the Act and are, therefore, outside the Commission's jurisdiction.

FACTS

The City of Long Beach is governed by a mayor and an 8‑member city council.  The mayor is elected in a citywide election.  The councilmembers are elected by district.  The mayoral election will occur this year.

The City of Long Beach produces a television program to publicize current issues and city policy.  The program is hosted by the mayor and produced for the cable television public access channel.  It is funded by public access funds and general fund money that is received by the city from franchise fees.  However, you have recently become concerned over allegations that use of city funds to produce the program is a misuse of public money in violation of Section 85300 of the Act.  

ANALYSIS

The Appropriate Use of Public Funds

As noted in our previous letter to your city (Parsons Advice Letter, supra), the Commission cannot determine whether the expenditures approved by the Long Beach City Council are legitimate government expenditures.  (See, e.g. Penal Code Section 424; Stanson v. Mott (1976) 17 Cal. 3d 206; People v. Sperl (1976) 54 Cal. App. 3d 640; and People v. Battin (1978) 77 Cal. App. 3d 635.)  We can only advise as to whether such expenditures violate the provisions of the Political Reform Act.  

Other provisions of the law which may apply to these facts, such as Penal Code Section 424, which deals with the misuse of public moneys, are outside the jurisdiction of the Commission.  Thus, nothing in this letter should be construed to be an authorization for any specific expenditures made by a state or local government agency.  

Mass Mailings

In June 1988 Proposition 73 amended Section 89001 of the Act.  This section now provides:  "No newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense."  However, a literal reading of this section led to a conclusion that all mass mailings involving public funds, irrespective of content or purpose, were prohibited.  In response to a variety of questions concerning the distribution of tax notices, tax refund checks, community college schedules, sample ballots, and other mass mailings customarily sent by government agencies, the Commission adopted Regulation 18901  to clarify which mailings were permissible and which were prohibited under the Act.

Regulation 18901 provides that a mass mailing is prohibited only if all the following apply:

(1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

(2)  The item sent either:

(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer;

(3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b);

(Emphasis added.)

Thus, under Regulation 18901, the mayor's program could only be a prohibited mass mailing where it is delivered as a tangible item to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  Since distribution over the airwaves is not the distribution of a tangible item, televised programs are not mass mailings under the Act.  Consequently, we confirm the conclusion in the Parsons Advice Letter that the program is not a "mass mailing sent at public expense" within the meaning of Section 89001, even though public moneys are used to produce it.

Expenditures for the Purpose of Seeking Elective Office 

In your request for advice you specifically asked whether Section 85300 restricts the production of the program.  Section 85300 provides:

No public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office.

"Public moneys" is defined to include all bonds and evidence of indebtedness, and all moneys belonging to the state, or any city, county, town, district, or public agency therein, and all moneys, bonds, and evidence of indebtedness received or held by state, county, district, city, town, or public agency officers in their official capacity.  (Section 85102(e); Penal Code Section 426.)  

Consequently, all moneys held by the City of Long Beach are public money and, according to Section 85300 of the Act, may not be used for the purpose of seeking elective office.  Prior to the enactment of Proposition 73, the Commission was never confronted directly with the issue of when payments are for "the purpose of seeking elective office."  The Commission has, however, dealt with issues concerning disclosure of campaign expenditures.  Under the Act, a disclosable campaign expenditure is defined as a "payment made for political purposes."  (Regulation 18225, copy enclosed.)  

Prior to the enactment of Proposition 73, the Commission adopted Regulation 18420, which addresses the question of whether payments by a government agency might be campaign expenditures.  If a payment is determined to be a campaign expenditure, the Act requires the disclosure of the payment by the beneficiary of the payment or by the local government agency that made the payment.  Regulation 18420 provides: 

(a)  Any candidate or committee that receives contributions from a state or local government agency shall report receipt of those contributions.

(b)  The payment by a state or local government agency of the salary or expenses of its employees or agents is an expenditure or contribution only if the salary or expenses are for campaign activities and meet the requirements of 2 Cal. Adm. Code Section 18423.  For purposes of this subsection, "campaign activities" shall include, but are not limited to, the following:

 (1)  Arranging or coordinating a campaign‑related event;

 (2)  Acting in the capacity of the campaign manager or coordinator;

 (3)  Soliciting, receiving or acknowledging campaign contributions or arranging for the raising of contributions;

 (4)  Developing, writing or distributing campaign literature or making arrangements for campaign literature;

 (5)  Arranging for the development, production or distribution of campaign literature;

 (6)  Preparing television, radio or newspaper campaign advertisements;

 (7)  Arranging for the development, production, publishing or broadcast of campaign advertisements;

 (8)  Establishing liaison with or coordinating activities of campaign volunteers;

 (9)  Preparing campaign budgets;

(10)  Preparing campaign statements; and

(11)  Participating in partisan get out the vote drives.

In light of this existing authority, we do not believe that Section 85300 was intended to prohibit every activity that might indirectly benefit an elected official's chances for reelection.  Arguably, all the activities of incumbent elected officers in the performance of their governmental duties indirectly benefit their reelection.  Instead, we conclude that Section 85300 was intended to prohibit the public financing of election campaigns.   

Consistent with this intent, where public moneys are spent to advocate or promote a candidate's election to public office, Section 85300 has been violated.  We believe it is appropriate to consider "campaign activities" as defined in Regulation 18420 as being among the types of activities for which Section 85300 prohibits the expenditure of public moneys.  This approach is consistent with the approach taken by the courts concerning use of public funds in election campaigns.  The courts have distinguished between the appropriate use of public funds to give the public a balanced informational presentation of issues surrounding an election campaign, and the unlawful use of public funds by a government agency to take sides in an election campaign.  (Stanson v. Mott, supra; League of Women Voters v. Countywide Crim. Justice Coordination Com. (1988) 203 Cal. App. 3d 529.)

In viewing the samples of the program you have submitted, we do not believe that these programs fall within those activities listed in Regulation 18420 or are otherwise within the prohibition of Section 85300.  We note no references to the mayor's reelection or status as a candidate, nor to those of other public officials appearing on the program.  Thus, the use of public funds in the production of the programs does not violate Section 85300.  However, as we discussed above, please note that our advice applies only to the provisions of the Act.  Other areas of the law that may apply are not within our jurisdiction.

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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