




August 14, 1990

Thomas W. Hiltachk

Nielsen, Merksamer, Hodgson,

  Parrinello and Mueller

770 L Street, Suite 800

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-90-053

Dear Mr. Hiltachk:


You have requested advice regarding certain provisions of the Political Reform Act (the "Act").    Since your request does not concern a specific pending decision, but is in the nature of guidance regarding the application of one of the newly enacted provisions of the Act, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).  

QUESTIONS


1.  Does Section 85807 apply to local ballot measure committees and thus require a pro rata distribution of surplus campaign funds to contributors?  Would the result vary if the local ballot measure committee is "controlled" by a candidate?


2.  Could such surplus campaign funds possessed by a local ballot measure committee be used to make contributions to another committee?  Could the funds be returned to one or more contributors who were the major funding source of the local ballot measure committee?

CONCLUSIONS


1.  Section 85807 does not apply to local ballot measure committees.  The result would not vary if the local ballot measure committee is controlled by a candidate.


2.  Campaign funds possessed by a local ballot measure committee at the end of a campaign may be used to make contributions to another committee to the extent permitted by Section 85803.  Sections 85800 to 85806 do not permit the local ballot measure committee to return the surplus funds to one or more select contributors who were the major funding source of the ballot measure committee.

ANALYSIS


Section 85807 provides in relevant part:



Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds....


Thus "surplus funds" are defined in relation to "leaving...elected office" or "the defeat of a candidate for elective office."  (Section 85807.)  Since a local ballot measure committee does not involve a candidate leaving elected office or the defeat of a candidate for elective office, campaign funds possessed by a local ballot measure committee at the end of a campaign are not surplus funds within the meaning of Section 85807.  Therefore, subdivision (b) of Section 85807, which requires the pro-rata repayment of campaign contributions, is not applicable to the campaign funds possessed by a local ballot measure committee at the end of a campaign.


The result would not be different if the local ballot measure committee is controlled by a candidate.  In Section 85807, surplus funds are defined as campaign funds raised after January 1, 1989 and "under the control of the former candidate or elected officer."  Arguably, funds "under the control" of the former candidate or elected officer could be construed to include funds in any local ballot measure committee controlled by the candidate.  However, such an interpretation of the phrase would be inconsistent with the very purpose for raising the funds for the ballot measure since Section 85807 might prohibit the expenditure of those funds to promote the ballot measure.  Accordingly, funds possessed by a ballot measure committee, even if the committee is controlled by a candidate, are not deemed surplus funds within the meaning of Section 85807.


As discussed above, Section 85807 does not apply to funds possessed by a local ballot measure committee at the end of a campaign.  These funds possessed by the local ballot measure committee may be used as permitted by Section 85800-85806 (the "personal use" laws).


Section 85803 applies to determining whether a committee may use campaign funds to contribute to another campaign committee.


Section 85803 states:


Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, member of his or her immediate family, or the campaign treasurer, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.





Section 85803.


Thus if the intended recipient of the surplus funds is a bona fide charitable, educational, civic, religious or similar tax-exempt nonprofit organization, the local ballot measure committee may use the funds possessed at the end of a campaign to make contributions to such committee pursuant to Section 85803.


The local ballot measure committee's desire to return the surplus to one or more contributors who were the major funding source of the local ballot measure committee is more problematic.  Section 85807(b), which requires a pro-rata distribution of surplus campaign funds, is not applicable to funds possessed by a local ballot measure committee.  The personal use laws, Sections 85800-85806, do not provide any specific guidance for the refund of contributions to the contributors.  Therefore, we shall treat the refund of contributions as any other expenditure of campaign funds; such expenditures may be made to the extent permitted by Section 85801.  Accordingly, contributions may be refunded provided such refund is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.


Whether a particular plan to refund contributions has the requisite political, legislative or governmental purpose and is, therefore, permitted by the personal use laws shall be determined on a case-by-case basis.  It would appear that a pro rata refund of contributions has the requisite political purpose.  There are other circumstances which would permit a refund of campaign contributions because of a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose.  However, refund of contributions to one or more select contributors, because they are major contributors, does not possess the requisite political, legislative, or governmental purpose.  Accordingly, a local ballot measure committee may not return the surplus to one or more select contributors.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Jeevan S. Ahuja







Counsel, Legal Division
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