





February 21, l990

Charles H. Bell, Jr.

Nielsen, Merksamer, Hodgson,

 Parrinello & Mueller

770 L Street, Suite 800

Sacramento, CA  958l4







Re:  Your Request For Advice








Our File No. A-90-057

Dear Mr. Bell:


You have requested advice on behalf of the California Legislative Forum ("CLF") concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.

QUESTIONS


(l)  Are meals, beverages and other benefits provided to elected and appointed officials in connection with attendance at an event sponsored by CLF correctly categorized as "gifts," and not "contributions"?


(2)  The cost of the meals, beverages and other benefits will be paid by multiple donors.  For the purpose of lobbying and conflict of interest disclosure,  what is the appropriate method of attribution of the costs to each donor?


(3)  Does the $l,000 limit on gifts and honoraria in Section 85400 apply to the above-mentioned payments received by the officials?

CONCLUSIONS


(1)  The meals, beverages and other benefits received by the officials meet the definition of "gifts."
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(2)  Each organization or individual which is a "lobbyist employer" or a "$5,000 filer" must disclose as an "activity expense" on its lobbying disclosure report that portion of the amount it paid which benefited state officials, and the total amount of the benefit received by each state official.  In addition, a notation must be made to indicate that the activity expense was shared by others.


If a lobbyist or a lobbying firm makes a payment toward the gift, or "arranges" the gift, the entire amount of the gifts received by each state official must be attributed to the lobbyist or lobbying firm.  A lobbyist or a lobbying firm may not make a payment toward, or arrange for, gifts which benefit a reportable person if the aggregate value is more than $l0 in a calendar month.


If the total value of the pro-rata benefits received by each official is $50 or more, each official who is required to file conflict of interest disclosure statements (Statement of Economic Interests, Form 72l or Form 730) must disclose the gift on his or her statement of economic interests.  Disclosure of the names of individual donors is required only if an individual donor has provided gifts totaling $50 or more during the calendar year.


(3)  Because the gifts which are the subject of this letter 

are not "payments for any speech, article, or published work on a subject relating to the governmental process," the $l,000 limitation in Section 85400 does not apply.  

ANALYSIS


(1)  Section 82028 defines "gift," in part, as "any payment to the extent that consideration of equal of greater value is not received."  With regard to determining whether food and beverages received by an elected officer or candidate are "gifts" or "contributions," Regulation l8228 provides that, with certain exceptions which do not apply in this situation, "payments made to an elected officer or candidate for his or her food are gifts."    Appointed officials do not receive contributions.  Therefore, there is no question that, under the facts provided, the food and beverages received by the appointed officials are "gifts."


(2)  With regard to disclosure of gifts paid for by more than one person under the Act's lobbying provisions, lobbyists and lobbying firms which make payments toward, or "arrange" for, gifts to officials must disclose the total amount of the gift as an "activity expense."  (In re Smithers (l975) l FPPC 42; In re 
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I.G.A. (l982) 7 FPPC 1;   Berman Advice Letter, No. A-8l-099; see also, "Information Manual On Lobbying Provisions Of The Political Reform Act," pages l2, 29, and 78, copies enclosed.)


Lobbyist employers and others who make payments toward gifts to officials are required to disclose as an "activity expense" only that amount which they paid.  They must also make a notation 

on the lobbying disclosure report (Form 635) that their payment was a portion of the total amount of the gift, the remainder of which was paid by others, and list the total value of the gift.  


With regard to the duty of an official to disclose the gift(s), an official must disclose the source of a gift, or any number of gifts from a single source, with a value of $50 or more in a calendar year.  (Section 87207(a)(l).)  In addition, Regulation l8726.6 provides:


A gift which is received from multiple donors must be


disclosed if the gift's value equals or exceeds $50.


The names of donors who individually have given less


than $50 need not be separately disclosed; it is 


sufficient to describe in general terms those who gave


the gift.  If, however, any donor or his or her agent


or intermediary gave $50 or more, his or her name


must be disclosed.


(3)  With regard to application of the limitation on gifts and honoraria, Section 85400 provides:


No elected officeholder shall accept any gift or


honorarium for any speech, article, or published


work on a subject relating to the governmental


process from any single source which is in excess


of one thousand dollars ($l,000), in any calendar


year, except reimbursement for actual travel


expenses and reasonable subsistence in connection


therewith.
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You have indicated that the payments the officials will receive in connection with the CLF conference are not provided in connection with a speech, article or published work on a subject relating to the governmental process.  Therefore, the payments are not subject to the limitation in Section 85400.  (Regulation l8540, copy enclosed.)


However, as discussed in (l) above, the benefits received by the officials are reportable "gifts" if the total value of the benefits is $50 or more.  (Section 87207(a)(l).)


If you have any questions about this letter, please call me at (9l6) 322-5662.







Sincerely,







Kathryn E. Donovan







General Counsel







By:  Jeanne Pritchard








Division Chief








Technical Assistance and








 Analysis Division

