




February 28, l990

Honorable Nicholas C. Petris

California State Senate

State Capitol

Sacramento, CA  958l4






Re:  Your Request For Advice







Our File No. A-90-079

Dear Senator Petris:


You have requested advice under the conflict of interest  disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


You own a 6% interest in a commercial building.  You are one of a dozen owners through a formal limited partnership agreement.  The partnership has a name.  How should this investment be disclosed?

CONCLUSION


The formal limited partnership of which you are one of the owners should be disclosed on Schedule A (Investments) of the Form 72l.  In addition, if you received income of $250 or more from the partnership during the calendar year, you must disclose the income on Schedule D.


Because your ownership interest in the partnership is less than l0%, you are not required to disclose the interests in real property held by the partnership, and you are not required to disclose the names of sources of income received by the business.
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ANALYSIS


As an official designated in Section 87200, the Act requires that you file annual statements of economic interests (Form 72l).  The following must be disclosed on your annual statements:


- On Schedule A, investments in which you had an ownership interest of $l,000 or more at any time during the calendar year;


- On Schedule B, interests in real property which you hold directly (i.e, not through a partnership or other business entity) in which you had an ownership interest of $l,000 or more at any time during the calendar year;


- On Schedules D and E, income and loans of $250 or more during the calendar year received from a single source;


- On Schedules F and G, gifts and honoraria received during the calendar year with an aggregate value of $50 or more from a single source; 


- On Schedule H-2, the name of any source of income to a business entity (such as the partnership described in your letter) of which your ownership interest was l0% or more, if your pro-rata share of the income received by the business entity from a single source was $l0,000 or more during the calendar year; and


- On Schedule H-3, the name of any source of rental income from real property you own directly (i.e., not through a business entity such as a real estate limited partnership), if you received $l0,000 or more in rental income from the person during the calendar year.


Sections 87206 and 87207 set out the information which must be disclosed for each reportable investment, interest in real property and source of income.


The question you have asked us to address in your letter concerns disclosure of a formal, limited partnership which owns a commercial building.  The Act's definition of "investment" includes any financial interest in a business entity, including a partnership.  (Section 82034.)   When a formal partnership is created, the partnership must be disclosed on Schedule A. 


In addition, if your ownership interest in any partnership is l0% or greater, you must disclose:

Senator Petris

Page Three


-- On Schedule C-l, any interests in real property or investments held by the partnership if your pro rata ownership interest in any holding is $l,000 or more;


-- On Schedule H-2, any source of income to the partnership, of which your pro rata share of income paid by the source to the partnership was from any single source was $l0,000 or more.


If your ownership interest in a partnership is less than l0%, you are not required to disclose investments and interests in real property held by the partnership, and you are not required to disclose any source of income to the partnership.


In either case, if you receive $250 or more in income from the partnership, you must disclose the income on Schedule D.


In our telephone conversation, we discussed whether a "business entity," in the form of a partnership, is created by virtue of shared ownership of real property, but for which no partnership or other business entity is formally created.  When two or more individuals own a piece of real property, a "business entity" exists, even though no formal partnership is created.  (See Section 82005.)  In such a situation, an "investment" in the business entity may be disclosed on Schedule A of the Form 72l.


You have pointed out that, in past years, you have received conflicting advice from Commission staff concerning the proper method of disclosing such partnerships.  It is true that Commission staff generally has advised in the past that when an official owns a portion of an interest in real property, and no formal partnership or other business entity is created, the interest in real property may be disclosed on Schedule B.  In the case of an ownership interest of less than l0%, this method of disclosure actually results in more disclosure because information concerning the location of the real property, as well as the value of the official's share, are disclosed.  
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The Commission will be asked to consider a regulation defining the term "business entity" for purposes of conflict of interest disclosure under the Act.  Until the regulation is adopted, we believe it is appropriate to disclose interests in real property which are owned jointly with other people, but for which no formal partnership or other business entity has been created, in either method described above.  That is:


(l)  A partnership may disclosed on Schedule A and, if the official's ownership interest in the partnership is l0% or greater, each interest in real property owned by the partnership, of which the official's pro-rata share is $l,000 or more, must be disclosed on Schedule C-1.  Schedule H-2 must also be completed if the official's pro-rata share of income received by the partnership is $l0,000 or more from a single source.  (In this case, the real property is NOT reported on Schedule B.)  

OR


(2)  The interests in real property may be disclosed on Schedule B, and the official's pro-rata share of income received from each interest must be reported on Schedule D, if the official's pro-rata share is $250 or more.  In addition, if any one renter makes payments of which the official's pro rata share is $l0,000 or more, the name of the renter must be disclosed on Schedule H-3.  (In this case, the partnership is NOT reported on Schedule A, and Schedules C-l and C-2 do not apply.)  


I hope this letter adequately answers your questions.  If you have additional questions, please call me at (9l6) 322-5662.







Sincerely,







Kathryn E. Donovan







General Counsel







By:  Jeanne Pritchard








Division Chief








Technical Assistance and








 Analysis Division

