




May 24, 1990

Ralph J. Grant

Treasurer

Elihu Harris for Mayor Committee

505 - 14th Street, Suite 950

Oakland, CA  94612






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-90-144

Dear Mr. Grant:


This is in response to your letter requesting advice with respect to the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Please note, however, that formal written advice is necessarily fact dependent.  Consequently, Regulation 18329(b)(8)(D) (copy enclosed) provides that formal written advice will be declined where the questions are hypothetical in nature.  Thus, we can only provide these general guidelines with respect to your questions.  

QUESTIONS


1.  If a partnership does not make any contributions to candidates, does the Act restrict the ability of the individual partners to contribute?


2.  If a partnership contributes $1,000 to a candidate, does the Act restrict the ability of the individual partners to contribute to the same candidate?


3.  Do the answers change if two of the partners are husband and wife?


4.  Do the answers change if there are only two partners rather than three or more?

CONCLUSIONS


1.  Individuals, whether members of a partnership or not, may contribute up to $1,000 to a candidate in a fiscal year.  However, the Act requires the cumulation of contributions where one person directs and controls the contributions of another person.


2.  Where a partnership is made up of two or more controlling owners with equal ownership and control over the partnership, cumulation of contributions with the individual partners is not required.  Thus, the partnership and the controlling partners may independently make the maximum contributions allowed by law to the same candidate.  However, where one partner in fact directed and controlled the contributions of the partnership, that partner's contributions would be cumulated with those made to the same candidate by the partnership.


3.  Husbands and wives are treated as separate persons with respect to the contribution limits of the Act.  Thus, if husband and wife each controlled 50 percent of a partnership, contributions made by the partnership and either spouse would only be cumulated with contributions made by the spouse who in fact directs and controls the contributions of the partnership.


4.  The number of partners is not relevant as to whether cumulation is required under the Act.  The test is whether one person in fact directs and controls the partnership's contributions.  

DISCUSSION


The Act, as amended by Proposition 73, provides that contributions from persons to candidates for elective office are limited to $1,000 per fiscal year. (Section 85301(a).)  However, under some circumstances the Act requires that contributions made by more than one person be cumulated and the persons treated as a single contributor to determine if they have reached the contribution limits of the Act.  


Cumulation of contributions is required under two lines of authority.  First, in 1976, the Commission set out standards for the cumulation of contributions in two opinions, In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140 and In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 150 (copies enclosed).  In the Lumsdon Opinion, the Commission found cumulation of contributions was required where contributions were made by a corporation and the corporation's majority shareholder.  In the Kahn Opinion the Commission concluded that cumulation of contributions was required where contributions were made by a parent company and its wholly owned subsidiary.  Both of the opinions focused on the ability of one person to control the contributions of another.


In addition, at the Commission's June 1989 meeting, Regulation 18531.5 (copy enclosed) was adopted to further clarify when cumulation is appropriate.  Specifically, where the question concerns two contributors which are both business entities, Regulation 18531.5 requires cumulation under the following circumstances:


(a)  If the same person or a majority of the same persons in fact directs and controls the decisions of two or more entities to make contributions or expenditures to support or oppose a candidate or candidates for elective office, those affiliated entities shall be considered one person, one political committee, or one broad based political committee for purposes of the contribution limitations in Government Code Sections 85301, 85302, 85303 and 85305.


(b)  Business entities in a parent-subsidiary relationship and business entities with the same controlling (more than 50-percent) owner shall be considered one person for purposes of the contribution limitations in Government Code Sections 85301, 85302, 85303 and 85305, unless the business entities act completely independently in their decisions to make contributions and expenditures to support or oppose candidates for elective office.  For purposes of this section, a parent-subsidiary relationship exists when one business entity owns more than 50 percent of another business entity.


When considered together, these two lines of authority lead to the conclusion that unless one person or a majority of the same persons in fact directs and controls the contributions of another person to the same candidate, cumulation is not required.  (Recht Advice Letter, No. I-89-571; Leidigh Advice Letter, No. I-89-637; Pines Advice Letter, I-89-703, copies enclosed.)  


As applied to your hypotheticals, absent some indication that any of the individual partners in fact directs and controls the contributions of the partnership, cumulation of the partnership's contributions and the contributions of the individual partners would not be required.  Consequently, the partnership may contribute $1,000 to a candidate in a fiscal year.  In addition, the individual partners may independently make contributions of $1,000 to the same candidate during the same fiscal year.  


Finally, husbands and wives are treated as separate persons with respect to the contribution limits of the Act.  (Clendenin Advice Letter, No. I-89-623, copy enclosed.)  Thus, husband and wife can each make contributions of $1,000 to the same candidate.  If husband and wife each controlled 50 percent of a partnership, cumulation of contributions made by the partnership and either individual would only be required where one of the individuals in fact directs and controls the contributions of the partnership.  


However, please note that each contribution made by the partnership must be analyzed separately to determine if any one partner in fact directed or controlled that specific contribution.


I trust this letter has addressed your questions.  Should you have any further questions regarding this matter or a specific decision that you would like advice on, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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