




April 4, 1990

Suzanne L. Glad

Deputy Director for External Affairs

California Museum of Science and Industry

700 State Drive

Los Angeles, CA  90037






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-148

Dear Ms. Glad:


This letter is in response to your request for advice under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your request for advice is of a general nature and seeks general guidelines, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).  
We do not provide advice concerning provisions of law other than the Act.  You may wish to consult with the Attorney General's Office regarding other provisions of law such as the California constitution which prohibits the gift of public funds.   

QUESTION


For purposes of the disclosure provisions of the Act, what is the appropriate valuation of a gift of a parking pass given to a public official?

CONCLUSION


For purposes of the disclosure provisions of the Act, the value of a gift of a parking pass is the fair market value of the actual use of the pass by the official and by any other user of the pass.  However, if the pass is issued for and used by the official exclusively in connection with the public official's official business, disclosure is not required. 

FACTS


The California Museum of Science and Industry (the museum), a public entity, issues free parking passes for its courtesy parking lot.  The passes are issued each August for the following year and are distributed to museum staff, donors, corporate sponsors of exhibits, volunteers and public officials.  In order to receive a free parking pass, donors must contribute $550 to the museum.  Corporations which contribute $25,000 also receive free parking passes.  The passes issued to public officials do not show the name of the public official to whom the passes have been issued. 


The museum parking lot is adjacent to a sports arena where a wide range of events takes place.  The parking lot is available to members of the public who visit the museum or attend events at the sports arena.  Members of the general public who wish to use the parking lot must pay $1 on week days and $5 on weekends.


You have received inquiries from legislators who wish to determine the value of the parking pass for purposes of disclosure in their annual financial disclosure statements.  In the future, you wish to provide all public officials who receive free parking passes with this information. 

ANALYSIS


Section 87207(a)(1) requires that public officials report the name and address of each source of gifts with an aggregate value of $50 or more within a calendar year.  Section 82028(a) defines "gift" as:


... any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.






Section 82028(a).

The parking passes are not available to members of the general public.  Thus, to the extent that the museum does not receive consideration of equal or greater value from the public official who receives a parking pass, the pass constitutes a gift to the public official.


The Act requires public officials to file annual financial disclosure statements disclosing among other things gifts of $50 or more received during the previous calendar year.  (Sections 87203 and 87207; Regulation 18723, copy enclosed.)  For purposes of disclosure, the value of a gift pass is the fair market value of the actual use of the pass by the official, including guests accompanying the official, plus the fair market value of any use by any person or persons to whom the official transfers the privilege of the use of the pass.  (Regulation 18726.3(a), copy enclosed.)


In the present situation, the fair market value of the parking pass is the price which a person would otherwise have to pay to use the parking lot.  You have stated in your request for advice that a member of the public who wishes to use the parking lot must pay $1 on week days and $5 on weekends.  Therefore, when the pass is used on week days, the value is $1 per use.  On weekends, the value of the pass is $5 per use.  Thus, for reporting purposes, the value of the pass is the cumulation of the actual use of the parking pass by the public official and by anyone else to whom the official transfers the privilege of using the pass during the calendar year.  


  However, we have previously advised that when the parking pass is issued for use while on official business, such as legislative meetings held at the museum, the public official need not disclose the receipt of the pass.  (In re Thomas (1977) 3 FPPC Ops. 30, copy enclosed.)  Therefore, if a parking pass is issued to a public official and the official uses the pass for official business only, no reporting obligations are incurred.  If the pass is used for personal purposes unrelated to official duties, then such uses for personal purposes should be valued and disclosed as discussed above.   


Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Kathryn E. Donovan






General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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