




May 21, 1990

Lyle L. Lopus

Assistant City Attorney

City Attorney's Office

39700 Civic Center Drive

P.O. Box 5006

Fremont, CA  94537






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-152

Dear Mr. Lopus:


This letter is in response to your request for advice regarding the duties and responsibilities of a city councilmember under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your letter does not request advice pertaining to a specific situation before the councilmember but rather seeks general guidelines.  Moreover, you have not provided us with the name of the councilmember whose duties are in question, nor is it stated in your letter that this person has authorized your request for advice.  Accordingly, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed.)  


Specifically, you are requesting advice regarding application of the nexus provisions of Regulation 18702.1 (copy enclosed) to a city councilmember who is a professional real property appraiser.  You do not presently have actual facts on which to request formal advice.  However, you expect that circumstances similar to those posed in your request for advice will arise in the near future and you wish to be prepared to address the issues promptly.  To that extent, you have posed the following questions for our consideration.


We do not provide advice concerning provisions of law other than the Act.  You may wish to consult with the Attorney General's Office regarding other provisions of law such as Section 1090 which prohibits government officials from having an interest in contracts with their agencies.   

QUESTIONS


1.  A councilmember is a self-employed appraiser.  The councilmember has performed an appraisal for the overall project designer for a developer.  Upon completion of the plans for the project, the developer appears before the city council with a complete project proposal which is based in part on the appraisal performed by the councilmember.  Do the "nexus" provisions of the Act disqualify the councilmember from participating in the decision to approve or disapprove the project?


2.  A councilmember is a self-employed appraiser.  Prior to his election to the city council, the city retained his services to appraise a site considered for acquisition for a park.  The city council is now considering purchase of the land.  Do the "nexus" provisions of the Act disqualify the councilmember from participating in decisions regarding purchase of the land?


3.  A councilmember is an employee of a family-operated appraisal firm.  The councilmember receives a regular salary or in the alternative receives an hourly rate for each job performed or receives a percentage of the firm's charge for each appraisal he performs.  Clients of the firm appear before the city council or are indirectly involved in a decision by the city council.  Do the "nexus" provisions of the Act disqualify the councilmember from participating in these decisions? 


4.  For purposes of the conflict-of-interest provisions of the Act, what constitutes a source of income for an appraiser whose earnings derive from hourly wages or a percentage of the fees charged by his employing firm for the work he performs?

CONCLUSIONS


1.  Absent a connection between the appraised value of the project and the government decision to be made, the "nexus" provisions of the Act do not disqualify a councilmember from participating in a decision to approve or disapprove a development project for which he or she has performed an appraisal.  Please note, however, that the councilmember will nevertheless be disqualified from participating in the decision if the developer was a source of income to the councilmember of $250 or more during the 12 months preceding the decision.


2.  The "nexus" provisions of the Act disqualify a councilmember who appraised the land for the city from participating in a decision to purchase the land for a park.  However, the "public generally" exception applies and the councilmember need not disqualify from participating in the decision.


3.  If the councilmember has an investment of $1,000 or greater in the firm and has a 10-percent or greater ownership interest in the firm, then the discussion in answer to your first question is equally applicable to these facts.  Also, if there is a nexus between the decision and work previously performed by the councilmember in his or her capacity as an appraiser, the councilmember must disqualify.  


4.  For purposes of the conflict-of-interest provisions of the Act, only the firm is a source of income for an appraiser whose earnings derive from hourly wages or a percentage of the fees charged by his or her employing firm for the work he or she performs.

ANALYSIS


Initially we point out that you have correctly stated in your request for advice that the "nexus" provisions of the Act (Regulation 18702.1(d)) apply when a source of income to a public official is either directly or indirectly involved in a decision before the official.  This is so because a public official may not use his or her official position to accomplish that for which he or she receives payment in his or her private capacity.  (Chin Advice Letter, No. A-88-091, copy enclosed.)


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act is to ensure that public officials, whether elected or appointed, perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  In furtherance of these objectives, Section 87100 prohibits a public official from making, participating in or attempting to influence any governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.  A councilmember is a public official  (Section 82048.) 


An official has a financial interest in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his immediate family or on:



(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.

* * * 


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.



(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

* * * 


For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.






Section 87103(a), (c), and (d).

Question 1


In your first question, you have asked us to assume that the councilmember is self employed.  For purposes of our discussion we also assume that the councilmember has a business position and an investment interest in his firm which is greater than $1,000.  (Section 82034.)  We also assume that the councilmember's firm is a source of $250 or more in income to the councilmember.  Finally, clients of his firm are sources of income to the councilmember when the councilmember's pro rata share of a client's payments to his firm total $250 or more in the twelve-month period preceding the decision.  (Section 82030(a).)  Under this set of facts, the councilmember is required to disqualify himself from participating in any city decision which would foreseeably and materially affect either his firm or a client who is a source of income of $250 or more to the councilmember in the preceding twelve months in a manner that is distinguishable from the effect on the public generally. 


In order to determine whether the councilmember must disqualify himself, first you must determine the foreseeability of a financial effect of the decision upon the councilmember's business or any of the clients of the business who have been a source of income of $250 or more to the councilmember during the preceding twelve months.  If it is foreseeable that the decision will have a financial effect, it must be ascertained whether the financial effect will be "material" to determine whether the councilmember may participate in the decision.  Regulations 18702.1 and 18702.2 (copy enclosed) set forth the criteria that apply in making this determination.


In addition, the councilmember will be required to disqualify himself if there is a "nexus" between the purpose for which the councilmember received income and the governmental decision.  A nexus situation exists if the official receives income to achieve a goal or purpose which would be achieved, defeated, aided, or hindered by the decision.  (Regulation 18702.1(d).)  Let us assume, for purposes of our analysis, that an architect-councilmember prepares a design for the overall project designer for a developer.  When the developer appears before the councilmember seeking approval for his or her project, the councilmember will be in a position to approve the design which he was paid to prepare.  Thus, there is a disqualifying nexus because the public official would be using his official position to accomplish that for which he received income to accomplish in his private capacity.  Under such circumstances, the councilmember could not participate in the decision to approve the developer's project proposal.


You have advised me that a developer usually employs the services of an appraiser to determine the value of land he or she intends to develop.  Based on the appraisal, a developer may negotiate an option to purchase the land.  When the developer appears before the council with his or her development proposal, approval or disapproval of the proposed development is unrelated to the value of the land.  Any development fees imposed on the developer are based on population density and not on the value of the land.  Therefore, there is no nexus between the appraisal performed by the councilmember and approval or disapproval of the project.  However, if the councilmember has received income in excess of $250 from the developer in the twelve months preceding the decision, the councilmember may have to disqualify from participating in the decision whenever the developer appears directly before the city council.  (Regulation 18702.1.)


Applying our analysis to your facts, we conclude that if the appraisal for the overall project designer for a developer included recommendations for further appraisals before proceeding with the project there would be a nexus between the purpose for which the councilmember received income and the decision before the council.  There would also be a nexus if approval of the project hinged on the value assigned to the property assessed.  Otherwise, in the absence of a nexus, the only disqualification would be based on the materiality of the effect of the decision on the councilmember's sources of income, as discussed above. 

Question 2


We proceed now to analyze your second question in which you ask us to assume that the councilmember appraised a parcel of land under contract with the city prior to his election to the city council.  The city is now considering the purchase of the land for use as a park.  In this instance, the "nexus" provisions of Regulation 18702.1(d) apply because the value of the land is determined by the appraisal and the councilmember would be approving the purchase based on the appraisal for which he received payment.  Assuming, however, that no other financial interests require the councilmember to abstain from participating in the decision, no disqualification is required because the decision to purchase the land for a park will affect the councilmember in a manner that is not distinguishable from the effect on the public generally.  (Regulation 18703, copy enclosed.)

Question 3


In your third question, you ask us to assume that the councilmember is an employee of a family-operated appraisal firm. If the councilmember has an investment of $1,000 or greater in the firm and has a 10-percent or greater ownership interest in the firm, then the discussion in answer to your first question is equally applicable to these facts.  (See Sections 82030 and 87103.)  Furthermore, if the firm has been a source of income of $250 or more to the councilmember during the preceding 12 months, the councilmember must disqualify himself or herself from participating in decisions concerning his or her firm which will have a material financial effect upon the firm.  Also, if there is a nexus between the decision and work previously performed by the councilmember in his or her capacity as an appraiser, the councilmember must disqualify. 

Question 4


In response to your fourth question, we conclude that only the firm is a source of income to the councilmember.  Conversely, if the councilmember had an investment interest in the firm greater than $1,000, and if the councilmember owned a 10-percent interest in the firm or greater, then clients of the firm would be sources of income to the councilmember.  The amount of income attributed to the councilmember in these circumstances would be a pro rata share of the income received by the firm from each client.  (Section 82030.)  


Clients of the firm are those individuals who do business with the firm.  Thus, for example, if an engineer does business with the firm on behalf of a developer, the engineer is a client of the firm and not the developer.  This is so because the engineer independently initiates the financial relation with the firm, provides direction where necessary, and is responsible for payment.  Thus, the engineer is the sole source of income to the firm and not the developer.  (See Advice letters to Hart, No. A-83-264; Schechtman, No. A-87-031; and Huguet, No. I-87-330, copies enclosed.)


I trust this letter adequately responds to your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Kathryn E. Donovan






General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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