






April 4, 1990

Louise Elliott

Keenan & Associates

Assistant Vice President

5820 Shellmound St., Ste. 875

Emeryville, CA  94608






Re:
Your Request for Informal Assistance Our File No. I-90-197

Dear Ms. Elliott:


You have requested advice concerning the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is one for general assistance on behalf of a third party.  Accordingly, we are treating it as a request for informal assistance.

QUESTIONS


When promulgating a conflict of interest code for the School Employee Benefits Association, a Joint Powers Agency (the "JPA") including a community college district, should you be following the procedures for multi-county agencies as set out in Regulation 18750.1, or instead, should you be following the procedures for state agencies set forth in Regulation 18750?

CONCLUSION


For purposes of the Act, a joint powers agency is a "local government agency."  Thus, the JPA would not follow the procedures for state agencies set forth in Regulation 18750.  Whether the JPA in question would follow the procedures set forth in Regulation 18750.1 depends on whether its jurisdiction includes more than one county.  


In accordance with Regulation 18750.1 (copy enclosed), a joint powers agency whose jurisdiction encompasses more than one county shall refer to the Fair Political Practices Commission (the "Commission") as its code reviewing body.  As the code reviewing body for multi-county jurisdictional agencies, we require that the joint powers agency follow the procedures set out in Regulation 18750.1 when adopting or amending its conflict of interest code.


A joint powers agency whose jurisdiction remains solely within one county would refer to that county's board of supervisors as its code reviewing body.  Similarly, a joint powers agency whose jurisdiction is solely within one city would refer to that city's city council as its code reviewing body.  (Section 82011.)

FACTS


The School Employee Benefits Association, a newly formed JPA in Stanislaus County has secured the services of your firm, Keenan & Associates, to develop its conflict of interest code as required by Government Code Section 87300.  


Keenan & Associates proceeded with the development of the written public notice and proposed code as instructed by the Commission during a conflict of interest code seminar held September 26, 1989, in San Francisco, and as set out in Regulation 18750.1.


Based upon the documentation you submitted with your letter, we are unable to independently determine the jurisdiction of the JPA.  However, based on past code packages prepared by Keenan & Associates, and your recent attendance at a Commission sponsored seminar pertaining to the development of conflict of interest codes, we feel confident in the accuracy of your determination that the JPA is in fact a multi-county jurisdictional agency. 

ANALYSIS


For purposes of the Act, a "local government agency" means a county, city or district of any kind including a school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.  (Section 82041, emphasis added.)  Thus, administering agencies of a joint powers agency formed in accordance with Government Code Section 6507 to benefit a community college district are considered local government agencies.


Regulation 18750.1 describes the procedures for the promulgation and adoption of the conflict of interest codes for local government agencies with jurisdiction in more than one county.  If the jurisdiction of this newly formed JPA is solely within Stanislaus County, the Commission would not be the code reviewing body.  Instead, the JPA should be contacting that county's board of supervisors for instruction.  If, however, the JPA's jurisdiction involves more than one county, you are correct in referring to the Commission as its code reviewing body.


It was mentioned in your March 9, 1990 letter that the attorney for the Yosemite Community College District believes that the "proposed conflict of interest code and public notice do not comply with...the requirements for state entities found in the Act, nor with regulations propounded by the FPPC."  We are aware of recent legislation which may specifically designate community colleges as "state agencies".  According to the Office of the Chancellor of the California Community Colleges, the effect of this legislation on the status of community college districts as state agencies has yet to be resolved.  


Accordingly, it is premature for the Commission to consider whether this legislation might have changed the status of community college districts and related joint powers agencies from local to state agencies for purposes of the Act.


I hope that I have answered your questions and concerns regarding this matter.  Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5901 if you should have questions regarding the above advice.







Sincerely,

Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
Cheryl A. Hoff

Staff Services Analyst

Legal Division
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