




May 10, 1990

Barbara Milman

Staff Counsel

Assembly Rules Committee

Senator Hotel

1121 L Street, Room 400

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-90-206    

Dear Ms. Milman:


This is in response to your letter requesting advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your questions are general in nature and you have not named a specific elected official on whose behalf you have requested this advice, we can only provide the following informal responses to your questions.  

QUESTION


All of the following mailers which promote a candidate's election to office and also include references to other candidates will be paid for by the candidate's campaign funds and will be prepared, paid for, and circulated without the involvement of other candidates.  Are expenditures by the candidate for the mailers permitted under the "trust" and "transfer" provisions of the Act?


a.  A slate mailer listing the candidate and other candidates.


b.  A campaign mailer which includes a photograph of the candidate with another candidate.


c.  A campaign mailer which includes an endorsement of the candidate by another candidate.


d.  A campaign mailer which includes the photograph or references to the candidate's opponent.

CONCLUSION


Campaign funds may be used to pay for a slate mailer which endorses other candidates, or campaign mailers which include a photograph of the candidate with another candidate, an endorsement of the candidate by another candidate, or photographs or references to the candidate's opponent, provided the mailings are circulated only in the candidate's district and the mailers will not be circulated at the behest of the other candidate or candidates.

FACTS


Your questions pertain to the following hypothetical situation:  


Candidate A is running for mayor, and Candidate B is an incumbent Assemblymember who is running for reelection to the Assembly.  Candidate A wishes to circulate a variety of mailings, including a slate mailer, a mailing listing candidates that endorse him, mailings including photos of him with various statewide elected officials, and mailers that critique his opponent's record.  All of these mailers will contain the name, photograph or reference to the Assembly candidate.  All the mailers will be paid for with Candidate A's campaign funds.  Finally, all the mailers will be prepared, paid for and circulated independently of Candidate B, the Assembly candidate.  

ANALYSIS

The Transfer Prohibition


In June of 1988, Proposition 73 enacted new restrictions on the use of campaign funds that have been incorporated into the Act.  (Section 85202(b); Section 85304.)  Section 85304 provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


This section has been interpreted to prohibit the transfer of campaign funds or campaign assets between candidates.  In our telephone conversation I mistakenly referred to the statutory provision at issue in your questions as the transfer provision, Section 85304.  In fact, under all the hypotheticals you presented, the transfer provision is not implicated.  


In each hypothetical, the candidate circulating the mailing is paying for the mailing from his own campaign funds.  Further the mailing is produced, paid for and circulated without any involvement of the other candidate.  Since the Assembly candidate is not involved in the mailing, he presumably does not provide goods, services or money to the mayoral candidate, and thus, the Assemblymember does not violate the transfer provision.   The provision of an endorsement to the mayoral candidate alone is merely the provision of volunteer personal services which is expressly exempted from the definition of "contribution" in the Act.  (Section 82015; In re Adams (1976) 2 FPPC Ops. 127, copy enclosed.)


Moreover, since all the mailings will be prepared, paid for and circulated independently of the Assemblymember and not at the Assemblymember's behest, payment for the mailer by the mayoral candidate would not be treated as a contribution to the Assembly candidate.  Thus, the mayoral candidate would also not be in violation of the transfer provision.


However, if the mailing is produced at the behest of the Assembly candidate, the mailer will be treated as an in-kind contribution to the Assembly candidate and would violate the transfer provision of the Act.  Under such circumstances the cost of the mailing would have to be divided between candidates participating in the circulation of the mailing and each would have to pay their pro-rata share directly to the vendor to ensure that the transfer provision has not been violated.  (Olson Advice Letter, A-89-597, copy enclosed.)  

The Trust Provision


Section 85201(c) requires candidates for public office to deposit all campaign contributions they receive into a campaign bank account.


Section 85202(b) states:


All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to Section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.


Section 85801 states in pertinent part:



An expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a political purpose.  An expenditure associated with holding office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  Expenditures which confer a substantial personal benefit shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.


Thus, the question you present turns upon whether the candidate's campaign funds are properly spent under Sections 85202(b) and 85801.


The expenditure of campaign funds for the purposes set forth in your letter is obviously not an expenditure that has a legislative or governmental purpose.  Therefore, such expenditures do not satisfy that part of Section 85801 which permits expenditures associated with holding office.


More problematic is whether the expenditures are for seeking office.  Section 85801 appears to say that any expenditure of campaign funds which is "reasonably related to a political purpose" is a legitimate expenditure for seeking office.  However, an examination of other provisions of the Act and of the history of Section 85202(b) indicate that this is not the case.


First, Sections 85802, 85802.5, 85804 and 85805 clearly limit the broad language of Section 85801.  Second, Section 85202(b) itself must be given meaning beyond that of Section 85801.


At the time of Proposition 73's passage, the only restrictions upon a candidate's use of campaign funds were set forth in Elections Code Sections 12400 through 12407.  These restrictions prohibited a candidate's personal use of campaign funds (Elections Code Sections 12401 through 12403) and set forth requirements for the disposal of surplus campaign funds (Elections Code Section 12404).


The passage of Proposition 73 imposed additional restrictions on the use of campaign funds.  In addition to Section 85304, Section 85202(b) explicitly states that such funds are held in trust and can only be spent for seeking elective office or for expenses associated with holding office.  Since the personal use restrictions of the Elections Code were already in effect when Proposition 73 passed, it seemed clear that Section 85202(b) had a meaning beyond those provisions.  Indeed, established rules of statutory construction required an interpretation in which each word or phrase of Proposition 73 was presumed to have meaning.  (Rogers v. Alvas (1984) 160 Cal.App.3d 997, 1004.)


Effective January 1, 1990, the Legislature revised the personal use provisions of the Elections Code and moved them to  Chapter 5 of the Act (see Stats. 1989, Ch. 1452.)  As part of this revision, the Legislature added Section 85801, as well as Sections 85800 and 85802 through 85807. 


This new personal use law undoubtedly contains much more explicit requirements than the previous version of that law.  However, it does not essentially alter the rules that previously applied to determine whether or not campaign funds were legitimately expended for seeking elective office.  The new version of the law, therefore, does not alter the imperative that Section 85202(b) be given a meaning beyond that of traditional personal use.  Furthermore, Section 85801, as literally applied, raises a serious question as to whether that section constitutes an amendment that furthers the purposes of the Act.  (See Section 81012(a).)


Accordingly, the Commission, both before and after the effective date of the new personal use law, has interpreted Sections 85202(b) and 85801 to require a direct relationship between a candidate's campaign expenditure and his or her campaign for office in order for the expenditure to be legitimately associated with seeking that office.  In addition, since the effective date of the new personal use law, such an expenditure is not permitted if it otherwise violates the prohibitions set forth in Sections 85802, 85802.5, 85804 or 85805.  For example, if a candidate expends campaign funds for nonspecialty clothing, the expenditure arguably has a reasonable relationship to a political purpose under Section 85801 in that the candidate needs to appear well-dressed in making campaign appearances.  However, Section 85802(d) specifically prohibits such a purchase with campaign funds.  Likewise, where a candidate transfers campaign funds to a political action committee for its use in making contributions to or independent expenditures on other candidates, the transfer has no direct relationship to the candidate's own campaign for office and is not permitted under Section 85202(b).  (See Dowell Advice Letter, No. A-89-566, copy enclosed.)


Your questions must be examined in light of this history.  In your hypothetical questions, the mayoral candidate intends to make expenditures from his campaign funds for the mailers to promote his own election to office.  The purpose for inclusion of the other candidates in the mailer would be to lend greater credibility to the mailer and the mayoral candidate.  Thus, the predominant purpose behind the mailing is to further the candidate's own campaign.  Consequently, we conclude that expenditures for such mailers in the candidate's own district which are intended to further the candidate's election to office have a direct relation to the mayoral candidate's campaign for office.  The fact that the mailers have an incidental benefit to other candidates does not make the expenditure  an independent expenditure in violation of Section 85202(b).


Please note, however, that if the mailer is circulated outside the jurisdiction in which the mayoral candidate is running for election, the requisite relationship to seeking office would be missing.  (Propper Advice Letter, No. I-86-268, copy enclosed.)  For example, where a mailer is sent into the Assemblymember's district and not into the mayoral candidate's district, the mailer bears no direct relationship to the mayoral candidate's election.  Under such circumstances the trust provision would be violated.  


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,

Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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