




April 24, 1990

Raymond S. Ilgunas

Deputy City Attorney

Office of City Attorney

Los Angeles, CA  90012






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-90-237

Dear Mr. Ilgunas:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Los Angeles City Councilmember John Ferraro regarding his responsibilities pursuant to the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").   

QUESTION


May Councilmember Ferraro use campaign funds to send a mass mailing in conjunction with Assemblymember Mike Roos conveying birthday greetings to all the constituents in the overlapping portions of their districts?

CONCLUSION


Councilmember Ferraro may use campaign funds to send a mass mailing in conjunction with Assemblymember Mike Roos conveying birthday greetings to all the constituents in the overlapping portions of their districts.  However, the cost of the mailing must be shared equally by Councilmember Ferraro and Assemblymember Roos and each must pay his portion directly to the vendors.  

FACTS


Councilmember Ferraro and Assemblymember Roos have jurisdictions that overlap in some areas.  Assemblymember Roos has made it a practice to send annual birthday greetings, paid for with campaign funds, to persons in his Assembly district.  Councilmember Ferraro would like to do the same in his jurisdiction.


In addition, Councilmember Ferraro would like to use campaign funds to send a mass mailing in conjunction with Assemblymember Mike Roos conveying birthday greetings to all the constituents in the overlapping portions of their districts.  The mailing would contain both their photographs and the costs for the joint mailing would be divided between them.

ANALYSIS

Trust Provisions


In June of 1988, Proposition 73 enacted new restrictions on the use of campaign funds that have been incorporated into the Act.  Section 85202(b) provides that:


All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to Section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.


In addition, effective January 1, 1990, the Act was amended by Senate Bill 1431 (Ch. 1452, Stats. 1989) to include new provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 85800, et seq., the "personal use" law.)   These new sections further implement the trust concept embodied in Section 85202.  The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85801.)  


Thus, for the expenditure of campaign funds for the mailer to be permitted in the councilmember's district, the expenditure must be at least reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose which is associated with his election to the city council or with holding that office.  Sending birthday greetings to the councilmember's constituents appears to be reasonably related to a political purpose in that it maintains or establishes contacts with either supporters or potential supporters of the councilmember.  Thus, such expenditures do not violate the trust provision.

Transfer


Section 85304 provides a further restriction on the use of campaign funds:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


Thus, for the expenditure of campaign funds for a joint mailing to be permissible under the Act, the expenditure may not result in any transfer of any campaign funds to any other candidate for elective office.  Consequently, where two candidates jointly circulate a mailer which results in equal benefit to the two candidates, the two candidates must each pay an equal share of the costs of the mailing.  


In addition, since any transfer of campaign funds, even one of a short duration, would violate the Act, the payments for the candidates' respective shares must be made directly to the vendors.  If one candidate pays the other, or if one candidate pays the entire bill and is then reimbursed by the other candidate, the transfer provision will have been violated.  (Olson Advice Letter No. A-89-597, copy enclosed.)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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