





May 18, 1990

Assemblymember Ross Johnson

P. O. Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001







Re:  Your Request for Advice








Our File No. I-90-253

Dear Assemblymember Johnson:


This is in response to your request for advice concerning the duties of elected officials and candidates under the Political Reform Act (the "Act")  in making contributions to political parties.  Since your letter does not specifically identify the elected officials or candidates to whom this advice may apply, we treat your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(b)(8)(B).

QUESTIONS


1.  May an elected official or a candidate contribute campaign funds to a political party for generic voter registration or a generic absentee ballot program if the funds are earmarked for use in a specific legislative, city council or other district?


2.  May an elected official or candidate contribute campaign funds to a political party for generic voter registration or a generic absentee ballot program if the funds are not earmarked for use in a specific legislative, city council or other district?

CONCLUSIONS


1 and 2.  An elected official or a candidate may contribute his or her campaign funds to a political party for generic voter registration or a generic absentee ballot program if the funds are not earmarked for use in a specific district other than the one in which that person is a candidate and are not earmarked to support or oppose another specific candidate.

ANALYSIS


Section 85201(c) requires candidates for public office to deposit all campaign contributions they receive into a campaign bank account.


Section 85202(b) states:



All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to Section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.


Section 85801 states in pertinent part:



An expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a political purpose.  An expenditure associated with holding office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  


Thus, the question you present turns upon whether the candidate's campaign funds are properly spent under Sections 85202(b) and 85801.


Transferring campaign funds to a political party for voter registration or absentee ballot activities does not appear to be an act that has a legislative or governmental purpose.  Therefore, such a transfer does not satisfy that part of Section 85801 which permits expenditures associated with holding office.


More problematic is whether such an expenditure is one for seeking office.  Section 85801 appears to say that any expenditure of campaign funds which is "reasonably related to a political purpose" is a legitimate expenditure for seeking office.  However, as discussed in the Milman Advice Letter, No. I-90-206 (copy enclosed), the Commission has interpreted Sections 85801 and 85202(b) together to require a direct relationship between a candidate's expenditure of campaign funds and his or her campaign for office in order for the expenditure to be legitimately associated with seeking that office.


Based on past Commission policy, the Commission staff makes a limited exception to this general rule where campaign funds are contributed for use in generic voter registration or a generic absentee voter program and are not earmarked for use in a district other than the one in which the contributor is a candidate or to support or oppose another specific candidate.


In December 1989, the Commission adopted an amendment to Regulation 18215.  (See Regulation 18215(d), copy enclosed.)  Generally, this amendment exempts expenditures at the behest of a candidate by political parties or political action committees, when made upon communications concerning voter registration or get-out-the-vote activities that do not clearly identify the candidate, from the Act's definition of contribution.  One of the primary reasons for the Commission's adoption of this amendment was its support for the strong public policy to encourage voting and participation in the political process.


The Commission staff therefore makes the exception set forth in this letter to maintain consistency with that policy.  However, as set forth above, the exception does not permit a candidate to transfer his or her campaign funds to political parties or political action committees if the candidate earmarks the funds for use in a district other than his or her own, or if the candidate earmarks the funds for voter registration or get-out-the-vote activities to support or oppose another specific candidate.  This limitation is consistent with Section 85304, which prohibits candidates from transferring campaign funds to other candidates, and other Commission advice concerning the use of campaign funds.  (See Dowell Advice Letter, No. A-89-566, copy enclosed.)


Should you have additional questions, please contact me at (916) 322-5901.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel

SH:ld

Enclosures
