




May 7, 1990

Eileen Hirst 

Treasurer

Committee to Re-Elect Michael Hennessey

333 City Hall

San Francisco, CA  94102






Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-90-273

Dear Ms. Hirst:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to you on behalf of Sheriff Michael Hennessey regarding the propriety of using campaign funds to pay for tickets to various fund raising events in the city under the new "personal use" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   This letter confirms that your letter dated April 9, 1990 accurately summarizes the advice I provided to you in our telephone conversation.  


As we discussed in our telephone conversation, Proposition 73 introduced new restrictions on the use of campaign funds to the Political Reform Act.  Section 85202(b) provides that:


All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to Section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.


The scope of this trust was further clarified by new provisions added to the Act, effective January 1, 1990, which regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 85800, et seq., the "personal use" law.)  The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose, unless there is a substantial personal benefit from the expenditure.  Where there is a substantial personal benefit to the candidate, defined as a benefit of $100 or more, the candidate must show that the expenditure is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 85800(b)(2); 85801.)  


The use of campaign funds by the sheriff to purchase tickets to attend or sponsor a civic event in the sheriff's jurisdiction conducted by the San Francisco Democratic Central Committee appears to be directly related to a political purpose; such activities would appear to aid Sheriff Hennessey in his bid for reelection to that office.  Consequently, such expenditures are consistent with the "trust" provision of the Act and the new personal use statutes.


Expenditures to attend events sponsored by the Affordable Housing Alliance would be governed by Section 85803 and are valid provided:  (1) the Alliance is a bona fide charitable, educational, civic, religious or similar tax-exempt nonprofit, (2) the expenditure is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose, and (3) the expenditure will not have a material financial effect on the candidate, his or her immediate family, or the candidate's campaign treasurer.  Where these requirements are met, as here, the expenditure is consistent with the "trust" provision of the Act and the new personal use statutes.


In addition, Section 85304 of the Act provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


Thus, as I stated in our telephone conversation, because the transfer of funds between candidates is prohibited, you must earmark the payments for purposes other than supporting or opposing candidates for elective office.  You stated in your letter that you intend to send a notice with the payment explaining that the money may not be used to support or oppose candidates.  We believe such a notice would satisfy the restrictions of the "transfer" provision of the Act.  


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact this office at (916) 322-5901.






Sincerely,

Kathryn E. Donovan

General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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