




May 11, 1990

Lance H. Olson

Olson, Connelly, Hagel, Fong & Leidigh

300 Capitol Mall, Suite 350

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-90-302

Dear Mr. Olson:


This is in response to your letter of April 24, 1990 requesting advice on behalf of Senator John Garamendi concerning the Senator's obligations under the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


May Senator Garamendi accept contributions from two general partners of a business entity, made from their personal funds, if his campaign has already received a $1,000 contribution in the form of a check from the business entity which was signed, directed and controlled by a third general partner?

CONCLUSION


Senator Garamendi may accept contributions from two general partners of a business entity even though the business entity has already made a contribution of $l,000 to his campaign.  Neither partner directed or controlled the contribution made by the entity.

FACTS


Your office represents Senator John Garamendi.  Senator Garamendi is a candidate for the Democratic nomination for State Insurance Commissioner.  


According to the information that you provided, the Senator's controlled committee has received a $1,000 contribution from a business entity with three general partners.  The contribution was in the form of a check signed by one of the partners.  You indicate that the contribution was directed and controlled by the partner who signed the check.  Each partner has the ability to in fact direct and control political contributions made by the business entity.


The other two general partners did not participate in the decision to direct and control the contribution from the business entity.  They would each like to make personal contributions to the Senator's campaign in this same fiscal year.

ANALYSIS


The Act, as amended by Proposition 73, provides that contributions from persons to candidates for elective office and to political committees must comply with the fiscal year contribution limits as set forth in Sections 85301, 85302 and 85303.  The Act also sets forth contribution limits for special elections and special runoff elections.  (Section 85305.)  The purpose of Proposition 73's contribution limits was to place a reasonable ceiling on how much one donor can give to a candidate. (Argument in Favor of Proposition 73, California Ballot Pamphlet, June 7, 1988 Primary Election, p. 34, copy enclosed.)


Under some circumstances, the Act requires that contributions made by more than one person be cumulated and the persons be treated as a single contributor to determine if the persons have reached the contribution limits of the Act.  Cumulation is required under two lines of authority.  First, in 1976, the Commission set out standards for the cumulation of contributions in two opinions, In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151 and In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140 (copies enclosed).  In the Kahn Opinion the Commission concluded that cumulation of contributions was required where contributions were made by a parent company and its wholly owned subsidiary.  In the Lumsdon Opinion, the Commission found cumulation of contributions was required where contributions were made by a corporation and the corporation's majority shareholder.  Both opinions focused on the ability of one person to control the contributions of another.


At the Commission's June 1989 meeting, Regulation 18531.5 (copy enclosed) was adopted to further clarify when cumulation is appropriate.  Specifically, where the question concerns two contributors which are both entities, Regulation 18531.5 requires cumulation if:  (1) the same person or a majority of the same persons, (2) in fact directs and controls, (3) the decisions of two or more entities, (4) to make contributions or expenditures to support or oppose a candidate or candidates for elective office.  If there is no direction and control in fact by the same person or majority of persons as to either entity, cumulation is not required.  We have previously advised that the term "entities" is not intended to include individuals.  (Leidigh Advice Letter No. I-89-637, copy enclosed.)  


In the situation that you describe, the question is the cumulation of contributions between an entity and an individual, rather than between two entities.  Therefore, we will not apply Regulation l8531.5.  


Analyzing the situation pursuant to the Lumsdon Opinion, we would say that a general partner who has the authority to direct and control the contributions of an entity must cumulate his or her personal contributions with those made by the business entity at his or her direction and control.  The assumption is that the partner is acting to accomplish a common political goal.  (See, Leidigh Advice Letter, supra.)  


According to your letter, the two general partners who wish to make personal contributions to Senator Garamendi "did not participate in the decision to direct and control the contribution" from the business entity to the Senator's campaign.

Therefore, their contributions do not have to be aggregated with the contribution from the business entity.  However, the partner who in fact directed and controlled the business entity's contribution must cumulate his contributions with that made by the entity.  


I trust that this letter has provided you with the information that you requested.  If you have any additional questions, please contact me at (9l6) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Margaret W. Ellison







Counsel, Legal Division
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