




September 14, 1990

Diane Luenenberg

Assistant Treasurer

Friends of Chris Chandler 1990

335 Teegarden Street

Yuba City, CA  95991






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-323

Dear Ms. Luenenberg:


This letter is in response to your request for advice regarding limitations on expenditures of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your questions are general in nature and you have not named a specific official on whose behalf you are seeking advice.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329(c) (copy enclosed).

QUESTIONS


1.  Under the Act, may a candidate use campaign funds to purchase tickets to a fundraising lunch sponsored by a county political organization which makes contributions to other candidates? 


2.  Under the Act, may a candidate use campaign funds to pay for the cost of food consumed at a political fundraiser.

CONCLUSIONS


1.  Under the Act, a candidate may not use campaign funds to make contributions to another candidate.  Accordingly, a candidate who uses campaign funds to purchase tickets to a fundraising lunch sponsored by an organization which supports or opposes other candidates must inform the organization in writing that the funds are to be used for purposes other than to support or oppose other candidates.


2.  Under the Act, a candidate may use campaign funds to pay for the cost of food consumed at a fundraising luncheon sponsored by an organization which supports or opposes other candidates if the expenditure is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  However, if the fundraising event is sponsored by a candidate controlled committee, any payment made from another candidate's campaign funds is deemed a transfer of funds from one candidate to another and is prohibited. 

FACTS


You are the assistant treasurer for the Friends of Chris Chandler 1990 committee.  From time to time, a candidate or his or her representative may attend a luncheon meeting of a county political organization.  You seek our advice to determine whether campaign funds may be used to purchase tickets to fundraisers sponsored by county political organizations which support or oppose other candidates.  Assuming the cost of the ticket to the fundraising event is $15, and assuming that this amount exceeds the cost of the food consumed and includes a contribution, may your committee spend campaign funds to purchase these tickets?  In the alternative, you wish to ascertain whether it would be an appropriate expenditure of campaign funds to pay exclusively for the value of the meal consumed by a candidate or his or her representative at such an event.

ANALYSIS


The Act places certain restrictions on the use of campaign funds.  Initially we point out that the Act, as amended by Proposition 73, prohibits transfers of campaign funds between candidates.  Thus, a candidate may not use campaign funds to make contributions to other candidates.  More specifically, Section 85304 provides as follows:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.





Section 85304.


This section has been interpreted to prohibit the transfer of campaign funds or campaign assets between candidates.  A candidate who uses campaign funds to purchase tickets to a fundraising event sponsored by another candidate or by any organization which makes expenditures to support or oppose candidates for elective office is in fact making a prohibited transfer of funds in violation of the prohibitions of Section 85304 if any of these funds are in fact used to support or oppose another candidate's campaign for office. 


Additionally, Section 85201(c) requires candidates for public office to deposit all campaign contributions they receive into a campaign bank account as follows:


All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to Section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.





Section 85202(b).

Consequently, the funds in the campaign bank account are to be held in trust for the specific office the candidate seeks or for expenses associated with holding that office.


Finally, expenditures which are related to the candidate's election to office or which are related to the candidate's duties as an officeholder are permissible expenditures of campaign funds.  Section 85801 provides that: 


An expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a political purpose.  An expenditure associated with holding office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 85202 if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose. Expenditures which confer a substantial personal benefit shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.





Section 85801.


Therefore, in order to determine whether the purchase of tickets to fundraising events is a permissible expenditure of campaign funds, you must first assess whether the candidate is seeking office, in which case the expenditure is permissible if it is reasonably related to a political purpose, or whether the candidate is an officeholder in which case the expenditure is permissible if it is reasonably related to a governmental or legislative purpose.  Once you have reached this determination, you must comply with the provisions of Sections 85202 and 85801 and ensure that the funds are not used to make contributions to candidates.


The Commission has interpreted Sections 85202(b) and 85801 to require a clear relationship between the candidate's campaign expenditure and his or her campaign for office in order for the expenditure to be legitimately associated with seeking that office.  (Milman Advice Letter, No. I-90-206, copy enclosed.)  Therefore the expenditure of campaign funds must be related to a political, legislative or governmental purpose and be associated with the office sought or held.  For example, if the fundraising event is held in the jurisdiction in which the candidate is running, attendance at the event would most likely further the candidate's campaign for elective office by heightening the candidate's visibility.  Attendance at such an event would thus be reasonably related to the candidate's political purpose and thus permissible.  Conversely, if the fundraising event is held outside the candidate's jurisdiction, a determination of its relationship to the candidate's political purpose would have to be made on a case-by-case basis.


The Act provides that campaign funds may be used to purchase tickets to fundraisers as follows:


Except where otherwise prohibited by law, campaign funds may be used to purchase or reimburse for the costs of purchase of tickets to political fundraising events for the attendance of a candidate, elected officer, his or her immediate family, and employees or staff of the campaign committee and the elected officer's governmental agency.  





(Section 85802(e), emphasis added.)


However, to prevent a violation of the prohibitions of Sections 85304 and 85202(b), the candidate must inform the fundraising organization in writing that his or her contribution to the event must be used for purposes other than to support or oppose candidates for elective office.  (Regulation 18535(c)(2), copy enclosed.)  The organization may then use the contribution for purposes such as overhead expenses or voter registration drives.  (Martin Advice Letter, No. A-89-301, copy enclosed.) 


Thus, we conclude that the Act does not prohibit the use of campaign funds to contribute to political organizations which support or oppose other candidates provided that (1) the expenditure is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose and (2) the candidate clearly informs the recipient organization that the contribution is restricted to uses other than the support or opposition of candidates for elective office.


Finally, we address the issue of expenditures of campaign funds to attend fundraising events held by noncontrolled committees or by organizations which have noncandidate accounts when the candidate makes no contribution to the event but rather only pays for the cost of the food consumed.  In this instance, if attendance at the event is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose associated with the office held or sought by the candidate, the expenditure is not prohibited under the Act.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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Enclosures
