




May 21, 1990

Senator H. L. Richardson

Gun Owners of California

3440 Viking Drive, Suite 106

Sacramento, CA  95827






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-90-350

Dear Senator Richardson:


Chairman John Larson has asked me to respond to your letter of May 10, 1990.  Since your letter concerns past conduct by another committee, I have referred it to the Commission's Enforcement Division for review and determination of whether any violation of the Political Reform Act  has occurred.  You may contact the Enforcement Division directly at (916) 322-6441 if you have any questions about this matter.


Your letter also contains some general questions about the Political Reform Act's restrictions on the ability of Gun Owners of California ("Gun Owners") to:


(1)  Set up local chapters as PAC's and have each PAC contribute the maximum amount allowed under the contribution limits to the candidates of their choice.


(2)   Make unlimited "independent expenditures" to support the candidates of its choice.


With regard to the first question, if the contribution activities of the various local PAC's are in fact directed and controlled by the same person or group or persons, the contributions made to candidates by the PAC's are considered to be from one organization and must not, in the aggregate, exceed the contribution limits.  (Regulation 18531.5, copy enclosed.) 


With regard to the second question, the Political Reform Act limits contributions to candidates, but does not limit independent expenditures.  In fact, by following the proper procedures, a PAC may collect contributions in excess of the limits if the contributors have earmarked those contributions for independent expenditures or other activities which are not the making of contributions to candidates.  (Section 85303(c); Regulation 18535, copy enclosed.)  However, independent expenditures made must be reported on the PAC's campaign statements, and the contributions received for making the independent expenditures also must be reported.


In contrast, if the PAC's expenditures are made "at the behest" of a candidate, the expenditures generally would be contributions to the candidate and are subject to the contribution limits.  An expenditure is made "at the behest" of a candidate if made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, or at the request or suggestion of a candidate.  (Regulation 18215(b), copy enclosed.)  As a result of recent litigation, there is an exception to this general rule.  Expenditures made by a membership organization to communicate with its members, even if made at the behest of a candidate, are not subject to the contribution limitations.    (Service Employees International Union v. FPPC, Case No. CIVS 89-0433 LKK-JFM, U.S. District Court, Eastern District of California, preliminary injunction issued May 15, 1989.)  However, this exception does not apply to goods or services provided by a membership organization at the behest of a candidate.  (Bell Advice Letter, No. I-90-268, copy enclosed.)


Once again, we must decline to respond to your specific questions about the past conduct of other organizations, leaving those matters to be resolved by our Enforcement Division.






Sincerely,






Kathryn E. Donovan






General Counsel

cc:  Michael Sweet, Chief, Enforcement Division

Enclosures
