







July 24, 1990

Eugene M. Feerick

Superintendent

Barstow Unified School District

551 South Avenue "H"

Barstow, CA  92311





Re:
Your District's Conflict of Interest Code 

Our File No. I-90-366

Dear Mr. Feerick:


This is in response to your May 10, 1990, letter requesting advice concerning the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is one for general assistance.  Accordingly, we are treating it as a request for informal assistance.


Your board has been confronted with a concern from a citizen's activist group which maintains that your board members are required to report their spouse's income on Form 730, Statement of Economic Interests.  This group has also stated that your newly approved conflict of interest code does not conform to Commission regulations.


You have asked the Fair Political Practices Commission (the "Commission") to review the conflict of interest code for the Barstow Unified School District (the "District").   Additionally, you have requested advice regarding the reporting duties of the board members as designated employees within the District's code.  

We will address each question separately.

QUESTION #1


You have asked the Commission to review the District's conflict of interest code and to offer any suggestions for improvement.


We have had an opportunity to review the District's code and have the following to offer to assist you in updating your code.


1.  Since the school district incorporated Commission Regulation 2 Cal. Code of Regs. Section 18730 as the body of its code, item 3, the filing of the disclosure statements, can be deleted in its entirety.  This information is set out in Regulation 18730 and is unnecessary here.  Some of the information you have set out is not accurate and conflicts with the same provisions contained in the regulation.


2.
Your code does not provide for disclosure of financial interests by consultants for the agency.  The definition of designated employee includes consultants.  (Section 82019.)  A consultant is any natural person who provides under contract, information, advice, recommendation or counsel to any agency.  (Regulation 18700.)


The Commission realizes that not all consultants participate in the making of decisions on behalf of public agencies.  Rather than amend your code each time you retain a consultant that is in a decision-making capacity, you may use a specialized disclosure category which provides that the disclosure required of consultants shall be determined on a case-by-case basis by the superintendent for the district.  As the superintendent, you may make a determination as to what disclosure, if any, is required by any particular consultant.  


The position "consultant*" is added as the last designated position.  The asterisk would refer the reader to this footnote:


   *Consultants shall be included in the list of designated employees and shall disclose pursuant to the broadest disclosure category in the code subject to the following limitation:

    The superintendent may determine in writing that a particular consultant, although a "designated position," is hired to perform a range of duties that is limited in scope and thus is not required to fully comply with the disclosure requirements in this section.  Such written determination shall include a description of the consultant's duties and, based upon that description, a statement of the extent of disclosure requirements.  The superintendent's determination is a public record and shall be retained for public inspection in the same manner and location as this conflict of interest code.  


3.
Conflict of interest codes typically include legal counsel to public agencies in the list of designated positions.  At a minimum, legal counsel should be considered a "consultant" to the district.  However, if the district presently retains legal counsel, we would prefer that the code specifically include the title legal counsel in the list of designated positions.


4.
Government Code Section 87302 requires disclosure categories to specifically require the disclosure of business positions.  Each of your disclosure categories should be amended to read as follows:


Category 1(a):
 Interests in real property which is located in whole or in part either (1) within the boundaries of the district, or (2) within two miles of the boundaries of the district, including any leasehold, beneficial or ownership interest or option to acquire such interest in real property.

Category 1(b):  Investments and business positions in, or sources of income from persons or business entities which are contractors or sub-contractors which are or have been engaged in the performance of building construction or design within the district.

Category 1(c):  Investments and business positions in, or sources of income from persons or business entities engaged in the acquisition or disposal of real property within the jurisdiction.

Category 2:  Investments and business positions in, or sources of income from business entities which manufacture, sell or provide supplies, materials, books, machinery, services or equipment of the type utilized by the department for which the designated employee is manager or director.  

Category 3:
Investments and business positions in, or sources of income from business entities which are contractors or subcontractors engaged in the performance of work or services of the type utilized by the department for which the designated employee is manager or director.  

5.  Within each disclosure category you should remove 

any language referring to monetary thresholds or definitions of terms.  Removing this language will prevent your agency from having to make unnecessary and time consuming code amendments in the future.  If you were to keep this language in your code, you would be required to amend your code each and every time that a monetary threshold limit is statutorily amended.  All monetary thresholds and definitions are contained in Regulation 18730 which is already part of your code.


6.  The code requires persons assigned categories 2 and 3 to disclose interests under category 1.  Your code currently is requiring that the positions of Director, Personnel Commission, Manager, Transportation, the Purchasing Agency and the Supervisor, Food Services, report full disclosure as is required of the Board.  If that is your intention, then merely assign categories 1, 2 and 3 to those positions and delete the last sentence in categories 2 and 3.  You may need to review this issue further with the Board to see what its intention was when assigning disclosure categories.


7.  Upon review of the list of designated positions, we question why the position of Director, Maintenance, Operations, Transportation and Safety has been given a limited disclosure requirement.  It seems, based on the job title, that this position should be assigned Categories 2 and 3 as well as Category 1. 

QUESTION #2


You have also asked if your board members are required to report their spouse's income on the Form 730, Statement of Economic Interests.

CONCLUSION


The income of a spouse is required to be reported on the  statement of economic interest if the spouse's employer is a reportable source of income as provided in the disclosure category portion of the code.  If the employer is a reportable source of income, the reporting requirements would be 50% of the community property interest in the spouse's income.  Refer to  Regulation 18730(b)(6)(B) and footnote 5 which is incorporated as part of your code for further information regarding disclosure of sources of income.

ANALYSIS


Gov. Code Section 82030 defines "income" to include, "... any community property interest in the income of a spouse."  Community property interest is defined as 50% interest in your spouse's income if the employer is a reportable source of income as defined in your conflict of interest code.



This reporting requirement is not new.  It was created in the original Political Reform Act of 1974.   There is a new provision within Section 87302, which now requires that sources of income within the last 12 months be reported in all assuming office statements.  However, annual statements have always been required to include reportable sources of income.  Again, this requirement would not affect your spouse's income unless the employer is a reportable source of income.


Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5901 if you should have questions regarding the above advice.







Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Cheryl A. Hoff

Staff Services Analyst

Legal Division
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