




June 1, 1990

Honorable Frank Hill

Senator

Thirty-First Senatorial District

State Capitol

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-90-381

Dear Senator Hill:       


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  You have asked for a confirmation of advice provided to your office concerning special elections.


This letter confirms that your letter dated May 24, 1990 accurately summarizes the telephone advice I provided to your office concerning special elections.  As I stated in our telephone conversation, Proposition 73 established a fiscal year system where each individual can contribute an aggregate of $1,000 per fiscal year to a given candidate.  (Section 85301.)  However, laid over this fiscal year schematic is a separate per election special election system.  Thus, if a candidate is in a special election the candidate can receive an additional $1,000 per person during a limited period prior to the special election.  In addition, if the candidate is in a special runoff election, the candidate can get an additional $1,000 during a limited special election period prior the special runoff election.  (Section 85305.)  Initially, these were separate and distinct limits and transfers between the various accounts were not permitted. (Section 85304.)  


However, due to a preliminary injunction issued in Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (United States District Court, Eastern District of California, Case No. CIVS-89-0433, LKK-JFM), and subsequently modified, candidates may transfer campaign funds among their own campaign bank accounts, subject to certain limitations concerning special and special runoff elections.  We enclose a copy of the modified preliminary injunction for your reference.  Consequently, consistent with this order we have advised your office that, during the special election periods, you may transfer contributions from your Assembly campaign bank account into your special election account.  Since all contributions in the Assembly account are in compliance with the fiscal year limits, they are also presumably in compliance with the special election limit.  These contributions will be treated as contributions directly into your special election account and not count against your fiscal year contribution limits.


However, as of the end of the special election periods all contributions you now receive must be in compliance with the fiscal year limits.  Your office informed us that all your fiscal year contributions were transferred into your special election account during the special election period and thus, you have no fiscal year contributions as of the end of the special election periods.  Consequently, you may receive $1,000 from any person  until June 30, which is the end of the current fiscal year.


Finally, consistent with the preliminary injunction, this money may be transferred into your special election account to pay off past debts.  However, such a transfer does not entitle you to any additional contributions in excess of the limits in the fiscal year.  (Johnson Advice Letter, No. A-89-716, copy enclosed.) 


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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