




July 11, 1990

John E. Golden

City Clerk

100 Second Street

P.O. Box 716

Isleton, CA  95641






Re:
Your Request for Advice







Our File No.  A 90-393

Dear Mr. Golden:


You are seeking advice regarding use of funds under the use-of-campaign-funds provisions of the Political Reform Act (the "Act").   The following advice is based upon the facts provided in your letter of May 29, 1990, and our subsequent telephone conversation of June 12, 1990.


Although your letter notes that local councilmembers' campaign funds will be affected by this advice, this letter only addresses your particular situation because the councilmembers' questions have not been presented.  The advice in this letter should not be construed to cover their circumstances because factual differences may change the result.

QUESTION


(1)  If a candidate loans money to his campaign account and wins the election, may the loan be repaid from the campaign account?


(2)  How may an elected official use funds remaining in his campaign bank account after the election?

CONCLUSION


(1)  Because the Political Reform Act does not prohibit repayment of personal loans made to a campaign account, the loan may be repaid from the campaign account.


(2)  Expenditures from a campaign bank account may be made only if reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.

FACTS


As part of your campaign for city clerk this year, you opened a checking account with $100 of your personal funds.  The bank required $100 in order to open a checking account.  Your sole expenditure was $3.75 for copying expenses, and you won the election.  On June 12, 1990, you informed me by telephone that you believe you reported the $100 as your personal loan to the campaign account.

ANALYSIS


The Commission does not make findings of fact, and therefore cannot decide whether the funds in the checking account are 

in fact a loan.  This letter first analyzes the situation based on an assumption that there was a personal loan, and then based on an assumption that the money was given without a promise to repay.


(1)  Loan


Nothing in the Political Reform Act prohibits candidates from accepting loans subject to repayment.  Section 84216 provides that a loan received by a candidate is a contribution and should be reported.  By setting dollar limits on campaign loans, the Act recognizes that candidates do accept loans.  


Section 85201 requires that all contributions and loans made to the candidate shall be deposited in a bank account.  (Lazarus Advice Letter, No. I-89-630, copy enclosed.)  


The Act also regulates how campaign funds may be used. Pursuant to section 85202, all contributions deposited into the campaign account "shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate ... or expenses associated with holding that office."  Because repayment of a loan is an expense associated with the election, it is therefore a permissible use of campaign funds under the trust provision of 85202.  (Coyle Advice Letter, No. A-89-538, copy enclosed.)


The Act also requires that the expenditure of campaign funds be reasonably related to a political, governmental or legislative purpose.  (Section 85801.)  A loan received by a candidate or committee is a contribution unless the loan is received from a commercial lending institution in the ordinary course of business, or it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  (Section 84216.)  The loan you made to your campaign was clearly for political purposes, and accordingly the repayment of the loan is reasonably related to a political purpose pursuant to Section 85801.


In conclusion, if you provided the $100 as a personal loan  for your campaign, the remaining funds in your campaign funds may be used to repay the debt. 


(2) Contribution


If the $100 was a contribution, the funds may be used only for expenditures reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 85801.)  Other sections specify what expenditures are permitted, but they are not intended to set forth the only purposes for which campaign contributions may be spent.  (Section 85802.)  Any expenditure meeting the "reasonably related to a political or governmental purpose" standard would be permissible under the Act.  As explained above, we believe that, under the facts presented, the $100 was expended for purposes that were reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Peggy Bernardy







Counsel, Legal Division
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