




June 21, 1990

Joyce A. Padleschat

Attorney at Law

801 So. Grand Avenue

Los Angeles, CA  90017






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice

Our File No. A-90-400

Dear Ms. Padleschat:


We have received your letter dated June 5, 1990 seeking written confirmation of the prior advice provided to you by this agency regarding the obligations of your client, a corporate political action committee ("the committee"), under the reporting and disclosure provisions of the Political Reform Act ("the Act").  The specific question concerned the committee's inclusion of an article in its regularly published newsletter which discussed both sides of the issue with respect to two ballot measures on the June ballot, Propositions 108 and 111, and stated the corporation's position on the two measures.  Your letter accurately reflects the advice given to you, although some clarification is required.


You were advised as follows:


(1)  That the committee's inclusion of the article in its newsletter was not a reportable expenditure pursuant to Regulation 18225(b)(4)(C).  This advice was premised on your representation that (a) the article did not urge the reader's support; (b) the article was included in the newsletter as part of the newsletter's regularly scheduled printing and distribution; (c) no additional costs were incurred as a result of the article; and (d) the newsletter is distributed only to managerial employees and shareholders of the corporation.


(2)  That the committee's inclusion of the article in its newsletter was not a reportable contribution pursuant to Regulations 18225(c) and 18215.  This advice was premised on your prior representations and your indication that the corporation was one of many which received a general, non-directed request for support from the ballot measure committees.  We are now not able to confirm that such a general request for support takes the inclusion of the article in the newsletter out of the concept of "made at the behest" pursuant to Regulation 18215(b).  However, because the article was not considered to be an expenditure under Regulation 18225(b)(4)(C), you were advised - and we confirm - that the article would not be considered a contribution under Regulation 18225(c).  


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  Please feel free to contact me at (916) 322-5901 if you have any further questions regarding this matter.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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