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August 6, 1990

Glen H. Spain, Esq.

Glen H. Spain, Inc.

Professional Law Corporation 

P.O. Box 205

Comptche, CA  95427

Re:
Your Request for Advice

Our File No. I‑90‑410

Dear Mr. Spain:

You have requested advice on behalf of three clients regarding the permissible uses of campaign funds under the Political Reform Act (the "Act).   Your clients are the Committee for Proposition 30 (the "Proposition 30 Committee"), the Forest and Wildlife Protection Committee (the "Protection Committee"), and Forests Forever, a nonprofit corporation (the "corporation"). 

QUESTION

After the campaign for which they are organized is concluded, can the Proposition 30 Committee and the Protection Committee donate their remaining campaign funds to Forests Forever, a tax‑exempt, nonprofit California corporation?

CONCLUSION

A donation from the Protection Committee to the corporation is permitted under the Act.  A donation from the Proposition 30 Committee may be permitted under the Act if the donation will not have a material financial effect upon the committee's treasurer.

FACTS

The committees are organized to support the Forest and Wildlife Protection and Bond Act of 1990, a statewide ballot measure which will be on the ballot on November 6, 1990 (the "ballot measure").  After the election it is anticipated that the committees will terminate.  After the campaign, and after the payment of all campaign expenses there will probably be campaign funds remaining.  The committees plan to donate the remaining campaign funds to the corporation.

The corporation is a tax‑exempt nonprofit corporation under California Revenue and Taxation Code Section 23701f and United States Internal Revenue Code Section 501(c)(4).  Among other things, the purposes of the corporation as stated in its Articles of Incorporation include the production and distribution of educational materials concerning conservation and use of natural resources and the qualifying and effecting of California ballot initiatives.  The corporation also expects to take an active role in enforcing the ballot measure, if it is approved, or alternatively to implement the provisions of the ballot measure through administrative means or by other ballot measures.

The current treasurer for the corporation is also currently the treasurer for the Proposition 30 Committee.  He is also a member of the board of directors of the corporation.  As discussed in our telephone conversation of June 29, 1990, the treasurer is currently a volunteer.  Your letter also states that any later compensation would be set by vote of the board of directors of the corporation (excluding himself) and would be a fixed amount regardless of whether or not excess campaign funds are donated.

ANALYSIS

Sections 85800‑85806 set forth the permitted uses of campaign funds held by a ballot measure committee.  Section 85803 provides:

Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax‑exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, member of his or her immediate family, or the campaign treasurer, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.

Thus the Act provides that a ballot measure committee may use its campaign funds to make donations to nonprofit organizations provided three requirements are met.  First, the recipient organization must be a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax‑exempt nonprofit organization.  Second, no substantial part of the proceeds of the donation can have a material financial effect on the candidate or elected officer, members of his or her immediate family, or the treasurer of the committee.  Third, the donation must bear a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85803; see Lee Advice Letter, No. I‑90‑214, copy enclosed.)

With regard to the first requirement, you have represented that the corporation is tax‑exempt under both state and federal law (Revenue and Taxation Code 23701f; Internal Revenue Code 501(c)(4), respectively).  We believe that the corporation therefore meets this requirement.

With regard to the second requirement, you have stated that the treasurer for the Proposition 30 Committee will also be a treasurer for the corporation.  The second requirement prohibits any substantial part of the proceeds of the donation having a material financial effect on the treasurer of the ballot measure committee.  (Section 85803.)  While the Commission has not defined the term "material financial effect" in the context of uses of campaign funds, it has done so in the context of the Act's regulation of conflicts of interest.  Analogy to Commission regulations on this subject may therefore provide guidance as to whether a ballot measure committee's donation of campaign funds has a material financial effect on that committee's treasurer.  Generally, Commission regulations find that a transaction has a material financial effect on an official if it increases his or her income or assets by at least $250 or more.  (See Regulation 18702.1(a)(4) copy enclosed.)  Therefore, if a ballot measure committee's donation of campaign funds increases the income or assets of the committee's treasurer by $250 or more, the donation will likely be deemed to have a material financial effect on the treasurer and be prohibited.  (See Lee Advice Letter, supra; Statham Advice Letter, I‑89‑690, copy enclosed.)

Your letter states that the treasurer's compensation would be a fixed amount regardless of whether or not excess campaign funds are received.  If the treasurer's compensation is not fixed and rather is dependent on the amount of donation from the committees, then the donation may be prohibited.  As you and I discussed in our telephone conversation on June 29, 1990, the compensation the treasurer will receive is not fixed at present.  The corporation, however, is amenable to fixing the compensation prior to any donation by the Proposition 30 Committee.  We believe that such protection is necessary to prevent the treasurer's compensation from being in any way a function of the Proposition 30 Committee's donation.  Such amount should be set well before the amount of the donation is determined.  As we currently do not have the terms of the treasurer's compensation before us, we cannot advise you on whether the donation from the Proposition 30 Committee meets this requirement.

In respect to the donation by the Protection Committee, under the facts presented to us the Protection Committee's donation does not appear to have any financial effect on the treasurer of the Protection Committee.

The third requirement, whether the donations bear a reasonable relationship to a political, legislative or governmental purpose, depends on the particular facts of the donor's situation.  (See Statham Advice Letter, supra.)  Here the donations bear a reasonable relationship to a political purpose.  First, one of the purposes of the corporation is to qualify and effect ballot initiatives and to conduct political campaigns in support of such initiatives.  Second, if the ballot measure passes, then the corporation "expects to take an active role" in enforcing the provisions of the ballot measure.  In our telephone conversation of July 24, 1990, you explained this statement to mean that the corporation intends to defend any legal challenges to the enacted ballot measure and take legal or administrative actions necessary to ensure that the provisions of the ballot measure are properly implemented by the charged regulatory agencies.  Third, if the ballot measure fails, the corporation "expects" to implement the provisions of the ballot measure through administrative means or by other ballot measures.  So long as the monies are used for these three purposes the donation bears a reasonable relationship to a political purpose.

Given the above stated conditions, a donation from the committees to the corporation will be permissible under the Act.  However, we call to your attention Elections Code Section 29795 which may also restrict the use of campaign funds collected by your clients.  The Elections Code is interpreted and enforced by the Attorney General's Office, and I suggest you contact them regarding your clients' obligations under the Elections Code.

I trust that this letter has provided you with the guidance requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:  Mark Morodomi

Counsel, Legal Division

SH:MM:dg

Enclosures

