





August 15, 1990

Dianna M. Higdon, CMC

City Clerk, City of Norco

City Hall

3954 Old Hamner

Norco, CA 91760






Re:
Your Request For Informal Assistance







Our File No. I-90-425

Dear Ms. Higdon:


You have requested confirmation of telephone advice provided to you concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act.1/  Because you have not identified the candidate on whose behalf you are requesting advice, we treat your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).2/



Your letter, dated June 18, 1990, correctly summarizes my advice that a candidate who was defeated in a June 1990 special election held to fill vacancies created by a successful recall effort must establish a separate campaign committee and campaign bank account to run again in the City's regular election to be held in November 1990.  However, with regard to transferring funds from an account established for the June election to one established for the November election, I would like to clarify the advice provided to you in June.


In a preliminary injunction issued by the United States District Court, Eastern District of California, the court enjoined the Commission from enforcing Section 85304, which was added to the Act in 1989 by Proposition 73 and prohibited candidates from transferring funds among their own controlled committees.  (Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. Fair Political Practices Commission, No. CIVS 89-0433 LKK-JFM, May 15, 1989.)  Under the preliminary injunction, candidates are currently allowed to transfer funds among their own controlled committees.

  ________________________

1/
Government Code Sections 81000-91015.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 18000, et seq.  All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations.

2/
Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 18329(c)(3).)However, effective January 1, 1990, Section 85807 was added to the Act by legislation.  (Stats. 1989, Ch. 1452.)  Section 85807 specifies how surplus funds held by a defeated candidate or an officeholder who is leaving office may be spent.



Upon leaving any elected office, or at the end of the post-election reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to the requirements of Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be made only for the following purposes:  


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.  


(b)  The pro rata repayment of contributions.  


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.







Section 85807 (emphasis added).


Therefore, in order to transfer funds from an account established for the June election to an account established for the November election, a defeated candidate must have made the transfer no later than the close of the post-election period following the June election, which was June 30, 1990.  If the funds were not transferred on or before June 30, they are considered "surplus campaign funds," and may be used only for the purposes set out in Section 85807. 


Any defeated candidate who does not intend to run in November should terminate his or her candidate intention and campaign bank account statements (Forms 501 and 502) if he or she has:


-- Ceased to receive contributions and make expenditures 



   and does not anticipate receiving contributions or making 


   expenditures in connection with the June 1990 election


   in the future; and


-- terminated his or her status as a candidate and campaign


   committee by filing Form 415; and


-- closed his or her campaign bank account.


To terminate Form 501 and Form 502, a candidate must file a completed Form 501 and check the "termination" box.  Since the Form 502 currently does not have a "termination" box, we recommend that the candidate complete the form and write "termination" across the top of the form. 


A copy of your letter is enclosed for your convenience.  


I apologize for any inconvenience caused by the fact that the additional information concerning transfers was not provided to you when you requested telephone advice in June.


Please contact me at (916) 322-5662 if you have additional questions.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel






By:
Alice Hughes







Political Reform Consultant

Enclosure

