




December 27, 1990

James P. Corn

Turner and Sullivan

1000 G Street, Suite 300

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Informal Assistance






Our File No. I-90-434

Dear Mr. Corn:


This is in response to your letter requesting follow-up advice on behalf of the California Council of Civil Engineers regarding the responsibilities of their members under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Since your advice request refers to hypothetical governmental decisions, we are only able to provide informal assistance with respect to your questions.


In addition, please be aware the Commission's advice is limited to the application of the law to a particular set of facts provided by the requestor.  This is because the application of the provisions of the Act is necessarily dependent on the specific facts and circumstances surrounding a specific decision.  

QUESTIONS


1.  What are the disqualification obligations of employees of a engineering firm who possess no ownership interest in the firm and who provide under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency?


2.  Will participation in or preparation of design services for a governmental agency by an engineering firm's employees qualify as participation in a governmental decision under the Act?


3.  Does a review by the governmental agency of the data prepared by the consultant equate to independent substantive review?


4.  If a governmental agency contracts with a firm for information, advice, recommendation or counsel and recites in the contract that the provision of services will not fall within the definition of "consultant" in the Act, can the firm's employees avoid being consultants?


5.  Can employees of a firm be consultants where the firm's compensation is paid by an entity other than the local governmental agency?

CONCLUSIONS


1.  Employees of an engineering firm, who are consultants but do not possess any ownership interest in the firm, have an economic interest in the firm which is a source of income to them, and do not have an economic interest in the clients of the firm.  Accordingly, they must disqualify themselves if a decision will have a material financial effect on the firm.


2.  Participation in or preparation of design services constitutes participation in a governmental decision, irrespective of whether such participation will foreseeably and materially affect a financial interest.


3.  Independent substantive review requires more than a governmental agency merely reviewing the product provided by the consultant; it requires review by the government agency independent of the data or analysis prepared by the consultant, and independent checking of the data or analysis on which the conclusions were based.  


4.  Such a provision in the contract may aid the parties in setting up a relationship which does not result in a person being a consultant; however, the factual circumstances would determine whether an engineer is deemed a consultant under the Act.


5.  While the source of compensation is an indication of whether the employees have become consultants, it is not determinative.  

FACTS


You have requested follow up advice with respect to our letter to you of April 12, 1990 (Corn Advice Letter, No. I-89-433) and the responsibilities of consultants under the conflict-of-interest provisions of the Act.  In our letter to you we advised that Section 87100 prohibits any public official, including consultants, from making, participating in making, or using his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.  (Section 82048.)  


We also advised that because the consultants' employer is both a business interest and a source of income, the consultants' employer is an economic interest of the consultant.  In addition, if the consultant is also an owner of the firm, sources of income to the firm, (i.e., clients) are then sources of income to the consultant.


We further advised that:

[I]f the engineer works with and discusses the proposed design with the public agency engineer, thus giving the public agency engineer the opportunity to comment upon, and provide input regarding, the proposed design for the improvements, the engineer would be deemed a consultant.  Under these circumstances the engineer is not working independent of the control and direction of the public agency engineer within the meaning of Regulation 18700(a)(2)(A).  Similarly, when the engineer is determining the estimated costs of the proposed improvements, and when he is developing the methodology and performing the calculations for spreading the benefit within the assessment district, the engineer is not working independent of the control and direction of the public agency engineer if he is seeking input and comments from the public agency engineer regarding those tasks.  Under such circumstances, the engineer is acting much like an employee of the agency who is under the supervision of the public agency engineer.  In that situation, the engineer is deemed a consultant and, therefore, a public official within the meaning of the Act.

* * *

[T]he exclusion would not apply if the subconsultant, in fact, is subject to the control and direction of the public agency engineer.

DISCUSSION


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the conflict-of-interest provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  You have requested follow up advice with respect to the disqualification obligations of consultants under the Act.  You have provided specific questions concerning the advice rendered in that previous advice letter.

1.  Disqualification Obligations of Employees with No Ownership Interest in the Firm.


If the employees of an engineering firm are consultants and, therefore, public officials under the Act, they would be required to disqualify themselves from participating in any decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on an economic interest.  (Section 87103.)  Clearly, the employees would have an economic interest in their employer. (Section 87103(c) and (d).)  In addition, where an employee is also an owner of a 10% or greater interest in one of the firms, Section 82030 provides that the a pro-rata share of the income to the firm is treated as direct income to the individual; thus, the client is a source of income to the employee for purposes of the Act.  (Webb Advice Letter, No. I-89-415, copy enclosed.)  However, where an employee has less than a 10% ownership interest in the firm, the only source of income will be the firm.  


You have suggested in your request for follow-up advice that the 10% rule enunciated in Section 82030 unfairly discriminates against smaller firms.  While the 10% rule may generally apply more often to smaller business entities, in fact the rule is a reflection of the distinction between a person with an ownership interest in a business and one who merely works for the business.  The owner has a right to more than just a salary, an owner generally has a right to some portion of the business itself, including income and assets.  This rule is reflected in the same manner in the definition of "investment" and "interest in real property" under the Act.  (Section 82033; Section 82034.)  

2.  Design Services


As stated above, the Act was intended to ensure that public officials would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  The Act has been broadly interpreted to prevent evasion of the conflict-of-interest safeguards by simple delegation of decision-making authority to private parties such as consultants or independent contractors, or private entities such as private boards created by a governmental agency.  (See e.g., In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69; In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62, copies enclosed.)  


In implementing the conflict-of-interest provisions of the Act, the Commission has developed, by statutory interpretation, regulation, and opinion, a standard analysis in determining when disqualification is required.  Each factor in the analysis is applied separately, and only where all the factors are met is disqualification required.  

1.  Is the decision maker a public official?  

2.  Is the public official making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision?

3.  Does the official have an economic interest in the decision?

4.  Is it reasonably foreseeable that the decision will have a financial effect on the official or a member of his or her immediate family or on the economic interest?

5.  Will the foreseeable effect be material?

6.  Is it reasonably foreseeable that the decision will have a financial effect on the official or a member of his or her immediate family which is distinguishable from the effect on the public generally?


It would appear that generally, in the preparation of various design services, an engineer exercises his or her discretion to select from different options available to him or her in preparing a particular design.  In exercising this discretion the engineer would be participating in governmental decisions. (Regulation 18700(b) and (c).)  Such participation will not necessarily be prohibited, if the participation will not have a foreseeable and material financial effect on an economic interest.  It is, nevertheless, "participation" as defined in the Act.  

3.  Independent Substantive Review


If there is "significant intervening substantive review" of the employees' recommendations by the governmental agency the employees of the firm would not be participating in a governmental decision and consequently would not be consultants under the Act.  (Regulation 18700(c);  Leidigh Advice Letter, No. A-89-320, copy enclosed.)  As stated in the initial letter to you, the concept of "independent substantive review" is narrowly applied.  For example, the Commission determined the exception was not applicable where decisions are merely "reviewed" by the governmental agency and the review by the agency is in reliance on the data or analysis prepared by the consultant without checking it independently, or in reliance on the professional judgment of the consultant, or where the consultant in some other way actually influences the final decision.  (Kaplan Advice Letter, 

No. A-82-108, copy enclosed.) 


You have asked whether the plan check requirement satisfies the standard for independent substantive review.  Your initial letter of July, 1989 does not discuss the plan check requirement.  If the plan check requirement, or any other intervening review by the government agency is not in reliance on the data or analysis prepared by the consultant and involves independently checking the conclusions and data on which the conclusions were based, the requirement may satisfy the requirement of independent substantive review.  However, this is necessarily a factual question that must be determined on a case by case basis.  We have enclosed the following letters for guidance:  Kaplan Advice Letter, No. A-82-108; Rose Advice Letter, A-84-306 and A-84-299;  Leidigh Advice Letter, No. 89-320.

4.  The Nature of the Requirements of Regulation 18700(a)(2)


You suggested in your letter that adoption of Regulation 18700(a)(2) in the contract between the firm and the public agency would exclude the firm's employees from being consultants.  Regulation 18700(a) provides: 


(a) "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.



(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides, under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:




(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency or any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.





(Emphasis added.)


Clearly the exception in 18700(a)(2) is a fact based exception, and not one which can be met by a mere recital in a contract.  For an employee to be exempted he or she must conduct necessary research and arrive at conclusions independent of control and direction of the agency or any agency official and possess no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.  Thus, a contractual recital might aid the parties in setting up a relationship which does not result in the employee being considered a "consultant"; however, the factual circumstances would determine whether the engineer is deemed a consultant under the Act.

5.  Source of Compensation to the Firm


Your final question concerns the source of compensation as a determinative test for whether a specific engineer will be a consultant under the Act.  As discussed above and in our previous letter to you, Regulation 18700(a) defines the term "consultant" as follows:


(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides, under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency...


The source of compensation is not determinative.  However, if a engineer has no contract with the government agency to perform work, we have advised that he is not a consultant under Regulation 18700(a)(2).  (Olsen Advice Letter, No. I-90-451, copy enclosed.)  Of course, a contract may be oral as well as written.


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter or a specific decision that you would like advice on, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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