




August 13, 1990

Bruce W. Robeck

Paralegal Administrator

Nielsen, Merksamer, Hodgson,

  Parrinello & Mueller

770 L Street, Suite 800

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-90-448

Dear Mr. Robeck:


This is in response to your request for a confirmation of telephone advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Since your request does not name a specific elected official on whose behalf you have requested this advice, we can only provide the following informal responses to your questions.


This letter confirms that your letter dated June 25, 1990 accurately summarizes in part the telephone advice I provided to you on that day concerning the definition of "committee" under the Act.  However, some modification of the advice is necessary to ensure that such a procedure is consistent with the requirements of the Act.  


First, in your question and in item one of your letter you refer to the sponsor of the fundraiser as a "group."  Please note that an entity (including a "committee") may act as an intermediary for receiving contributions for a candidate or committee.  In this case, the intermediary must transfer or transmit all of the contributions to the candidate or committee on whose behalf they have been solicited.  The intermediary is required to provide all required information to the candidate or committee concerning the true sources of the contributions.


However, if a "group," or any other entity, receives contributions, and it uses any portion of those contributions to make expenditures on behalf of a candidate or committee, the group or other entity will meet the definition of a "recipient committee" once it receives $l,000 in contributions.  (Bell Advice Letter, No. A-88-l66, copy enclosed.)


In item three of your letter you state that the sponsor will be keeping records "as though there was a reporting requirement."  However, where the sponsor is the intermediary, the sponsor is required to disclose the true source of any contributions. Further, the recipient must disclose both the intermediary and the true contributor.  (Sections 84302 and 84302.5; Regulation 18432.5, copy enclosed.)  Thus, there is a reporting requirement associated with the fundraiser.


Finally, in item four you refer to the making of in-kind contributions to the candidates.  As discussed above, if the group uses any portion of the money received to make expenditures on behalf of a candidate or committee, the group will no longer be considered an "intermediary," but will meet the definition of a "recipient committee" when it has received $l,000 for this purpose.  In addition, if members of the group spend $1,000 or more of their own money or resources to make expenditures on behalf of a candidate or committee, a "recipient committee" will be created.  (Bell Advice Letter, supra.)


Finally, please be aware that based on the circumstances of the situation you have described, if the group qualifies as a "recipient committee," it appears that it may be "controlled" by the candidate on whose behalf the fundraiser is being held.  A candidate may not control more than one committee for each specific office sought or held.  Therefore, steps must be taken to ensure that the group does not qualify as a recipient committee.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact this office at (916) 322-5901.






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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