




September 18, 1990

Honorable Phillip D. Wyman

Assemblyman, Thirty-Fourth District

State Capitol

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I-90-459

Dear Assemblyman Wyman:


This letter is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to a member of your staff on July 10, 1990, regarding the use of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  We do not have sufficient facts to provide a definite answer to your questions; therefore, we consider your letter to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).  

QUESTIONS


1.  May an elected official use campaign funds to pay for expenses incurred to attend a convention?


2.  If the elected official receives a scholarship to cover the cost of attending the convention, may he use the scholarship funds to reimburse his campaign account?

CONCLUSIONS


1.  An elected official may use campaign funds to pay for expenses associated with his attendance at a convention if the event is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, if the expenditure results in a substantial personal benefit to the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose. 


2.  If the elected official receives a scholarship to cover the cost of attending the convention, he may deposit the scholarship funds in his campaign bank account.

FACTS


You wish to attend a convention and pay for all expenses out of your campaign funds.  At a later date, you intend to apply for a scholarship to cover these expenses.  Assuming that you are granted a scholarship, you wish to deposit any funds received into your campaign bank account.

ANALYSIS


 The Act regulates the use of campaign funds and requires that all contributions deposited into the campaign bank account be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to a specific office or expenses associated with holding that office.  (Section 85202.)  In general, expenditures of campaign funds must be reasonably related to a political, governmental, or legislative purpose.  (Section 85801.)  However, an expenditure which results in a substantial personal benefit to the candidate must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 85801.)  A substantial personal benefit to the candidate is one which results in a direct personal benefit of more than $100 to the candidate or elected officer.  (Section 85800(b)(2).)  An expenditure of campaign funds results in a direct personal benefit when, within six months of the expenditure of campaign funds, the candidate:



(1)  Realizes an increase in his or her income or assets, or a decrease in his or her expenses or liabilities, of more than $100 from the expenditure; or


(2)  Actually makes personal use of the asset obtained as a result of the expenditure.






Regulation 18580(a)(1) and (2), copy enclosed.


Although you have advised us that you intend to attend a convention, you have not informed us whether this event is related to a political, legislative, or governmental purpose.  Because we lack information about the type of event you will be attending, we cannot determine whether an expenditure of campaign funds to attend this event is permissible under the Act.  


After you attend the convention and pay for all expenses, you intend to apply for a scholarship to cover your expenses.  These funds will be either a gift, income or a contribution.  We lack sufficient information about the convention you will attend and have no knowledge of the criteria to be used for awarding scholarships.  Therefore, we cannot determine how the scholarship funds should be classified.  To assist you in making this determination we are providing you with the following discussion which clarifies the terms "gift," "income" and "contribution" for purposes of the Act. 


The Act imposes certain filing and disclosure obligations on public officials.  (Section 87200.)  Sources of income of $250 or more and gifts of $50 or more must be disclosed in your yearly statement of economic interests.  (Section 87207.)  Contributions are subject to separate recordkeeping and reporting requirements (Sections 84200-84226), and are subject to contribution limits.  (Sections 85100-85400.)


The primary distinction between a gift (Section 82028) and income (Section 82030) is whether the recipient has provided equal consideration in exchange for the payment.  Where a payment is received and the recipient does not provide consideration of equal or greater value to the source of the payment, the payment is considered a gift.  Conversely, where the recipient can demonstrate that he or she has provided equal or greater consideration for the payment, the payment is treated as income.  (Torrance Advice Letter, No. A-89-648, copy enclosed.)


Equal consideration means that each party receives benefits of equal value.  (In re Burciaga (1975) 2 FPPC Ops. 17, copy enclosed.)  We do not know the source of the scholarship, nor do we know whether you will be providing services to the donor.  However, it would appear that you, as the recipient of the scholarship, will have received a payment for which you have not provided consideration.  The payment would thus be a gift to you which would be reportable in your statement of economic interests.


Additionally, the Commission has enacted Regulation 18228 which states in pertinent part as follows:


(a)  Except as provided in Sections 18726.8, 18727, 18727.5 and 18728, payments made to an elected officer or candidate for his or her food are gifts.


(b)  Except as provided in Section 18727.5, payments made to an elected officer or candidate for his or her accommodations or transportation are gifts unless the accommodations or transportation provided to the elected officer or candidate are directly in connection with campaign activities, including attendance at political fundraisers.





Regulation 18228, copy enclosed.


We are enclosing copies of pertinent regulations and suggest that you review them for purposes of determining whether the scholarship funds are income or gifts to you.


Alternatively, the scholarship funds may be a contribution.  Section 82015 provides that:


"Contribution" means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.

Additionally, the Commission has determined that a payment is made for political purposes if it is:


(2)  Received by or made at the behest of:


(A)  A candidate, unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was received or made at his or her behest for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder.  The term "payment" includes the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy....





Regulation 18215(a)(2)(A), copy enclosed.


Thus, if the payment of scholarship funds is related to your candidacy or your status as an office holder, the payment is a reportable contribution subject to the limits imposed by Proposition 73.  (Sections 85301 and 85303.) 


Upon receipt of the scholarship funds, if you determine that the payment is either a gift or income, you may deposit these funds into your campaign bank account.  Nothing in the Act prevents you from depositing your own personal funds into the campaign bank account.  (Section 85201(d).)  Moreover, although the Act places certain limits on contributions, there are no limits on the amount of personal funds that a candidate may deposit into his campaign account.  (Section 85301(b).)  


If you determine that the funds are a contribution, you must first determine whether the payment complies with the contribution limits of Sections 85301 and 85303.  If the funds exceed the contribution limits they must be returned to the donor, prior to deposit or negotiation, within the earliest of the following deadlines:



(1)  10 working days of receipt; or


(2)  By the reporting deadline for the reporting period in which the contribution is received....






Regulation 18531(b)(1) and (2), copy enclosed.

If the funds do not exceed the contribution limits, the funds must be deposited in your campaign bank account and reported as a contribution to you.  (Section 85201(c).


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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Enclosures
