




January 18, 1991

Anne M. Russell

Diehl & Rodewald

Attorneys at Law

1011 Pacific Street

P.O. Box 1207

San Luis Obispo, CA  93406






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-90-461

Dear Ms. Russell:


You have requested advice on behalf of the Santa Maria Public Airport District ("district"), located in the County of Santa Barbara, concerning application of the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   


Our advice is limited only to provisions of the Act.  We cannot provide advice about other conflict-of-interest laws, such as Government Code Section 1090.  Since this request is general in nature, we are treating your questions as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c). 

QUESTIONS


1.  If the district enters into an exclusive listing agreement with a real estate broker for the sale or lease of district property, is the real estate broker considered a "consultant" under the Act?


2.  Assuming the broker is a consultant, under what circumstances is the broker deemed to be participating in the making of a governmental decision under the Act?


3.  Would district staff involvement in the decision-making process provide "significant intervening substantive review" of the broker's recommendations (i.e. to accept an offer, enter into a transaction) so as to insulate the broker from participating in making a governmental decision and to exempt the broker from the disclosure and disqualification provisions of the Act?

CONCLUSIONS


1.  If the district enters into an exclusive listing agreement with a real estate broker for the sale or lease of district property, such broker is deemed a consultant under the Act if he or she provides information, advice, recommendation or counsel to the district, is subject to the district's control and direction, or possesses authority with respect to any district decisions.  If such broker acts independently of the district's control and direction, and possesses no authority with respect to any district decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel, the broker is not a consultant under the Act.


2.  We do not have sufficient information about the role of such broker to reach a conclusion with respect to this question.  However, if the broker negotiates with a governmental entity or private person or advises or makes recommendations to the decision-maker, without significant substantive review, the broker is participating in the making of a governmental decision.


3.  If the decision-making structure of the district provides for an independent substantive review and analysis by the district staff or city manager, the broker/exclusive agent may not be participating in making a governmental decision under the Act.  However, this is interpreted very narrowly and we do not have sufficient facts to reach a conclusion with respect to this question.  If the broker's expertise is relied upon by the district, the broker is considered a consultant.

FACTS


The district recently received unsolicited requests from three local real estate brokers, each proposing to act as the exclusive agent for the district in the marketing, selling, and leasing of district property.  In reviewing the proposals, concerns arose about the potential for a conflict of interest due to some of the brokers' dual roles as brokers/developers with regard to property in the vicinity of the airport.  Any broker selected by the district would most likely be representing other clients having property for sale or lease in the vicinity of the airport.  The broker may be making recommendations to the Board as to property to be sold or leased and possibly analyzing any offer which is brought to the district.  A proposed marketing program to be paid for jointly by the district and the broker would most likely aid in the sale of other properties listed with or owned by the broker.  

A.  District Property Involved


The Santa Maria Public Airport District currently has several parcels of land for sale in an existing industrial park.  The district also has prepared a specific plan for development of a 738 acre research park, with plans to develop the park and lease the property on a long term basis.  In addition, the district leases substantial portions of its improved property, such as hangars, buildings, parking areas, ramp areas, and inactive runways, as well as most of its unimproved land for agricultural and grazing purposes.

B.  District's Current Policies and Procedures


At present, the district has adopted a policy to pay a commission for the sale of district property or the procurement of a long-term (twenty years or more) lease.  District property currently for sale is not listed with any specific broker.  Any broker or interested individual may submit an offer on district property to the district's general manager.  The general manager reviews the offer and may either submit the offer directly to the board, or may enter into negotiations with the party making the offer.  If a broker is involved in the transaction, the broker usually participates in the negotiations.  The district counsel reviews the offer and may draft a purchase agreement or lease.  Additional negotiations concerning the language of the purchase agreement or lease may involve the broker.  The general manager may or may not make a recommendation on the proposal which is ultimately presented to the board.  The broker is usually available to answer questions.


Any broker who is operating under the current situation has neither an on-going relationship nor a contractual relationship with the district (other than the district's unilateral offer of payment of a commission contained in its written policies, which usually are incorporated into the final written agreement).  


If the district hires a broker as an exclusive agent, the relationship will be contractual and on-going (for the period of time set forth in the exclusive listing agreement).  Although the ultimate decision to sell or lease a piece of property is made by the board, a broker with an on-going relationship with the board may be called upon to make recommendations on specific properties or specific areas of the airport.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or in any way using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  "Public official" is defined in Section 82048 to include every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.


Regulation 18700(a) defines public official and consultant as follows:


(a)  "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.



(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides, under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:



(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation or counsel independent of the control and direction of the agency or of any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.


The broker/exclusive agent is considered a consultant if he or she provides information, advice, recommendation or counsel to the district, is subject to the district's control and direction, or possesses authority with respect to any district decisions.  (Hayden Advice Letter, No. A-84-319, copy enclosed.)  Conversely, if the broker acts independent of the district's control and direction, and possesses no authority with respect to any district decision beyond the rendition of information, advice, recommendation of counsel, the broker is not considered a consultant.  (Regulation 18700(a)(2); Hayden Advice Letter, supra; Rose Advice Letter, No. A-84-306; and Kaplan Advice Letter, No. A-82-108, copies enclosed.)


When a person is retained to deliver a specific finished product or to just provide information upon which the governing body may act, he or she would normally not be considered a consultant.  Therefore, a broker under the district's current policy, who does nothing more than present an offer to the district, would not be a consultant.  Likewise, if the district contracts with an exclusive broker who only presents an offer to the district, the broker would not be considered a consultant.


If the broker provides advice or counsel or recommends a specific course of action on a continuing basis, he or she is deemed to be a public official under the Act.  According to the facts provided, if the district hires a broker/exclusive agent, he or she would act as the exclusive agent for the district in the marketing, selling or leasing of district property.  In this capacity, the broker would be providing information, advice, recommendation or counsel to the district regarding property to be sold or leased.  The broker may also analyze offers brought to the district, participate in negotiations and make recommendations regarding prices and property values.  In this situation, the broker would be deemed a consultant under the Act.


A broker/exclusive agent who is deemed a consultant is subject to both the disclosure and disqualification provisions of the Act.  The broker must be designated in the district's conflict of interest code under a consultant category.  As we previously discussed, the district's current conflict of interest code does not have a consultant category.  The code must be amended if a broker/exclusive agent, who qualifies as a consultant under the Act, is retained.

Participate in Making a Governmental Decision


Pursuant to Regulation 18700(c), a public official or designated employee "participates in the making of a governmental decision" when, acting within the authority of his or her position, he or she:



(1)  Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; or


(2)  Advises or makes recommendations to the decision-maker, either directly or without significant intervening substantive review, by:



(A)  Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision; or


(B)  Preparing or presenting any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision.


Assumedly, the broker will be providing information, advice, recommendation or counsel to the district with respect to offers.  However, if there is "significant intervening substantive review" of the broker's recommendations, the broker will not be participating in a governmental decision.  (Regulation 18700(c); Leidigh Advice Letter, No. A-89-320, copy enclosed.)


However, the Commission has interpreted this exception very narrowly.  In Kaplan, supra, we stated that:


A consultant participates in a decision, even if it is reviewed by several of his superiors, if those superiors rely on the data or analysis prepared by the consultant without checking it independently, if they rely on the professional judgment of the consultant, or if the consultant in some other way actually may influence the final decision.


You have not provided us with sufficient information about the relationship between the broker and the district staff or general manager to determine if there is significant intervening substantive review.  However, under our interpretation, if the district staff or general manager makes a decision as to a potential lease or sale of district property, and relies upon the broker's information or expertise, the broker is deemed to be participating in a governmental decision.  

Disqualification


As a consultant of the district, the broker/exclusive agent is a public official who is subject to the provisions of the Act.  The Act prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know of a financial interest.  (Section 87100.)  A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his immediate family or on:  



(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1000) or more.


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1000) or more.


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  






Section 87103(a)-(e).


As a public official, the broker may not participate in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on any of his or her economic interests.  (Section 87103(a)-(e).)  This is a separate analysis which can be done on a case-by-case basis when the appropriate facts are provided. 


I trust that this letter has answered your questions.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Jill R. Stecher







Counsel, Legal Division
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